Popboks - WOLF PARADE - At Mount Zoomer [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.07.2008. 10:15 · 14

WOLF PARADE

At Mount Zoomer

(Sub Pop)

Vođe montrealske grupe Wolf Parade Spencer Krug i Dan Boeckner na dugoočekivanoj drugoj ploči predstavljaju se kao izuzetni autori, ozbiljno dovodeći u pitanje dominaciju kolektiva Arcade Fire i Broken Social Scene na kanadskoj indie sceni

Vladimir Ninčić

Ocena:
7


7/10
 

U skorije vreme bi se komotno mogla uspostaviti zakonitost po kojoj je kvalitet naslovne strane albuma obrnuto proporcionalan njegovom muzičkom kvalitetu. Drugo izdanje kanadske post-Funeral skupine Wolf Parade možda je “najslikovitiji“ ovosezonski primer tog trenda – teško je pronaći reči kojima bi se mogli opisati užas omota i čari muzike.

WOLF PARADE - At Mount Zoomer

Njihova premijera pre tri godine podigla je dosta prašine, i to u periodu kreativne eksplozije montrealskog indie zvuka, koju je godinu dana ranije inicirao Arcade Fire. Često apostrofiran kao “najbolji kanadski album godine”, Apologies To The Queen Mary je predstavio susret dvojice songwritera Spencera Kruga i Dana Boecknera. Oni stvaralački proces raspoređuju na ravne časti, pri čemu su fascinantni njihova kompatibilnost i mogućnost da ujednače stil do te mere da je bez gledanja u popis gotovo nemoguće pogoditi ko pravi koju pesmu.

Razlike podrobno naslušan pojedinac eventualno može da traži u prepoznavanju uticaja njihovih drugih angažmana, naročito Spencerovih kompanija Sunset Rubdown i Swan Lake, i projekta Handsome Furs u kome nastupa Dan. Ipak, nesumnjivo je da je Wolf Parade za obojicu katalizator koji izvlači najbolje iz njih i tera ih da neprestano proširuju svoje kompozitorske domete.

At Mount Zoomer je, poput još svežeg Kooksovog ostvarenja Konk, dobio naziv po studiju u kojem je snimljen, a čiji je vlasnik bubnjar Arlen Thompson. Tu se svaka analogija s Britancima završava jer za razliku od njih, Wolf Parade zaista opravdava ono “indie” u svojoj žanrovskoj odrednici i daleko je od instant-produkta.

Delotvorna (i znatno jeftinija) do-it-yourself produkcija ovoga puta je podarila albumu istinsku autentičnu dimenziju, za razliku od sasvim neodgovarajućeg pređašnjeg klasičnog hipsterskog peglanja za koje je odgovoran Isaac Brock iz Modest Mousea.

Krug i Boeckner su za kritično drugo izdanje primenili naizgled jednostavnu ali često nedostižnu formulu, koja se sastoji u zadržavanju vrlina s debija i otvaranju ka novim zvučnim prostranstvima koja im podjednako dobro leže. Kanađani nisu više toliko hitični i frenetični, ali su zato njihove prepoznatljive melodije zamaskirane u pažljivo sklopljene kompleksne aranžmane koji na trenutke poprimaju prog karakter, senzibilitet postpunka i dinamiku neopsihodelije. Novi obrazac zvuči krajnje jednostavno i efektno, i daje albumu ujednačen kvalitet.

Fine Young Cannibals

Ova ravnoteža jedino je narušena u najboljim momentima: maestralnoj centralnoj numeri California Dreamer, šmekerskoj Language City i pravom progressive rock epu Kissing The Beehive, koji u maniru bisera tog zvuka 70-ih trijumfalno zatvara album. Uočljivo je da je u njima Danova gitara prilično izbalansirana u odnosu na Spencerove klavijature, čije je zujanje, uz njihovo zajedničko teatralno bowiejevsko pevušenje, dominiralo prethodnikom.

Osetno mračniji nego ranije, Wolf Parade u nastavku serijala deluje još sigurnije i zrelije. Naravno, svi ti atributi mogu da ne znače ništa i da znače sve, ali činjenica da je s dovitljivom muzičkom anatomijom i pronicljivim tekstovima At Mount Zoomer jedan od apsolutnih vrhunaca u ovogodišnjoj rock ponudi nepokolebljiva je koliko i Marfijev zakon.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 18.07.2008. 12.53.21
    definitivno-nincic slusa bolju muziku od petkovica....jedan od albuma godine!!!
  • Gravatar for Shomski
    Shomski (gost) | 18.07.2008. 14.21.18
    Dobar album i dobar tekst. Mene kod njih jedino nervira to njihovo bouvijevsko kreveljenje, ali im je muzika toliko dobra da mi to ne smeta toliko.
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 18.07.2008. 14.22.05
    jos kad ovom spisku dodate sjajnu postrock scenu u kanadi...
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 18.07.2008. 14.43.51
    Uz albume od Rubies - "Explode From The Center" i Shortwave Set, definitivno album godine! Mnogo dobar bend, ali mislim da je prvi album "Apologies To Queen Mary" bio jos bolji!!!!!
  • Gravatar for Djenda
    Djenda (gost) | 18.07.2008. 15.12.33
    auuuuuuuuu, koliko je ovo dobar album!! download manija me je sprecila da ga slusam nekoliko nedelja, ali secam se da sam odlepio kad je "leakovao" negde u aprilu. sad kad sam procitao recenziju sam ga ponovo zavrteo i mogu reci da mi je jos bolji!! stvarno, stvarno izuzetna ploca. potpisujem svaku rec :-)
  • Gravatar for snow
    snow (gost) | 18.07.2008. 16.44.59
    album godine !
  • Gravatar for maleena
    maleena (gost) | 18.07.2008. 18.17.20
    ne bih se slozila da je losiji od prvog. prvi je bio dva hita + malo podnosljivih + filleri, a ovaj je 0 hitova + malo podnosljivih + malo fillera + puno dobrih pesama. meni uz destroyer i black mountain album godine. ala sam kanadjanka!
  • Gravatar for vero
    vero (gost) | 18.07.2008. 21.46.22
    Ovaj reviewer rece: “jedan od vrhunaca godine”... I onda ocjena 7. Pa ovo je prilicno neozbiljna ocjena za inace solidnu review. Inace kao I sama grupa WF, album je fenomenalan, medjutim jedan je od onih rijetkih albuma gdje suma pjesama (a styo ce reci album kao cjelina) znaci manje nego li svaka pjesma individualno. Naime, na albumu je manje vise svak pjesma izvrsna pravo malo remek djelo, osim mozda osim "Bang your Drum" i "Animal in your care" koje su takodjer solidne. Medjutim, zbog WF insistiranja na podjednakoj kolicini Boeckner-ovih i Krugovih pjesama koje idu imam osjecaj po unaprijed odredjenom redoslijedu album je mozda malo izgubio na fluidnosti. Ne znam kako da ovo objasnim na jednostavan nacin, da recimo pokusam time da mi ovaj album na neki nacin zvuci kao da slusam kompilaciju best of recimo Pink Floyd. Best of Pink Floyd ne moze a da ne zvuci solidno samo sto postoji onaj problem da vecina PF studijski albuma su concept albumi koji najbolje funkcionisu kada se slucaju od pocetka do kraja. Vadjene bilo koje PF pjesme sa studijskog albuma u neku best of kompilaciju je antiteza onoga sto PF pokusaju da ostvare u albumima. Takav je slucaj I sa ovim albumom pjesme su fenomenalne ali album nije najkoherentniji. No I pored toga ovaj album nije nimalo slabiji od Queen Merry albuma I objektivno kao album svakako zasluzuje ocjenu od preko osam. Po snazi pjesma ocjena je jos veca – da se radi o best of albumu ocjena bi bila 9+. Inace daj boze da WF kao grupa pozivejer sumnjam da oni mogu izdati los album.Koncentracija kvaliteta u grupio je jednostavno takva da manje vise garantuje dobre albume.
  • Gravatar for pp
    pp (gost) | 19.07.2008. 02.57.25
    e maleena,ti si zena mog zivota,steta sto ne ostavi mail da se cujemo...ja bih ti dodao i ladyhawk...
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 19.07.2008. 09.57.46
    ova recenzija jos jednom pokazuje cestu popboksovu boljku - sasvim dobar tekst propracen je neadekvatnom ocenom, sto se odrazava na krajnji kvalitet i ozbiljnost. at mount zoomer je remek-delo.
  • Gravatar for snow
    snow (gost) | 19.07.2008. 16.24.41
    Nikola je 100% u pravu. a sa Verom se bas i ne slazem sto se tice koherentnosti albuma, meni AMZ bas zvuci kao skladna celina, sto sa ATTQM bas i nije bio slucaj...ali da, ovi decki su fenomenalni, i kao WP i u okviru svih drugih grupa u kojima pisu/sviraju/pevaju
  • Gravatar for maleena
    maleena (gost) | 19.07.2008. 16.58.36
    ne razumem zbog cega vam je ta ocena toliki trn u oku kad je tekst vise nego afirmativan!? kao da je sad toliko bitno sta stoji ispod, ja to ionako retko kad i pogledam i nikad mi nije od presudnog znacaja. i nikada mi nisu bili jasni ljudi kojima je ocena bila dovoljna preporuka da nabave nesto, a da pritom nisu ni procitali recenziju. mozda covek ima vise standarde ili drugaciji sistem ocenjivanja. uostalom, vidim da je za destroyer isto dao 7, sto znaci da je dosledan. :D
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 26.07.2008. 15.25.21
    Ovo je taaaako dobro!!! Meni se Bowie-sanje opet dopada...
  • Gravatar for ch
    ch (gost) | 30.07.2008. 14.06.21
    bez ikakve sumnje, jedno od najboljih ovogodisnjih izdanja!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.