Popboks - MARIAH CAREY - E=MC2 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.07.2008. 12:24 · 14

MARIAH CAREY

E=MC2

(Universal/Multimedia)

Jedanaesti album američke r&b pevačice ubedljivo je pokorio top liste, pokazujući da njena "emancipacija" tek uzima maha

Vladimir Petković

Ocena:
5


5/10
 

Lepo je biti Mariah Carey. Deluje kao da vam je sve dozvoljeno. I nervni slom, i kuče koje je poznatije od prestižne Karlovačke gimnazije, i svaki ispad “diva ponašanja” koji je Diana Ross svojevremeno mogla samo da sanja. A čime je sve to potkrepljeno? Glasom? Skičanjem na petu oktavu u stilu Minnie Riperton?

MARIAH CAREY - E = MC2

Ili možda činjenicom da je trenutno u fazi obaranja rekorda najvećih zvezda rokenrola, konkretno Elvisa (s kojim je izjednačila status od 18 singlova na prvom mestu američke liste) i do skora nedostižnih Beatlesa, koje preti da ugrozi jer joj beže za samo tri komada. A tek joj je 38 i novopečena je r&b diva.

Ali gde su u svemu tome njeni albumi? Priznajem da sam kao klinac imao njen debi Mariah Carey sa čuvenim singlom Vision of Love. Nešto što bismo danas mogli da zamislimo da peva samo Leona Lewis, a tada je, naravski, upoređivana s ultimativnom pop soul divom Whitney Houston (kako ste rekli, Whitney šta?).

Iako se praćenje ostatka njene karijere uglavnom svodilo na registrovanje singlova na vrhovima top-listi (a bilo ih je dosta, ruku na srce), Mariah je (još jednom ruku na srce), posle pristojnog debija, izdala gomilu albuma koji ne bi mogli da pariraju ni slabijoj varijanti nekog Madonninog. S druge strane, ako je neko prozivan za svoj tanani glasić, to sigurno nije novopečena gospođa Carey-Cannon.

Zato Mariah pliva r&b vodama kao riba u moru. Tako je (uz pomoć velikog broja aktuelnih producenata) Emancipation of Mimi iz 2005. godine bio njen zakasneli najbolji album u karijeri, sigurno jedini takav slučaj u istoriji posle dobijanja nagrade za najprodavanijeg ženskog izvođača milenijuma.

MARIAH CAREY - E=MC2

I zato smo na novom albumu dobili njenu emancipaciju na kvadrat. E=MC2 ima nekoliko We Belong Together varijacija (pa na kvadrat), singla koji je samo slučajno najuspešniji singl nekog ženskog izvođača u istoriji Billboardove liste. Međutim, posle jednog nervnog sloma Mariah teško da bi sebi dozvolila drugi, zbog čega Touch My Body, I Stay In Love, Last Kiss i Bye Bye očekivano liče na pomenuti hit.

Već na početku albuma, kada u gotovo autoironijskom stilu kreće skičanje i zarazni gruv Timbalandovog pulena Danje, jasno je da je Mariah raspoložena za žurku. Ali i pored toga što je Migrate jedna od njenih najboljih pesama, teško je oteti se utisku da je i ona replika drugog poznatog singla It’s Like That, samo se umesto bakardija na žurci pije belo vino pinot grigio.

Ipak, ne stoji sve u mestu od 2005. godine i E=MC2 nudi i male pomake u pravcu fank i disko muzike na OOC (novonastala skraćenica koja preti da postane sleng za “Out of Control”) i možda najšmekerskijoj pesmi I’m That Chick sa uglađenim ritmom semplovanim iz pesme Off The Wall Michaela Jacksona.

I'll Be Lovin' U Long Time

Posle drugog r&b izdanja jasno je da je Mariah najuspešniji ženski izvođač u Americi delom postala i zbog pravog muzičkog zaokreta pre tri godine. Tada se pomalo istrošeni r&b okrenuo pomalo istrošenoj divi u potrazi za svežim žanrovskim idejama.

Međutim, iako je E=MC2 odlična formula za ponovljeni komercijalni uspeh prethodnog albuma, to ipak ne znači da je Mariah Carey naprasno postala novi muzički Ajnštajn.



Komentari

  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 17.07.2008. 12.59.11
    i ovo cudo je dobilo bilo kakvu ocenu???? e, vladimire, vladimire, cime ti ispiras mozak. a, sta i ja komentarisem, koj djavo...
  • Gravatar for ella
    ella (gost) | 18.07.2008. 16.36.29
    Ovaj album je sav u stilu pesama dodirni mi telo,spustime na pod pa na krevet ,moje telo je najlepse ,ja ti se bez ikakvog pogovora predajem itd.Tako tipicno za danasnju r'n'b muziku.To je sve u stilu pesama naseg turbo folka kao Seka Aleksic i druge.Naravno tako se najlakse zaradjuju pare.Mariah u svakom spotu glumi uspaljenu naivnu siparicu.Daleko je sve to od Alicie Keys koja cak peva i bolje uzivo.
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 19.07.2008. 18.37.36
    Malisa,ako ne znas o cemo u je rec nemoj da komentarises.Ovo cudo je bolje od bilo kog MANdonnonog albuma,čak i kad se poredi najlošija pesma.MANdonna nikda neće biti Mariah,i ako se celog života trudila da bude.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 19.07.2008. 19.31.23
    A da Vladimir ipak ponovo presluša Speak & Spell? I bolje da lažne emocije ostavi nekom drugom. Ovo mu dođe kao druga lična.
  • Gravatar for Jet Set, Trash & No Star!
    Jet Set, Trash & No Star! (gost) | 20.07.2008. 00.08.37
    A da Vladimir predje na nasu scenu i pocne da recenzira Seku, Jecu, Brenu, Stoju, mislim da bi se snasao vrlo dobro! jedno je imati smisla za humor koristeci se trash-om, a drugo je ozbiljno shvatati isti taj trash! stvarno ispira mozak svim i svacim! I bezveze je da nas ubedjuje kako tu ipak nije sve lose... to je, sto malo nize rece ella: Seka made in U.S.A. i nista vise... (ili obrnuto kako vise volite!)
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 20.07.2008. 16.01.49
    Jet Set, Trash & No Star!- kladim se na nisi normalan. Ako je Mariah Seka Aleksic U.S.A Onda je MANdonna Sanja Maletic iz Uzebekistana. Vledimire hvala ti na odlicnoj recenziji. Čak si bio i prestrog,ti to i sam znaš. Mariah mi te volimo. Pozdrav svim fanovima Mariah-inim širom Srbije. WWW.MARIAHDAILY.COM
  • Gravatar for Jet Set, Trash & No Star!
    Jet Set, Trash & No Star! (gost) | 20.07.2008. 23.10.10
    Posle tvog komentara stvarno ne znam ko nije normalan!... "Mariah mi te volimo!!!"...Ej, molim te, pa to zvuci kao ono: "Mi volimo Miru Skoric!" Jel ti sad malo jasnije Bojane da tu nema razlike kad si vec uskliknuo koliko volis Mariah?! necu dalje komentarisati nista jer na Mariah ne dajem 5 para! komentarisi je sa Vladimirom Petkovicem, nadjite se na kafici i siti se ispricajte o vasem idolu... pozdrav!
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 21.07.2008. 10.12.11
    Ne moraš ni da komentarišeš.Niko te ništa nije ni pitao. Ako ti se ne sviđaju Mira,Seka,Ceca i Brena,onda idi u neku drugu državu da živiš. Da ne treba možda da ustuknemo, zato što se nešto što se milionima ljudi šriom planete dopada,tebi ne dopada. Ni ja ne dajem ni jednu paru za MANdonnu. Ja makar imam kome da uzviknem da ga volim a ti? Kladim se da nemaš,to te i izjeda iznutra. Ako neko voli Miru,Seku,Cecu ili MAriah-u da nije možda loša osoba?Glup?Manje inteligentan?Loš student? Osvrni se oko sebe!Gde ti živiš?
  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 21.07.2008. 12.05.58
    ''Ja makar imam kome da uzviknem da ga volim a ti?'' - vladimira petkovica?
  • Gravatar for milena
    milena (gost) | 21.07.2008. 18.59.36
    U jeee... da neka siparica od 13 godina brani Maraju pa da i razumem, al da je brani i obozava tip e to mi nije jasno(???!!)... i to zamisljam da nisi klinac vec da imas 34 godine (recimo!) Kao drugo jel svi koji mrzimo narodnjake treba da se iselimo iz ove zemlje???????? alo covece jedini koji treba da se osvrne na svet oko sebe si ti... odrasti!
  • Gravatar for B
    B (gost) | 23.07.2008. 10.38.32
    covece, kakav je blam napisati negde javno da volis Mariah Carey! Svaka cast na hrabrosti! :-))))))
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 23.07.2008. 15.15.11
    Hvala vam sto se interesujete za rad Mariah Carey. Svakim klikom učinili ste još čitaniju recenziju. NAJVEĆI BLAM JE PROVESTI CEO ŽIVOT PRETVARATI SE DA VOLIŠ NEŠTO ŠTO TI SE NE SVIĐA. HATERS GET A LIFE!
  • Gravatar for Just cant get enough of Mariah
    Just cant get enough of Mariah (gost) | 25.07.2008. 03.01.38
    Posto su te napljuvali V.P., ja cu da ti obrisem sputum, pa da priupitam, zar ti ne bi trebalo da pises recenzije za Tricky i tako to? Ako si se se sveo na recikliranje mladalackih dana iz Y zabave i to ovakvim tekstom, onda i zasluzujes ovake komentare, minus onaj histerik na bajatom eksu. A za tu nesrecu iz prikolice sto se odaziva na ime Maraja me znas kolko briga.
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 25.07.2008. 09.50.43
    Vladimire ,uz tebe smo. Ne obaziri se na ovakve komentare. Oni koji su zaslepljeni mržnjom,ne vide dalje od svog nosa. Ta nesreća iz prikolice je najprodavaniji ženski izvođač u isoriji,i ne živi više u prikolici kao ti,nego u luksuznom TRIBECA penthouse-u. Hvala vam sto se interesujete za rad Mariah Carey. Svakim klikom učinili ste još čitaniju recenziju. NAJVEĆI BLAM JE PROVESTI CEO ŽIVOT PRETVARATI SE DA VOLIŠ NEŠTO ŠTO TI SE NE SVIĐA. HATERS GET A LIFE!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.