Popboks - IRON MAN – Jon Favreau - Pod gvozdenom maskom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.06.2008. 14:10 · 2

IRON MAN – Jon Favreau

Pod gvozdenom maskom

Priča o bogatom i šarmantnom plejboju koji uz pomoć hi-tech opreme postaje superheroj... Ne, ne, ne, nije Batman u pitanju. Pogledajte bolje...

Sofija Vuković

Ocena:
8



8/10

Scenario: Mark Fergus, Hawk Ostby, Arthur Marcum, Matthew Hollaway
Uloge: Robert Downey Jr., Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Terrence Howard
Žanr: SF/Akcija
Trajanje: 126 minuta
Produkcija: SAD, 2008.
Web: http://ironmanmovie.marvel.com/

Na prvi pogled Tony Stark zaista podseća na Brucea Waynea, tačnije na Wayneovu lakomislenu javnu personu. Međutim, za razliku od mračnog i prošlošću progonjenog Batmana, Stark kakvog upoznajemo na početku filma zaista je površan: život je za njega velika igra, a stvari i ljudi koji ga okružuju igračke (uključujući i oružje koje proizvodi njegova fabrika).

Stark je potpuno uveren u to da radi za pravu stvar, iako je njegov otac jedan od tvoraca nuklearne bombe, a on sam nastavlja tim putem, konstruišući sve bolja i bolja oružja za masovno uništenje. Međutim, sve će se promeniti kad ga u Avganistanu kidnapuju teroristi. Stark se menja i spolja i iznutra: njegov razvoj i borba sa samim sobom centralna su tema filma.

IRON MAN – Jon Favreau

Robert Downey Jr., koji je i u stvarnom životu prošao tešku borbu s narkomanijom, odličan je iako neočekivan izbor za naslovnu ulogu. Ironičnim, ali verodostojnim tumačenjem Starkovog kompleksnog lika, koji je istovremeno i genijalni naučnik i bogati hedonista i moćni Iron Man, Downey Jr. u film unosi istovremeno i dubinu i vedrinu. Ostatak glumačke ekipe ne zaostaje za njim: Gwyneth Paltrow na pravi način koristi pomalo distanciranu pojavu u ulozi pragmatične sekretarice Pepper Potts, a Jeff Bridges je iznenađujuće jeziv u ulozi glavnog negativca Obadiaha Stanea.

Ono što će, međutim, najverovatnije privući pažnju najvećeg dela publike, naročito one ispod 14 godina, jesu odlični specijalni efekti. Oklop pomoću kojeg Tony Stark postaje Iron Man je besprekorno skrojen i izgleda fascinantno, a od scena akcije zastaje dah. Uprkos tome, ne stiče se utisak prenaglašenosti, i svi kompjuterski generisani segmenti su više nego svrsishodni. Jon Favreau se još jednom, posle dečjeg hita Zathura (2005), potvrdio kao uspešan reditelj vizuelno atraktivnih akcionih avantura.

Filmu bi se, pak, mogao zameriti nedostatak jasnije političke poruke. Naizgled antiratni i antikorporacijski, on ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje ulogu Amerikanaca u ratu u Avganistanu: zla je samo korporacija koja prodaje oružje i jednoj i drugoj zaraćenoj strani, ali ne i država koja je taj rat započela.

Američka vojska je predstavljena kao herojski oslobodilac avganistanskog naroda, dok Iron Man u jednom trenutku deluje kao njena produžena ruka. Iako to američka publika najverovatnije nije ni primetila, ovde će potpuno nekritički proamerički stav možda odbiti neke gledaoce.

Ipak, borba Tonyja Starka vodi se pre svega na ličnom a ne na političkom nivou: on teži tome da živi u miru sam sa sobom. Njegova dobra dela su tu pre svega kao iskupljenje za sve ono loše što je – svesno ili nesvesno – učinio u prošlosti. U tom procesu on postaje superheroj, i na kraju vidimo da zaista uživa u toj ulozi, što ga odvaja od velikog broja kolega iz Marvel univerzuma. Iron Man je stoga zabavan ali ne i površan film, u kome će uživati i laici ali i tvrdokorni obožavaoci Marvelovih stripova.



Komentari

  • Gravatar for Zarko
    Zarko (gost) | 03.06.2008. 22.01.24
    ne moze se za film koji se vrti oko predsednika firme - proizvodjacha oruzja koja snabdeva chitav zaraceni svet i same te firme i njenih poslova, reci da se "borba Tonyja Starka vodi pre svega na ličnom a ne na političkom nivou". on je po temi nuzno politichki relevantan, i upravo ta politichka neodredjenost chini ovaj film slabijim nego "shto bi trebalo"...
  • Gravatar for Mateja Vidakovic
    Mateja Vidakovic (gost) | 04.06.2008. 18.39.40
    Veoma tachna recenzija, imam slichno mishljenje o filmu...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi