Popboks - BLACK MOUNTAIN U MINHENU - Unuci cveća [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.06.2008. 13:05 · 7

BLACK MOUNTAIN U MINHENU

Unuci cveća

Kanađani Black Mountain nisu obična grupa, iako se ne trude da izmisle toplu vodu. Oni nisu produkt pukog falsifikovanja jedne muzičke epohe, već spretan tumač bogatog zaleđa. Iznad svega, oni su prava rock pojava koja je kadra da uživo žestoko promrda i najveće letargičare

Vladimir Ninčić

Mesto: 59 to 1, Minhen
Vreme: 30. maj 2008.
Organizacija: Laut
Predgrupe: Colour Haze

Vrući minhenski petak kulminirao je u vrelini rasprodatog kluba 59 to 1 (ex-Monofaktur), čija je popunjenost bila iznenađujuća samo u prvi mah. Jednim delom je tome sigurno doprineo minhenski stoner rock ponos Colour Haze, dobro uvežbani trio koji smelo budi aluzije na Kyuss i Black Sabbath.

Bez previše pevanja, ali i filozofiranja, ova trojka je u 45 minuta delovala prilično ubedljivo, što zbog efektne ritam sekcije, što zbog zanimljivog muziciranja u hipi stilu gitariste i frontmena Stefana Kogleka. Iako je bilo primerenije da se na ovakvoj prigodi nađe neko veće ime sa oživljene psyhodelic rock scene, poput Dead Meadow, Comets on Fire ili The Black Angels, Colour Haze su svoj posao odradili muški i pošteno, pokazavši da su pametno odabrani za predgrupu i opravdavši status velikog benda koji poseduju na evropskoj psyhodelic stoner sceni.

 BLACK MOUNTAIN U MINHENU

Međutim, njihova čitava predstava bila je kraća od nameštanja scene za nastup mlade vankuverske atrakcije Black Mountain. Trebalo je tu uglaviti glomazni, crveno-drečavi set bubnjeva, skupoceni Minimoog za bunjara, neko ogromno čudo iz tri dela za klavijaturistu, brdo pojačala i dim mašina. Pretenciozni šou je već bio ispisan na zidovima kluba, jedino su se očekivali glavni akteri u kostimima i sa buketima cveća i karneval je mogao da otpočne.

Ali, umesto nabeđene družine rock pozera, na binu je izlašla jedna sasvim skromna petorka, koja je pokazala da teatralni ambijent služi isključivo u svrhu pružanja što kvalitetnije svirke. Eterični uvod, ispresecan dairama pevačice Amber Webber, uveo nas je u numeru Stormy High, uvertiru sa njihovog aktuelnog, drugog po redu izdanja In The Future. To je bio signal za početak jedne fine muzičke retrospektive sedme i osme decenije prošlog veka.

U grotlu naelektrisane mase fanova, trenutke ekstaze doživljavali su Sabbathovci, Floydovci, Zeppelinovci, Hawkwindovci, kompletna prog ekipa, od Jethro Tullovaca do Rushovaca, ali i novokomponovani indijanci, koji su psihodeliju otkrili preko Pitchforka i Dungena. Rezultat nekontrolisanih urlika posle svake pesme bilo je neskriveno oduševljenje benda, naročito "raspoloženog" basiste Matthewa Camiranda: “Vau, nismo navikli na ovakvu reakciju u Nemačkoj. Bilo je krajnje vreme.”

Black Mountain su zvučali zaista moćno. U svojoj ambijentalnijoj i post-rockerskim krešendima opijenoj inkarnaciji, Kanađani su bogati duhom, dok za vreme snažnog gruvanja, praćenog nostalgičnim zvucima klavijatura Jeremya Schmidta, oni isporučuju količinu energije u meri u kojoj je tako intenzivna reakcija  publike apsolutno neminovna.

Pevač i gitarista Stephen McBean, poznat i po radu u sastavu eksperimentalnije provinijencije Pink Mountaintops, poseduje izuzetan glasovni opseg, koji u svojim višim frekvencijama čini simpatičnu Amber tehnološkim viškom na stejdžu. No, glavna karika je bez sumnje bubnjar Joshua Wells, čija je dinamika u par navrata spasila svirku od ulaska u zamorne, predugačke prog improvizacije.

BLACK MOUNTAIN U MINHENU

Pri kraju smo imali priliku da se u kratkom vremenskom intervalu uverimo u dve različite strane medalje; patetična lennonovska akustara Wild Wind svoje mesto je pre mogla naći u obližnjim srpsko-hrvatskim kafićima, ali je zato maestralni ep Tyrants, neumoljiva posveta King Crimsonu i norveškim avant-rockerima In The Woods..., momentalno prebrisao taj jedini kiks.

Koliko je potez da se 17-ominutna Bright Lights svira za vreme bisa pametan, najbolje znaju istetovirani matori hipici sa maramama, koji su u tim trenucima nadljudskim naporima dolazili do kiseonika, ali su, ipak, skupili poslednje atome snage da jednim završnim “Woo-hoo!!!” isprate Kanađane sa scene.

Nakon međugeneracijske fešte koju su vešto servirali retro entuzijasti nije potrebno izvlačiti bilo kakve zaključke, osim, možda, jedne sitne opservacije – ne dozvolite da vas prevare kada je u pitanju In The Future. Dovoljno je samo jednom pažljivo preslušati ovu monumentalnu riznicu ideja i shvatiti da se radi o nesvakidašnjem izdanju koje, premda uporište nalazi u najsvetlijem delu enciklopedije gitarskih nota, samosvesno i sa zavidnom dozom autoriteta egzistira na mapi moderne muzike.

 

Setl ista:

  • Stormy High
  • Angels
  • Queens Will Play
  • Wucan
  • Druganaut
  • Stay Free
  • Wild Wind
  • Tyrants

Bis:

  • Evil Ways
  • Bright Lights


Komentari

  • Gravatar for strava napisano...
    strava napisano... (gost) | 02.06.2008. 12.31.51
    ...ko da sam bio tamo!!!
  • Gravatar for DelBoy
    DelBoy (gost) | 02.06.2008. 12.44.10
    Bas sam to hteo da kazem - veoma dobro napisano!!
  • Gravatar for del piero
    del piero (gost) | 02.06.2008. 14.05.51
    mladi i talentovani fotograf
  • Gravatar for marcoman
    marcoman (gost) | 02.06.2008. 14.41.03
    mogu samo da zalim sto nisam bio tamo :(
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 02.06.2008. 15.21.27
    black mountain < dead meadow
  • Gravatar for Stefanos_DE
    Stefanos_DE (gost) | 02.06.2008. 15.38.05
    Svaka ti je Njegoseva. Koncert je bio extra. Pogotovo Colour Haze.
  • Gravatar for psajho
    psajho (gost) | 02.06.2008. 19.23.49
    ako ćemo već da rangiramo: - dead meadow < black angels < comets on fire < black mountain
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji