Popboks - GANG OF FOUR NA ZAGREBAČKOM BIJENALU (1981) - Pronađoh tu retku esenciju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 09.05.2008. 12:20

GANG OF FOUR NA ZAGREBAČKOM BIJENALU (1981)

Pronađoh tu retku esenciju

Petnaestog maja 1981. u Zagrebu je nastupila grupa Gang of Four, koju večeras gledamo i Beogradu. Tim povodom zamolili smo čoveka koji je s njima tada podelio binu da za Popboks napiše par rečenica sećanja na taj događaj. Dovoljna preporuka da se i večeras nađete u SKC-u

Džuboks

Momčilo Rajin

S obzirom da su, osim Šarla akrobate, Haustor takođe nastupali na zagrebačkom koncertu sa GOF, trebalo je odlučiti koji će od ova dva benda biti prvi. To se rešilo tako što su Vd i Rundek bacali novčić, pogađali "krunu ili pismo" i ispalo je da Haustor nastupa prvi.

Sećam se da je na bini bio dobar zvuk, da smo razvalili, da sam se prilično naskakao po bini, kao i da nas je sa strane, tokom seta, cupkajući i odobravajući posmatrao Hugo, bubnjar GOF. (S njim smo se prethodne noći i družili, "pili i pušili" u hotelu u Ljubljani, gde je  trebalo je da se održi još jedan koncert GOF sa Šarlom, no, pošto im je oprema bila zadržana na carini (!) , taj se koncert , na žalost, nije desio.)

Kad se naš nastup završio, sišli smo dole u publiku da pogledamo i čujemo Gang Of Four, zajedno sa zagrebačkom, a i beogradskom ekipom, koje je zaista bilo dosta na koncertu.

Gang Of Four su zvučali moćno, inovativno, precizno i moderno,  beli funk sa punk stavom i hendrix-mikrofonijom i ništa smelije, niti modernije u tom trenutku na svetskoj sceni nije postojalo.... Cela hala je brzo upala u delirijum, u kom je do kraja ostala, a ovo je bio jedan od najznačajnijih koncertnih događaja u celokupnoj jugoslovenskoj rock istoriji.

Koja

Dzuboks 116, strana 25Dzuboks 116, strana 26Dzuboks 116, strana 27Dzuboks 116, strana 28



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora