Popboks - SUKIYAKI WESTERN DJANGO – Takashi Miike - Nagledanost na delu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.05.2008. 12:12 · 2

SUKIYAKI WESTERN DJANGO – Takashi Miike

Nagledanost na delu

Već u samom naslovu Sukiyaki Western Django (jednog od četiri filma iz 2007. neverovatno plodnog reditelja Miikea) postoji duhovito, obećavajuće obilje: hrana, žanr i ime!

Vladislava Vojnović

Ocena:
8



8/10

Scenario: Takashi Miike i Masa Nakamura
Uloge: Hideaki Ito, Masanobu Ando, Koichi Sato, Kaori Momoi, Quentin Tarantino
Žanr: sukiyaki vestern
Trajanje: 121 minut
Proizvodnja: Japan, 2007.

Sukiyaki je japansko jelo od mesa i povrća u koje se dodaje i jaje, a jaje je, opet, simbol savršenstva i još koječega. Takođe, sukiyaki je i japanski izraz da se na humoran način kaže kako se podnošljivo jelo može spremiti od bilo čega. Nešto kao klin-čorba, tj. suprotno od srpskog uverenja od čega se pita pravi, a od čega ne. Šta je vestern to svako zna, a mnogi i vole. Najzad, Django je ime glavnog junaka istoimenog špageti-vesterna Sergia Corbuccia iz 1966, koji je Miikeu jedan od omiljenih filmova.

Dakle, kad se naslov izanalizira po sastavnim delovima, razloži i prevede, dobije se nešto kao „Savršen sirotinjski vestern onako kako ga Miike voli“. A to isto dobije se i kad se gleda film.

E sad, da filmski budžet od skoro četiri miliona nije baš sirotinja i da savršena duhovitost na nivou baratanja filmofilskim znanjima a bez želje da se išta od toga dramaturški počešlja ne daje najsavršeniji film, to je druga stvar. I u senci je da Miike to voli baš tako, a uz to, kako i sam kaže, nema neku potrebu da ugađa publici.

Svejedno, ugađao joj ili ne, publika ipak ima dovoljno prilike da se zabavlja. Naokolo vrcaju originalne i preuzete, izvedene ili izgovorene duhovitosti koje se prepliću tvoreći omaž celokupnoj filmskoj umetnosti. Tu su Miikeova omiljena oruđa nasilje i seksualnost, tu su i Istok i Zapad, dozivaju se i Shakespeare i Kurosawa i razni autori vesterna, antivesterna i špageti-vesterna, tu su i stripovski momenti, tu je podeljena ličnost kao u All of me Carla Reinera, a tu je i glavom i bradom Tarantino u jednoj od uloga, i još beskrajno mnogo toga. Što je gledalac više filmova gledao pre Sukiyaki Western Djanga, to će mu ovaj film biti zabavniji, mada nipošto ne bi bio dosadan ni nekom hipotetičnom gledaocu koji ništa nije gledao ili je sve što je gledao skliznulo s njega kao voda s patke.

Najzad, u filmu toliko „prljavog“ stila da se pretvara u svoju suprotnost, odnosno u svojevrsno čistunstvo, našlo se mesta i za tipičnu vestern-pouku: šta god radili, pa makar to bilo i nešto tako beznačajno kao što je pripremanje sirotinjskog jela, treba to da činite kao da je reč o revolveraškom obračunu: precizno, tačno i bez računanja s mogućnošću opravdavanja. Tako je napravljen i Sukiyaki Western Django.

Sva Miikeova nagledanost i njegovo obrazovanje koje koristi isključivo kao što talentovana tračara pominje imena i anegdote, zaista ga čine posebnim, a naročito u odnosu na uobičajenu bioskopsku ponudu. U vreme kad je nivo onoga što se zove „opšte znanje“ postao tako nizak da se i za vic u kojem se pominje Pitagorina teorema ili Arhimedov zakon biva optužen za hermetičnu nerazumljivu intelektualnost, Miike je pronašao rupu na saksiji. Verbalizovana rupa glasi: „Ne citiraj nego upotrebljavaj!“, ili Mocart je onaj što je komponovao zvonjavu za mobilni!



Komentari

  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 15.05.2008. 21.02.00
    ja bih vama vladislava savetovao, onako dobronamerno, da batalite pisanje filmskih kritika, jer vam to definitivno ne ide od ruke. u stvari, mozete nastaviti da pisete, onako za svoju dusu. bez ocenjivanja, bez sugerisanja svojih zakljucaka publici. bez minucioznosti bilo koji vrste prema bilo kom delu, bez uzdizanja ekscentricnosti kao posebnosti kvaliteta. ostvarenje koje komentarisete, generalno, predstavlja jednu haoticnu budalastinu, jedan bosanski lonac nerazumljivosti, ciju ste srz samo vi uhvatili (bar tako tvrdite) i sad pokusavate da nas ubedite da je ovo bezmalo remek delo sedme umetnosti. strasno... jednostavno, morate prestati da postujete klisee, prepisujete "odusevljene" komentare sa imdb-a i inih sajtova/casopisa. dodacu da se gotovo sve ovo odnosi i na vaseg kolegu koji je u vasem stilu piskarao o "the darjeeling limited" - plitkom, dosadnom i neubedljivom filmu, kom je jedini adut ekscentricni reditelj. sad, po vama dvoma to samo po sebi dovodi do genijalnosti. vecinu gledalaca (ujedno citalaca vasih "kritika") to dovodi do katastrofalnih posledica po nervni sistem. istina, manji broj pokusava da dostigne vasu vaseljensku prosvecenost i razume nerazumljivo.
  • Gravatar for jj
    jj (gost) | 07.02.2010. 02.19.57
    iskuliraj, popi pivo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi