Popboks - TUMAČENJE UBISTVA – Džed Rubenfeld - Frojd za petama ubici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 24.07.2008. 19:51 · 2

TUMAČENJE UBISTVA – Džed Rubenfeld

Frojd za petama ubici

Prvi roman Džeda Rubenfelda, profesora prava na Jejlu, krase zanimljiva centralna misterija i dobro skrojeni fiktivni likovi, a priča je dodatno začinjena pojavom intrigantnih istorijskih ličnosti: Frojda i Junga

Đorđe Bajić

Njujork, 1909. Bujajuću metropolu u kratkom periodu potresaju dva nezapamćena zločina. U luksuznom apartmanu novoizgrađene višespratnice koji obasjava svetlost sveća pronađeno je izmučeno telo Elizabet Riferford. Brutalno išibana devojka, zatim udavljena svilenom kravatom, prva je žrtva manijaka koji već sutradan ponovo kreće u lov. I ovog puta nasrće na mladu i lepu bogatašicu.

Sticajem okolnosti, 17-godišnja Nora Ekton preživljava sadistički napad. Policija i gradonačelnik žele da što pre uđu u trag ubici, ali se javlja krupan problem. Naime, Nora je uspela da sačuva život, ali ne i sećanje na stravični događaj.

Kada se za slučaj Ekton zainteresuje mladi doktor Stratam Janger, u pomoć poziva svog idola, čuvenog Sigmunda Frojda. Baš u to vreme doputovavši u SAD kako bi promovisao svoje učenje, Frojd pristaje da pomogne mladiću u otkrivanju ubice.

Ali, put do istine nije lak. Janger sluti da se u devojčinoj prošlosti krije ključ za odgonetanje zločina, no hirovita i buntovna gospođica Ekton nije spremna da tokom psihoanalize olako otkrije svoje tajne. Ubica, naravno, ne želi da istina ispliva na videlo te ne sedi skrštenih ruku. Nova ubistva se ređaju jedno za drugim, a Janger je u stalnoj opasnosti da zauvek izgubi svoju ljupku pacijentkinju prema kojoj, da stvar bude još komplikovanija, počinje da gaji nedozvoljena osećanja.

TUMAČENJE UBISTVA – Džed Rubenfeld

Podžanr istorijskog whodunita je već decenijama izuzetno popularan. Prošlost piscima kriminalističkih pripovesti nudi brojne mogućnosti, a prednosti vremeplova su već uspešno iskoristili Džejms Elroj u čuvenom Losanđeleskom kvartetu, Boris Akunjin u serijalima o Erastu Fandorinu i sestri Pelagiji, Kejleb Kar u Alijenisti, Džefri Ford u Portretu gospođe Šarbuk...

Tumačenje ubistva (srpsko izdanje Mono i Manana) spada u grupu romana u kojima se s neusiljenom nonšalantnošću kombinuju fikcija i istorijske činjenice. Izmišljeni kriminalni slučaj vešto je doveden u vezu s pravim zločinima te ere: nerešenim ubistvom 19-godišnje generalske unuke Elzi Sigel i slučajem sadističkog ubice Harija Toa.

Frojd je zaista posetio Ameriku u periodu opisanom u knjizi, a ova činjenica je iskorišćena kako bi se on uveo u priču. Na postojeći krimi zaplet pisac nadovezuje priču o Frojdu i njegovim učenicima, koristeći prepisku i zapise njegovih savremenika.

Džed Rubenfeld u roman uspeva da smesti dve gotovo odvojene priče. Istraga ubistava i Frojdov sukob s Karlom Jungom (koji je za ovu priliku donekle izmenjen i vremenski izmešten) dva su paralelna narativna toka. Kao i mnoga druga debitantska ostvarenja, ovaj istorijski krimić boluje od preambicioznosti. Pisac se iz petnih sila upinje da u svom prvom romanu prikaže sva znanja i umeća koja poseduje. Višak sadržaja preti da preoptereti priču, ali su temelji, na sreću, dovoljno snažni da izdrže dodatni narativni balast.

Rubenfeldov roman je u svetu požnjeo odličan uspeh (prodat je u preko milion primeraka), tako da je sasvim izvesno da ćemo uskoro imati prilike da čitamo nova ostvarenja ovog autora. Tumačenje ubistva svakako najavljuje lepu i uspešnu karijeru, a ostaje da se vidi da li će Rubenfeld vremenom prevazići početničke probleme.



Komentari

  • Gravatar for Princeza Miličica
    Princeza Miličica (gost) | 24.07.2008. 22.16.51
    "Tumačenje ubistva" pripada talasu redefinisanih krimića, spoj je istorijskog i misterioznog, veoma čitljivo i prijatno štivo, ali i delo sa par primetnih problema. A autor ovog vrlo dobrog prikaza na to jasno i ukazuje. I knjiga i prikaz sasvim na mestu.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 14.09.2008. 02.35.37
    Tumacenje ubitstva je, sudeci po ovom tekstu zaista zanimljivo delo. Frojd, ciji sam ja pristalica, je kljucna figura u celoj prici jer izmedju ostalog njegova analiza psihe cini ovo delo zaista kvalitetnim
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige