Popboks - VEKOVNICI II: Pasiji životi – Marko Stojanović, razni crtači - Marko i kučkini sinovi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 24.05.2008. 15:40 · 2

VEKOVNICI II: Pasiji životi – Marko Stojanović, razni crtači

Marko i kučkini sinovi

Drugi album domaćeg epskog serijala Vekovnici je ogroman korak napred i dokaz da se budućnost domaćeg stripa ne priželjkuje već istrajno gradi krvavim radom. Ako ove godine kupite samo jedan strip album, mogao bi to biti baš ovaj – bolje nacrtan i napisan domaći rad ionako ćete teško pronaći u prodaji

Uroš Smiljanić

Gotovo je šokantno da System Comics istrajava u projektu kao što je serijal Vekovnici, kada je u praksi potvrđeno da se u Srbiji strip produkcija ne isplati. Em je publika manje zainteresovana za domaće proizvode (barem manje nego za italijanske stripove i Yu- Gi-Oh!), em je definitivno jeftinije otkupiti prava na popularne strane proizvode nego plaćati domaće crtače i scenariste.

Pri tome, projekat kao što su Vekovnici je praktično nešto neviđeno na domaćoj sceni, pa je samim tim i poslovno rizičan. Ni klasičan albumski (evropski) strip, niti klasična serijalizovana priča (poput američkih stripova ili mangi), serijal Vekovnici zamišljen je kao autentični savremeni ep, serija albuma koji mogu da se čitaju svaki za sebe i čitaju se sami za sebe, ali dele zajednički zaplet, protagoniste i ideje.

 VEKOVNICI II: Pasji životi – Marko Stojanović, razni crtači

Pored svega, iako iza projekta u kreativnom smislu stoji pre svega scenarista, dinamični leskovački strip pregalac Marko Stojanović, na crtačkom planu Vekovnici se slobodno mogu nazvati poligonom za predstavljanje nadolazećih domaćih (i regionalnih) snaga. Ukratko: ako želite da vidite budućnost srpskog stripa, treba da čitate Vekovnike.

Drugi album Vekovnika u svakom pogledu je kvalitativni skok u odnosu na prvi. Mešavina istorijskih ličnosti i fantazijskih elemenata ovde funkcioniše skoro besprekorno, s vrlo pažljivim smenjivanjem tona i dinamike pripovedanja. Pasiji životi s lakoćom menjaju oblik od klasične bajke, preko modernog mita, pa do britkog, kondenzovanog stripovskog pričanja. Dijalozi su izuzetno pažljivo rađeni, tako da ni nekoliko nivoa simbolike kojima su opterećeni ne uspeva da ih uspori ili im oduzme duhovitost. Istovremeno, akcije, ali i emotivnosti ne nedostaje.

Ono što možda može da dovede u pitanje efektnost ovog drugog albuma serijala je autorova odluka da u njemu ispriča životne priče i simbolička rođenja nekoliko bitnih likova. Iako su ove priče fascinantne i uglavnom vrlo uspele minijature različitog tona, čitalac će se posle njih možda ostati blago frustriran što se priča prekida baš na mestu kad do prave akcije i razvoja fabule tek treba da dođe. No, ako ništa drugo, ovo obezbeđuje interesovanje za naredni album.

VEKOVNICI II: Pasji životi – Marko Stojanović, razni crtači

Crtački, Pasiji životi donose pregršt različitih stilova koji se dobro uklapaju uz različite priče o protagonistima. Iako su svi crtači i tušeri posao obavili izuzetno profesionalno i korektno, nemoguće je među njima ne izdvojiti rad Tihomira Čelanovića, čiji je stil toliko izgrađen, toliko siguran, toliko svetski a opet ličan, da će biti pravo čudo ako ovaj čovek ne napravi karijeru u francuskom stripu ili američkom crtanom filmu.

Pasiji životi su, dakle, najava svetlije budućnosti domaćeg stripa, primer i dokaz da se ovde može mnogo više nego što se obično usuđujemo da verujemo. Ali ovo je budućnost koja u velikoj meri zavisi i od nas, naše želje da je zaista dočekamo. Nadamo se da će publika imati dovoljno sluha i ukusa da njen dolazak sebi i svom potomstvu i obezbedi.



Komentari

  • Gravatar for Unkec
    Unkec (gost) | 09.06.2008. 11.01.07
    Citao sam Vekovnici prvu epizodu cini mi se da zove Rekvijum prosle godine u Politikinom zabavniku i bila je sjajna.
  • Gravatar for peka
    peka (gost) | 17.02.2009. 13.15.46
    extra album, pasji zivoti...extra majstori !
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi