Popboks - KALVIN I HOBS: Čudaci sa druge planete - Bill Watterson - Mladalačko ludilo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 31.05.2008. 17:07 · 3

KALVIN I HOBS: Čudaci sa druge planete - Bill Watterson

Mladalačko ludilo

Kada čovek za trenutak prestane da se valja od smeha izazvanog čitanjem Kalvina i Hobsa, shvati da je u pitanju, posle svega, jedan interesantan literarni eksperiment u decenijski doslednoj radikalnoj negaciji gotovo svih vrednosti građanskog društva.

Uroš Smiljanić

Deset godina je Bill Watterson objavljivao dnevne kaiševe i vikend table sa dogodovštinama šestogodišnjeg Kalvina i maštom animiranog tigra Hobsa u više od hiljadu i po listova širom Amerike. Deset godina je Kalvin držan u onom momentu ljudskog razvoja kada se fantazija i nastupajuće razumevanje načina na koji svet funkcioniše susreću u gorkoslatkom sudaru perspektiva. Deset godina je jako dugačko vreme da bi se poslala poruka tako jednostavna kao što je: želim da nikada nisam odrastao.

Wattersonova genijalnost je baš u tome što ovu poruku nikada nije razblažio suočavajući svoje protagoniste sa makar naznakama sazrevanja. Kalvin i Hobs je, na kraju krajeva, retko beskompromisno literarno ostvarenje. Anarhizam kao ideologija svakog zdravog šestogodišnjaka ni u najnovijem albumu koga je izdao beogradski System Comics nije ničim zaprljan. Naprotiv, ako ništa drugo, sa protokom vremena je Watterson svoju viziju samo radikalizovao, svesno povlačeći opipljivu liniju razdvajanja između sveta srednjeklasne, malograđanske, mada ne nužno zle bele Amerike i sveta kakav dete u nama zna da smo zaslužili, a koji nam je otet onog momenta kada su nam saopštili da smo sazreli.

Čudaci sa druge planete variraju poznate motive. Ne samo poznate iz pop kulture (koja je u velikoj meri zaslužna za obećanja života kakav nikad nismo dobili), već poznate svakome ko je ikada bio dete. I te motive bez greške sažimaju u kratke bljeskove čistog uvida u životnu suštinu, isporučene kroz četiri jednaka kvadrata.

KALVIN I HOBS: Čudaci sa druge planete - Bill Watterson

I tako stranu za stranom, kaiš po kaiš. Kalvin i Hobs nije očaravajuća, romantizovana basna o naivnosti detinjstva već urnebesan, ali ni malo uvijen poziv da se prepozna raskol između racionalnog, za koje verujemo da pokreće svet i vodi nas u bolju budućnost (ili makar ka višem životnom standardu) i iracionalnog, impulsivnog, telesnog, kinetičkog, lažljivog, fantastičkog, oniričkog, halucinantnog, ______ (upisati po želji), koje jedino čini život vrednim življenja. Ako izraz „zapadnjački zen“ još nije izmišljen, ovo je idealna prilika.

Kalvin se u ovom albumu izgubi u zoološkom vrtu i obraća tigrovima za pomoć, rezonujući, naivno, ali nepogrešivo, da su baš životinje one koje znaju gde je izlaz koji je čovek odavno zaboravio. Zaklinje se da nikada neće biti seksualno privučen od strane žena, odbijajući igru zavođenja u plemenitom nastojanju da očuva vrhunski ideal muškosti: ratničku askezu. Suočava se sa sumornom ekonomijom građanskog društva („Uvek moram da odložim ono što ŽELIM da radim zbog onoga što MORAM da radim“). I u svemu tome ne deluje ni sumorno, ni poraženo, već uvek i posle svega prkosno.

Bes, na kraju krajeva jeste energija. A eskapizam nije povlačenje pred realnošću već samo nepristajanje na ucenjivački monopol realnosti. Šestogodišnjaci to možda ne umeju da iskažu, ali van svake sumnje, umeju to jako dobro da pokažu.



Komentari

  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 31.05.2008. 19.04.28
    super su kalvin i hobs. pogled iz drugog ugla: http://nasdvoje.mojblog.com/p-raj-je-mesto-gde-ti-dozvoljavaju-da-budes-los-/144656.html
  • Gravatar for Stupendous Man
    Stupendous Man (gost) | 31.05.2008. 21.07.27
    Sigurno najlosiji tekst Urosa Smiljanica do sada. Steta sto mu se to desilo dok je opisivao jedan od najdrazih mi stripova svih vremena. Oh well, you can't beat them all...
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 01.06.2008. 10.18.05
    text uopšte nije loš, jer pronicljivo prepoznaje suštinki kvalitet ovog izvanrednog stripa - NON SERVIAM pobune deteta u nama (ne)odraslima.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi