Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Video-sajtovi. Oni drugi. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 18.07.2008. 08:54

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Video-sajtovi. Oni drugi.

Surfovanje je obično naporan posao. Dugotrajan proces. Čak i kada znate kuda ste se uputili. No, nekad s glavnog puta valja skrenuti i u sporedne uličice

Miško Bilbija

Naravno, YouTube nije jedini. Postoji još čitava sila sajtova koji kao koncept neguju video-sharing. Ali statistika je neumoljiva. Štaviše, brojke kažu da YouTube ima veću dominaciju u ovoj oblasti nego Google u utakmici pretraživača.

Hitwise, kompanija koja analizira saobraćaj na internetu, izračunala je da je udeo Googla u ukupnom protoku („share“) u pretraživačkoj oblasti zastrašujućih 67%, ali šta je to u poređenju sa YouTubeovih 73% u video-sektoru? Skoro apsolutna dominacija!

Svejedno, ostaje tih 27% koji odlaze na ostale. Tzv. džinovi ovde moraju da dele mrvice, pa tako MySpace TV može da slavi sa svojih 9% u odnosu na mizernih 4% koje ostvaruje Google preko video-kanala. Još Yahoo vuče svojih 2%, a ostali dele promile.

Naravno, ništa nije slučajno, pa zato kada i zalutate na ove sajtove, na kraju nemate puno razloga da se tu zadržavate. Kada ponuda i navigacija valjaju, onda previše liče na YouTube, ali obično nema preterano zanimljivih stvari. Uglavnom viralne varijante, koledž humor i slične budalaštine. Mada, ova za fejk iPhone i nije tako loša:

iPhone Parody #1

U nezavisnom sektoru stvari su malo zanimljivije. Malo. Tamo su svi na nula koma nešto procenata, pa čak i čuveni Metacafe, izraelski sajt koji je pre dve godine, otprilike u isto vreme kad i YouTube, lansirao platformu podržanu sa oko 15 miliona dolara. Tada je to bio rat dva originalna koncepta, no i Metacafe je uskoro zbrisan. Tamo se i danas trude, smislili su veći plejer, imaju kanale za „odrasle“ i sl, ali najinteresantniji su kanali koje uporno promovišu. Tako je trenutno najzanimljivije na kanalu Incredible Hulk, gde svako može da iskombinuje sopstveni  trejler ovog filma. I odziv i rezultati su uglavnom zapanjujući, ali možda najinteresantniji serijal koji Metacafe neguje je video-kanal Wannahaves sa svakodnevnim filmovima o novim gedžetima, izumima, igrama i tehnološkim inovacijama. Kao što je ova elektronska olovka, recimo:


Zgodno, ali koga još to zaista interesuje? Naravno, najzanimljivije je na mestima koja se ne bave isključivo kačenjem i razmenom video-fajlova. Tako, recimo, sajt njujorške prodavnice ploča Other Music ima specijalan video-dodatak svom digitalnom ogranku. Mala produkcijska kuća Dig For Fire za njih dva puta mesečno pravi kratke filmove s nastupima različitih bendova baš u ovoj maloj radnji. Fantastična serija filmova! Najnoviji filmić koji se tamo može videti je nastup Anti Pop Consortiuma, ali na ovoj Popboksovoj strani ipak svirka za one grešnike koji The Dirtbombs nisu gledali pre nekoliko dana ovde, u Beogradu. Kakva greška!

 

 

A kad smo već kod neverovatnih svirki, nedavno sam dobio i ovu bravuroznu verziju Come Together jednog malog japanskog deteta sa nekog ruskog video-sajta. Koji je uglavnom skandalozno neukusan i glup, i naravno nerazumljiv, plus najinteresantnije filmove neće da vrti posetiocima iz ovog regiona. Ali svejedno, za ovu priliku pojačajte svoje desktop zvučnike, blutut plejere ili šta god imate da vam stvara i prenosi zvuk iz kompjutera.

Na YouTubeu bi verovatno imao trista miliona klikova. Možda ih i ima, ali ja nisam uspeo da ga tamo pronađem. Ipak, moje omiljeno mesto na koje odlazim skoro na dnevnoj bazi je magazin Slate. Da ne bude nikakve zabune, tamo su video-fajlovi sporedan sadržaj. Slate je on-line magazin na engleskom jeziku u vlasništvu Washington Posta. Bavi se kulturnim sadržajima i zato se tamo i ide. Ali i zbog politike. Totalno liberalnog opredeljenja, što se najbolje vidi po izboru kolumnista, odabiru i pristupu temama, odnosu prema Džordžu Bušu, ali i po stripu Doonesbury, čiji sajt Slate podržava. Tu su takođe i mnoge metakolumne: kolekcije i analize najznačajnijih dnevnih novina, magazina i blogova (uključujući i Mikija Kausa!), brojni podkasti i razna druga čuda. Ovaj film je trebalo da se nađe u onom nastavku o izborima, ali za ovako genijalno parče liberalnog TV novinarstva nikad nije kasno. Čista desetka!

Slate je, dakle, prošle godine lansirao video-odeljak SlateV. I tamo se svakog dana pojavljuje nešto novo, ali nekoliko serijala se već izdvojilo. Iako Slate ima jednu fenomenalnu filmsku kritičarku Dejnu Stivens, na video-stranama Mark Džordan Ligan je taj koji pravi nedeljne prikaze holivudskih premijera. Ovo je Summary Judgement za ovu nedelju.

Isti čovek ima i seriju o najgorim filmovima ikada snimljenim. Svaki nastavak obrađuje poseban podžanr. OVAJ govori o filmovima čije se radnje odvijaju uglavnom na plažama. Letnja groznica? 

Naravno, uređivačka politika ovog magazina ne propagira anarhiju ili bilo šta slično, ali se i iz izbora viralnih video-filmova može jasno zaključiti odnos prema vlasti, institucijama, policiji... Ovaj tip je neverovatan, i očigledno dobro poznaje svoja prava, ali samo probajte da zamislite da se na ovaj način ophodite s ovom našom policijom. Nezamislivo.

I u tužnim situacijama Slate je tu da se seti onih koje drugi zaboravljaju. Tako je nastao i ovaj film povodom smrti Tonija Švarca. Ne znate ko je bio ovaj čovek? Rest In Peace Tony Schwatz!

Ali na kraju, uvek se nekako nađete na YouTubeu. Baš kada sam zatvarao radnju, neko mi je poslao savršenu priču za laku noć. Svi je znate napamet, ali samo Kristofer Voken može da je ispriča na ovaj način. Istina, ovo je spuf Džonatana Rosa, u BBC-jevom Jackanory stilu, ali svejedno, ovo je spektakularno. A džemper bolje i da ne pominjem.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX