Popboks - NEVEROVATNI HULK – Louis Leterrier - Doktor Banner i mister Hulk [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.07.2008. 23:44

NEVEROVATNI HULK – Louis Leterrier

Doktor Banner i mister Hulk

U svakom superheroju postoji mračna strana. Reći da je to slučaj i kod Hulka bilo bi potcenjivanje

Sofija Vuković

Ocena:
8



8/10

Naslov originala: The Incredible Hulk
Scenario: Edward Norton, Zak Penn
Uloge: Edward Norton, Liv Tyler, William Hurt, Tim Roth, Ty Burrell
Žanr: SF/Akcija
Trajanje: 112 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Distancirajući se od finansijski neuspešnog ostvarenja Ang Leeja iz 2003, Neverovatni Hulk je zamišljen kao početak nove serije filmova o poznatom Marvelovom superheroju. Spor i previše depresivan, Leejev Hulk sa korpulentnim Ericom Banaom u naslovnoj ulozi među fanovima nije stekao previše podrške. Novi film se zato oslanja ne samo na strip, već i na mračnu TV seriju iz 70-ih i 80-ih, time u startu podižući kredibilitet.

Iako se priča oslanja na prethodni film u tome što na početku vidimo Brucea Bannera (Norton) koji se od američke vojske krije u Južnoj Americi, to im je jedina zajednička tačka. Predistorija je potpuno izmenjena: u ovoj verziji Bruce Banner je sam od sebe napravio čudovište i samim tim mu je znatno teže da se bori sa situacijom; bes koji je Hulkovo pokretačko gorivo usmeren je najpre prema njemu samom i situaciji u koju je sam sebe doveo.

NEVEROVATNI HULK – Louis Leterrier

Hulk ovde nije samo mračna strana Brucea Bannera. On je potpuno nezavisan entitet koji Banner smatra bolešću, general Ross (Hurt) oružjem, a većina ostalih posmatrača čudovištem. Sitno građen, intelektualnog lica, Edward Norton u glavnoj ulozi radikalan je kontrast zelenom superheroju u kojeg se pretvara. Nortonov krivicom progonjeni Banner nežniji je i emotivniji od besnog i hladnog Banainog, tako da je sa njim lakše saosećati, tj. razumeti dubinu njegovog očaja i bezizlaznost Banner-Hulk situacije.

Intenzitet njegove emocije prema Betty Ross (Tyler) iz istih je razloga ovoga puta mnogo jasniji, a odnos sa generalom Rossom kompleksniji. William Hurt standardno je odmeren i kudikamo realniji general Ross nego Sam Elliott u prethodnom filmu, a čak ni obično patetična Liv Tyler ovoga puta ne iritira previše.

Stvar koja odvaja ovu verziju od prethodne jeste i to što Hulk konačno ima dostojnog protivnika. Dok je najveći uspeh Leejevog Hulka bio odbrana sopstvene devojku od par mutiranih pudlica, ovoga puta je pored vojske tu i zastrašujuće mračni Tim Roth u ulozi fanatičnog vojnika Emila Blonskog, alias Abominacije, jednog od Hulkovih najvećih neprijatelja. Scena njihovog finalnog suočavanja i jurnjave ova dva giganta po krovovima Njujorka je jedna od najuzbudljivijih i najbolje režiranih scena borbe ove sezone.

Leterrierov film, uopšte, mnogo više pažnje poklanja akcionim scenama nego Lee, što ga čini bržim i pitkijim. Međutim, trenutak kada se Blonsky pretvara u Abominaciju i tako postaje sposoban da parira Hulku, nepotrebno je odložen za sam kraj, umesto da bude kulminacija radnje. To dovodi do nesrazmerno duge ekspozicije nasuprot sabijenom završetku.

Takođe, iako je animacija naprednija u odnosu na prethodni film, pa su CGI Hulku dodati vidljivi mišići i tetive ispod zelene kože, on i dalje ne izgleda dovoljno realno. Nadajmo se samo da će tehnika dovoljno napredovati da u nekom budućem nastavku i taj problem bude otklonjen.

Dirljiv ali ne i patetičan, pun dobro režirane akcije, Leterrierov Neverovatni Hulk svakako je dobar ponovni početak na velikom ekranu za ovog Marvelovog junaka. Ostaje nam da vidimo kako će Marvel izneti buduće filmove vezane za ovaj lik, između ostalog i one vezene za Avenger inicijativu, koju nam na kraju ovog filma svojom pojavom najavljuje lično Tony Stark, iliti Iron Man.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi