Popboks - IN TREATMENT – Hagai Levi - Pritajeni vulkan [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.06.2008. 18:43 · 2

IN TREATMENT – Hagai Levi

Pritajeni vulkan

Nova televizijska serija na kanalu HBO u dvadesetak minuta po epizodi, jednom enterijeru i dijalogu dvoje ili najviše troje aktera oslobađa emotivni naboj ravan erupciji vulkana

Vladimir Krakov

Scenario: Hagai Levi, Ori Sivan
Uloge: Gabriel Byrne, Melissa George, Blair Underwood, Mia Wasikowska, Dianne Wiest, Michelle Forbes 
Žanr: drama
Trajanje: 43 epizode
Proizvodnja: SAD, 2008.

Mesta poput sudnice, hirurške sale ili učionice pojavljuju se u američkoj filmskoj i TV produkciji s ritualnom učestalošću i pijetetom. Jedan od novijih kult-klišea je psihološka ordinacija. In Treatment je TV serija koja se dešava u psihoterapeutskoj ordinaciji, a lavovski deo priče zasniva se na razgovoru psihoterapeuta i pacijenata. Zvuči dosadno i stereotipno? Ne dajte se zavarati.

In Treatment je američka adaptacija izraelske serije Be Tipul Hagaija Levija, ne naročito poznatog izvan njegove zemlje. Amerikanizacije TV serija i filmova odsustvom senzibiliteta često unište draži izvornika. Ovde se to, srećom, nije dogodilo.

IN TREATMENT – Hagai Levi

Noseći stubovi serije su izvanredna snaga scenarija i briljantna gluma protagoniste, irskog glumca Gabriela Byrna (Dr Paul Weston) i „pacijenata“ – prelepe žene-hirurga (Mellisa George), nadobudnog crnog pilota (Blair Underwood), bračnog para u krizi (Embeth Davidtz i Josh Charles) i 16-godišnje suicidne gimnastičarke (Mia Wasikovska). Blistaju i Michelle Forbes u ulozi supruge doktora Westona i Dianne Wiest kao žena-psihoterapeut kojoj se doktor Weston obraća da bi podneo pritisak profesije i sopstvene životne situacije.

Uprkos sveprisutnom minimalizmu, kratkom trajanju epizoda (20-25 minuta) i svedenosti enterijera i fizičke akcije, naboj emocija je takav i toliko intenzivan a glumci tako dobro i ubedljivo grade situacije da nakon svake epizode imate utisak kao da ste odgledali snažnu dramu koja vas je nekoliko sati bez daha držala prikovane za bioskopsko sedište.

Kada skalpel terapeuta bez anestezije zaseče u ranjena mesta psihe, bol je gotovo hirurški opipljiv, na šta pacijenti najčešće reaguju agresivno. Svojevrsna detektivska istraga zasnovana je na otkrivanju sitnih i jedva vidljivih tragova koji vode ka teškim, ponekad i šokantnim istinama.

Tajna ljudske duše najlepše se razotkriva pričom najmlađeg pacijenta, gimnastičarke – samoubice Sophie. Sophie je i najvrcavija, paradoksalno najživotnija junakinja, spoj nihilizma i čežnje za roditeljskom i opšteljudskom ljubavlju i sređenim porodičnim životom. Rubovi ponora gde neko prelep, darovit i prepametan sa 16 godina nalazi jedino razloge za samouništenje, a s kojih Dr Paul Weston istrže Sophie, dijagnoza su civilizacije u kojoj živimo.

Premijerno emitovanje ove serije započelo je u prime-time terminima na kanalu HBO poslednje nedelje februara. Četrdeset tri epizode prve sezone nekome će sasvim sigurno promeniti život.



Komentari

  • Gravatar for "oslobađa emotivni naboj ravan erupciji
    "oslobađa emotivni naboj ravan erupciji (gost) | 06.06.2008. 20.31.29
    oslobadja tebi... meni je dosadna i mucna kao prodavanje paradajza na pijaci u leskovcu na dan kad srbija igra finale svetskog prvenstva u fudbalu.
  • Gravatar for shrink
    shrink (gost) | 07.06.2008. 18.20.52
    hehe... sazem se sa prethodnim komentarom. dosadno, sporo i nadasve plitko.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi