Popboks - DEXTER – James Manos Jr. - Murder Inc. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.06.2008. 18:36 · 3

DEXTER – James Manos Jr.

Murder Inc.

Još jedna serija u produkciji kanala Showtime (nama dostupna na satelitskim i piratskim linijama), koja atipičnim i direktnim pristupom fenomenu serijskog ubice probija granice klasičnog TV serijala. Nekog će ovaj koncept podsetiti na filmove o Hannibalu Lecteru; međutim, tvorci serijala o Dexteru otišli su korak dalje

Dejan Stojiljković

Scenario: James Manos Jr. (prema romanima Jeffa Lindseyja)
Glavne uloge: Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, Erik King, Lauren Velez, James Remar
Žanr: triler/ kriminalistički/ drama
Originalni kanal: Showtime
Broj sezona: dve
Broj epizoda po sezoni: 12
Pojedinačno trajanje epizode: oko 50 min.
Proizvodnja: SAD, 2006–2008.
Web: www.sho.com/site/dexter

Dexter Morgan je simpatičan tip koji radi kao forenzičar u Miami Metro Policeu. On je neupadljivi laboratorijski miš, brižni brat koji se uvek nađe svojoj haotičnoj polusestri i usvojeni sin uglednog policajca Harryja Morgana. Omiljen je među kolegama, a deca njegove devojke ga obožavaju. Dexter Morgan je naprosto čovek kog biste rado poželeli za komšiju, najboljeg ortaka, oca, supruga, brata...

Jedini problem je što Dexter Morgan ne postoji. Dexter Morgan je fasada. Dexter Morgan je, u stvari, psihopata i serijski ubica.

DEXTER – James Manos Jr.

Kada je decembra 2007. američka televizija CBS najavila da će početi emitovanje serije o Dexteru, usledili su protesti dežurnih dušebrižnika, među kojima je prednjačila uticajna organizacija PTC (Parents Television Council). Njihov argument protiv Dextera da se definisati kroz jednu jedinu rečenicu: “Ova serija nagoni gledaoce da saosećaju sa serijskim ubicom“.

Prvobitno snimana u produkciji kablovske TV stanice Showtime, serija nije bila predviđena za emitovanje širokom auditorijumu kakav pokriva CBS, ali uz određeno šminkanje i zabranu mlađima od 14 godina, pojavila se na CBS-u početkom ove godine.

Već od prve epizode uočljivo je veliko odstupanje od klasičnog koncepta kriminalističkih serija kojima su poslednjih godina preplavljeni ekrani. Za razliku od pravednih i posvećenih agenata recimo u seriji Mesto zločina, Dexter Morgan je i te kako moralno kontroverzan lik. S jedne strane, on jeste ubica, s druge on ubija „samo one koji to zaslužuju“: druge ubice, narko-dilere, mafijaše...

Taj koncept moralne (ne)opravdanosti glavnog junaka upravo je ono što Dextera izdvaja od ostalih serijala i čini ga nepredvidljivim i lišenim svakog stereotipa. Sjajno napisan scenario za obe sezone donosi niz priča uzbudljivih koliko i morbidnih, s nizom obrta u priči koji se na kraju savršeno uklapaju u mozaik.

Michael C. Hall više je nego ubedljiv u ulozi Dextera, a pored njega svakako treba istaći Jamesa Remara, koji igra Dexterovog očuha Harryja. Pojačanje u drugoj sezoni bio je veteran Keith Carradine u ulozi Lundyja, agenta FBI, čoveka zaduženog da pronađe "kasapina iz Bej Harbora", kako je Dexter prozvan nakon što su ronioci nabasali na njegovu podvodnu ostavu leševa.

Serija je bazirana na romanu Darkly Dreaming Dexter (i nastavcima) Jeffa Lindseyja, i oni koji misle da su nasilje i seks u njoj preterani trebalo bi da znaju da sve to postoji i u knjizi (u mnogo brutalnijem vidu), gde je Dexter Morgan daleko negativniji lik od onog u seriji.

Treća sezona najavljena je za oktobar. Promociju serije prati uvrnuta marketinška kampanja, i zato se nemojte začuditi ako dobijete SMS s porukom: "Zdravo, druže. Dolazim u tvoj kraj ranije nego što si mislio. Dexter".



Komentari

  • Gravatar for Nikola M
    Nikola M (gost) | 03.06.2008. 08.08.03
    steta zbog nastavka, prve dve sezone su bash lepo zaokruzene. doakes je najjachi lik u seriji.
  • Gravatar for Nemanja
    Nemanja (gost) | 09.06.2008. 13.38.44
    Serija je za svaku preporuku, odstupa od clishea Law and order i slichnih baljezgarija. Glavni lik je sarkasticno morbidan do te mere da postaje simpatichni heroj koji dobija naklonost publike bez obzira shto kasapi po principu najgorih trash horora 80ih. Zavidno mesto u celoj seriji (pored likova) ima muzichka podloga koja na jako jednostavan nacin pravi atmosferu pozitivnog sunchanog Majamija, bez trunke napetosti dok Dexter francuskom obradom :) reze svoje pazljivo odabrane negativce koje je mach oficijalnog pravosudnog sistema pomilovao. Drugachije i inteligentno-totalni opozit americhkoj potroshachkoj kulturi wanna be pandura i negativaca.
  • Gravatar for bambayay
    bambayay (gost) | 22.06.2008. 08.38.04
    Serija je fantasticna. Nisam odavno gledao nesto toliko dobro. Muzika je, kao sto kaze Nemanja, stvarno odlicna. Uvodna spica je "bolesna" (u pozitivnom smislu) i cuje se na mom telefonu vec duze vreme. Svako ko jos nije poceo da gleda seriju, neka pocne, jer propusta Bay Harbour Butcher-a, najkontraverzniju licnost u svetu filma. Odlicna recenzija, u odnosu na gomilu prethodnih. Svaka pohvala autoru
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi