Popboks - ISKAZ - Teorija haosa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.06.2008. 12:37 · 5

ISKAZ

Teorija haosa

(Multimedia)

Obdaren harizmom, energijom, ambicijom, dovoljno udaljen od beogradskog urbanog jezgra da odiše originalnošću, a dovoljno blizu njega da na interesantan način komentariše dominantne stilove prestonice, Pančevac Zoran Stefanov drugim albumom ispoljava ogroman potencijal sledeće velike domaće rokenrol atrakcije

Uroš Smiljanić

Ocena:
7


7/10
 

Baš tako, rokenrol, jer iako je Teorija haosa nesumnjivo hip hop ploča, njen osnovni kvalitet je u tome što se priseća ideje da je hip hop inkluzivna muzika, kultura koja može da upotrebi bilo koji zvuk i bilo kakav stih za svoje potrebe. Ovde sintetički duvači i robotski ritmovi ukrštaju rogove s distorziranim gitarama i živim bubnjevima, brutalno repovanje izrasta u navijački snažne refrene, a egzistencijalna zapitanost Iskazovih stihova biva oplemenjena ulično sirovom interpretacijom.

Da je Amerikanac, Iskaz bi bio negde između consciousness repera poput Commona ili Taliba Kwelija i Rage Against the Machine. U domaćem koordinatnom sistemu (konfuzije) možemo ga pronaći negde između cerebralnosti Hain Tenyja, pesništva Marčela, surovosti Sunshinea i, naravno, socijalne angažovanosti Sindikata.

ISKAZ - Teorija haosa

Teorija haosa je bučan, glasan, buntovan album sklopljen od tvrdih ritmova, teških gitara i zapaljivih refrena (u izvedbi živog/virtuelnog benda Svedoci), kojim iznad svega dominira Iskazov poziv na otrežnjenje koga je nemoguće ignorisati.

Razlog Iskazove popularnosti leži negde između zapaljivosti muzike čiji crossover šmek ulazi u uši daleko šire publike nego što klasičan hip hop može da se nada (setimo se, uostalom, ko je sve slušao Sunshine u svoje vreme) i veoma uverljivog pokliča kojim se zazivaju pravda, istina, odgovornost. Bešnji i glasniji nego na debiju Natio, Iskaz će Teorijom haosa nesumnjivo dopreti do mnogih ušiju umornih od hip hopa koji se bavi samim sobom i koji je zadovoljan zapišavanjem skromnog parčenceta zamišljene teritorije.

Potpomognut gostovanjima Marčela, Baneta Sunshinea i drugih jakih imena, Iskaz slušaoca podseća da nužnost izbora s kojom smo svi suočeni nije ograničena na lojalnost ulici, školi ili naciji, već da taj izbor često vodi do otkrivanja suštine čovekove duše. Ili njenog gubitka.

Ovo je istovremeno i Iskazova najveća mana. Poetika hip hopa se razlikuje od „obične“ poezije svojom smelošću kombinovanja večitog i trivijalnog, filozofije i pop kulture, humora i smrtne ozbiljnosti. Baš ova veština spajanja dva sveta je Chuck D-ja učinila jednim od najvećih repera u istoriji muzike. Iskaz repuje sa sličnim zanosom starozavetnog proroka, ali u njegovim stihovima nema dovoljno ukorenjenosti u ovde i sada.

„Nisam samo apstraktan“, kaže Iskaz u pesmi Kazna, ali jako je uočljivo koliko su često njegove misli iskazane kroz bezlične forme, čime se teme vredne da se čovek njima pozabavi približavaju intelektualnoj igrariji, umesto da slušaoca nateraju da se ježi u identifikaciji s misliocem.

 

Profil poroka

U istoj pesmi gostuje Sky Wikluh pokazujući kako se opšte i lično mogu spojiti i iste poruke isporučiti na mnogo ubedljiviji način. Iskazovim slikama, dakle, nedostaje samo bezobrazne energije prestupa tako karakterističnog za najbolji hip hop pravljen u ovoj zemlji.

Da li je Iskaz stvarno najbolji domaći emsi? Možda i nije, ali ovim albumom umesto konačne potvrde ovog statusa on pokazuje veliki napredak, potencijal i spremnost da tu titulu u skorije vreme zaista ponese.

Drugi album je uvek težak, ali ako je verovati onome što na njemu čujemo, ono najbolje od Iskaza tek dolazi.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Poppa Large
    Poppa Large (gost) | 07.06.2008. 15.08.12
    ne znam dal ovaj lik ima vezu u popboks ili nesto,ali oba njegova albuma su sasvim prosjecna,cak mozda i ispod prosjeka
  • Gravatar for Bas sam se zabrinuio...
    Bas sam se zabrinuio... (gost) | 07.06.2008. 16.35.07
    ...kako to da ove nedelje nije bilo "domaceg" hipa-hopa...
  • Gravatar for Mrsomud
    Mrsomud (gost) | 07.06.2008. 19.13.58
    Ja sam cuo da Iskaz drzi Popboks.
  • Gravatar for sinalko
    sinalko (gost) | 08.06.2008. 13.16.59
    nisam cuo ovaj, sem jedne pesme, ali prosli album jesam...i jedno je sigurno- iskaz ima lose tekstove, neki bushit bunt a la marchelo,i to sa ratm, korn gitarama...a sve to smrdi na limp bizkit, linkin park...i neki bunt radi bunta, samozadovoljavanje, briga za svetom i decom u africi...kao sto neko rece, vi kao da stipendirate ovog lika na popboksu
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 08.06.2008. 19.06.30
    "Da li je Iskaz stvarno najbolji domaći emsi? MOŽDA I NIJE..." :?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.