Popboks - BESMRTNA (IMMORTEL) – Enki Bilal - Razglednica iz 2095. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.11.-0001. 00:00

BESMRTNA (IMMORTEL) – Enki Bilal

Razglednica iz 2095.

Besmrtna je film koji golica maštu i otvara jedna skrivena vrata u otvorenijim umovima, ali ih na kraju i brutalno zalupi. Onda jedino možete da čekate eventualni nastavak ili da, pošto napustite bioskop, nabavite Bilalove stripove i bacite se na čitanje

Miloš Cvetković

scenario: Enki Bilal, Serge Lehman
uloge: Linda Hardy, Thomas Kretschmann, Charlotte Rampling
producenti: Charles Gassot
žanr: SF
trajanje: 102 min.
proizvodnja: Francuska, 2004.
svetska premijera: 13. mart 2004.
zvanični web: http://www.immortel-lefilm.com/
Prelazak na drugu stranu, iz jednog u drugi medij, ma koliko da su oni srodni, a strip i film od svih umetnosti to ponajviše jesu, istovremeno je i izazov, avantura, ali i zahtevan posao neizvesnog ishoda. Otprilike takav utisak ostavlja i Besmrtna Enkija Bilala, adaptacija njegovog sopstvenog dela – strip-epizoda The Carnival of Immortals i The Woman Trap.
Reč je o filmu koje je i te kako izazovan, kako na vizuelnom planu gde uranja žive glumce u kompjuterski animirani svet sutrašnjice koji neodoljivo priziva Istrebljivača (Blade Runner), tako i kada je reč o pripovedanju koje neprestano vrca od ideja. Neobični ljubavni trougao koji čine bog Horus, prelepa i zagonetna vanzemaljka Džil, i iz kriogenskog zatvora oslobođeni buntovnik Nikopol tek je jedan delić zapleta. I pre nego li gledalac stigne da u potpunosti iskusi svaki detalj, pripovedačka nit se, nažalost, odmotava dalje.
Pokušaj da se i neiniciranoj publici što vernije predoči jedan kompleksan univerzum staje negde na pola puta. Animacija je impresivna, ali neobična odluka da se pored glavnih glumaca od krvi i mesa ubace grubo animirani likovi oduzela je mnogo od magije. Bilalovo pripovedanje je odveć stripovsko i nedovoljno poštuje filmski medijBESMRTNA (IMMORTEL) - Enki Bilal previše se oslanjajući na pokušaj da fascinira i opčini, pa film tada deluje poput samodovoljne parade lepih slika. Međutim, onda kada Bilal pronađe pravu meru, vožnja postaje istinski uzbudljiva. Ostao sam željan još veličanstvenih panorama futurističkog Njujorka.
Na kraju, osećanja su pomešana. Neizvesnost koja se oseća tokom filma ne prestaje ni na kraju, ali nije toliko reč o uvek poželjnom saspensu, njega ima malo u poslednjoj trećini filma, koliko o mnogim nedorečenostima, nitima zapleta koje ostaju da vise u vazduhu. Oni koje takve stvari ne uzbuđuju previše uživaće u beskrajnoj maštovitosti i bogatim detaljima kojima film obiluje. Oni koji ipak žele nešto više vratiće se pomenutom Istrebljivaču.
Besmrtna je film koji golica maštu i otvara jedna skrivena vrata u otvorenijim umovima, ali ih na kraju i brutalno zalupi. Onda jedino možete da čekate eventualni nastavak ili da, pošto napustite bioskop, nabavite Bilalove stripove i bacite se na čitanje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi