Popboks - LENNY KRAVITZ U ARENI - Rituali i opsesije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.07.2008. 15:57 · 11

LENNY KRAVITZ U ARENI

Rituali i opsesije

Odličan koncert, oduševljena publika. Miks starih i novih numera, dobra svirka i neposredan Lennyjev kontakt s publikom obeležili su sinoćni događaj u najvećoj beogradskoj hali

Nenad Milosavljević

Nakon predgrupe Nevernih Beba, svetla su se ugasila u pola deset. Puna Arena počinje da bruji, a onda na scenu izlaze njih sedmorica, hvataju se instrumenata. A odmah potom i on, elegantno odeven, sa naočarima. Devojke vrište li, vrište. Posle kraćeg uvoda, kreće Love Revolution sa istoimenog poslednjeg albuma. Posle nje eksplozivnog početka, bend mlako nastavlja sa Always on the Run i Dig In. Kao da se još zagrevaju.

Niže se nekoliko novih pesama, zatim dirljiva Be, sa debija Let Love Rule. Uprkos trominutnoj studijskoj verziji, ekipa uspeva da znatno razvuče pesmu. Svi se gibaju u sporom ritmu. Emotivni set se nastavlja: Stillnes of Heart, I’ll be Waiting; Lenny seda za klavir i prebira po dirkama; sve je u znaku muško-ženskih odnosa, Kravitzove opsesije.

LENNY KRAVITZ U ARENI

Sledi American Woman, Lenny se sve vreme kreće po sceni, zavodljivo pleše. Gitarista Craig Ross, verni Lennyjev pratilac već niz godina, malo-malo pa se upusti u raspojasane višeminutne solaže. Publika uživa, svi igraju, kako već ko ume, duvačka sekcija podvlači rok-fank-soul izraz na način kome retko ko u Areni može da odoli.

U jednom trenutku, bend se povlači sa scene, a pred publikom ostaje samo bubnjar. Započinje solo tačku, najpre smireno i tiho, a onda naglo eksplodira. Ritmovi se razležu halom, publika tapše, navija, sve dok bubnjar odjednom ne izbaci palice iz ruku – kraj je tačke.

LENNY KRAVITZ U ARENI

Bend se vraća na scenu i započinje prepoznatljivi rif za Fly Away; svi se kreću osećajući da je finale blizu. Potom se krug zatvara sa Love Revolution. Tokom dinamičnog instrumentala, Lenny silazi sa bine i zalazi u publiku, svirka na bini se nastavlja. Zgodni melez se posle toga vraća ka bendu, dovršava instrumental, potom se svi povlače sa bine. Gase se svetla, publika počinje da biva bolno bučna. Dobro poznati ritual.

Oni u parteru skandiraju Lennyjevo ime, dok publika na tribinama počinje nogama da lupa o šuplji pod ispod sebe. Raspoložen i nasmejan, Lenny se ritualno vraća na binu. Kaže „Budite tihi sada, želim nešto da vam kažem. Tri, dva, jedan!“ i počinje sa Are You Gonna Go My Way za sam kraj! Publika sjajno reaguje, mnogo je onih koji su iščekivali samo ovaj trenutak. Sjajan način da se okonča jedno divno veče. Po završetku, Lenny ostavlja gitaru, prilazi jednom kraju bine; klekne i pokloni se publici, zatim ode i na drugi kraj i učini to isto.

„Izaći ću u grad večeras. Vidimo se tamo!“

LENNY KRAVITZ U ARENI

Uprkos povremenom razvodnjavanju koncerta beskrajnim instrumentalnim pasažima, Lenny Kravitz je tokom više od dva sata pokazao zašto toliko dugo opstaje na sceni: harizma, vizuelno i zvučno besprekoran nastup, odlična komunikacija sa publikom, poneki propovednički govor i naglašena doza seksualnosti – sve su to elementi koje Lenny koristi da zavede publiku i napravi šou kakav se ne zaboravlja lako.



Komentari

  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 25.07.2008. 16.22.15
    najgori koncert nekog megastar-a u srbiji. smaracki govori,jam-ovnje u svakoj pesmi u proseku 10 minuta, bedan drum solo, cak i da je valjao, cemu drum solo 2008. godine. ja sam ocekivao nabijen koncert u rangu svirke billy idola na exitu, al ovo je bilo uzas. bukvalno svaka pesma je bila razvodnjena kafanskim forama "ritam sekcija + aj sad malo vi", jedva sam docekao kraj, ko nije bio, mudro je pristedeo dve crvene.
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 25.07.2008. 17.17.27
    Da nisam bio za dz, bas bih se pokajao. kad se ovih 2 i po sata uporedi sa Caveovih 2 i po sata,jasno je zasto je prethodni komentar 100% tacan. Cave nije imao trunku praznog hoda,a ovde je skoro sve bio prazan hod.I vi iz "Popboksa", razmislite malo ko vam pise recenzije. A to da u hali velicine stadiona nema ni jednog video bima samo govori o bezgranicnom fuseraju organizatora.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 25.07.2008. 18.01.07
    Ne secam se kad sam se ovako razocarao. A ovaj prikaz kao da je pisan pre koncerta.
  • Gravatar for Tamara
    Tamara (gost) | 25.07.2008. 19.57.17
    Dajte ljudi, koncert je bio fenomenalan, uzivala sam, i dobro sam se zabavila! Bilo je dobro isplanirano, tehnicki besprekorno, vredno svakog dinara. Drum - solo je bio ODLICAN, i mislim da bilo ko kome se "nije svideo" nema pooojma o muzici i treba da se stisa a ne da baca hejt po forumima. Rok muzika je takva kakva je, a muzika kojom se Lenny bavi je povezana i sa soul i blues muzikom. Bez predznanja se ne kupuju karte za koncert. Nisam ni od jedne osobe posle koncerta cula da su nezadovoljni, ovo pljuvanje je potpuno neosnovano. Vece je obelezila harizma i seksipil, i nisam videla ni jedno lice bez osmeha :)
  • Gravatar for bob a marley
    bob a marley (gost) | 26.07.2008. 04.38.51
    Bio sam na certu, i da nisam dobio kartu na poklon i u drustvu, zapalio bih posle pola sata. Ogromno razocarenje. Od citavog koncerta pamtim par "korektnih" momenata (mama said npr i par brzih spojenih pesama fly away i sl). da se razumemo, sve su to opasni muzicari, gibson gitare zvuce woooooooow, ali je toliko smorio, toliko obesmislio i unistio sve sto je trebalo da cujemo da je to smeh. a bubnjar i njegov solo... nisam razumeo, stvarno. ako ga je leni ikad cuo kako svira "solo" onda mora da skapira da to vise ne treba da radi. tuga jedna. diletantski. u svakom slucaju, ako poredimo npr kejva i lenija (iako nisam neki fan ni jednog od pomenutih) kejv je izuo dok je leni nesto kao nabedjena superzvezda koja nema veze sa "slusanjem" publike u svakom slucaju, bice bolje neki drugi a bolji put
  • Gravatar for Dr.Dabic
    Dr.Dabic (gost) | 26.07.2008. 11.45.14
    Ja sam isao zbog Nevernih Beba.
  • Gravatar for Meda
    Meda (gost) | 26.07.2008. 11.49.40
    Izdrzao sam celih sat vremena, (sve nadajuci se u poslednjih pola, da ce dodati gas) a onda se lepo okrenuo (sa sve zenom koja je bila vise nego razocarana!) i otisao. Nadao sam se jednom dobrom rock koncertu. Ovaj pak, ne da nije bio rock, nego nije bio nista. Smuti, pa prospi, dosadno do zlaboga, kilavo, mlako... Ne kazem da su trebali da seku vene po bini, ali su bar mogli to muski da odsviraju. Kakva svirka, takva i publika, koja je verovatno u 90% slucajeva dosla da GA vidi, kao i najbolja supruga na svetu. Kad je ona rekla da je ovo bilo mucno, verujte joj na rec. Ili smo gledali suvise dobrih koncerata, pa joj je ovaj bio teski smor. Zvuk je bio ocajan. Da li je onaj tonac (sujetan, naravno, jer su svi tonci sujetni) ikad slusao kod kuce muziku na hi-fi uredjaju? I, da li je Lenny ikad sisao u parter za vreme tonske probe i oslusnuo sta to dolazi sa bine? Sumnjam. A mozda covek veruje svom toncu. Decak sto je pisao prikaz, ocigledno mora jos mnogo, mnogo koncerata da odgleda da bi mogao objektivno o njima da pise. Ili opet ono cuveno pitanje: Da li smo mi bili na istom koncertu?
  • Gravatar for Ljahze
    Ljahze (gost) | 26.07.2008. 15.43.05
    Zar je moguce da na nasim sajtovima kad god se pisu ovakve recenzije komentari citalaca ostave covjeka u zabludi!?!Zar je moguce da niko od tih likova sto dolaze u Srbiju nema blage veze o muzici i da su svi koncerti bezveze!?!Zar je moguce da budemo toliki kriticari!?!Izgleda da je jedino rjesenje da doticna gospoda zapuca negdje na zapad i poslusa jedno od imena koje je dolazilo u Bg ili Ns pa uporedi to sa svirkama koje su se odrzale kod nas.Razlika skoro pa da ne postoji osim nekih''sitnica''koje se prilagodjavaju razlicitim trzistima!
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 26.07.2008. 20.05.22
    slazem se sa tamarom. potrebno je predznanje! da li je neko od vas gledao neki njegov koncert 2008. godine? ocigledno ne. muskarci su samo ljubomorni :P meni nije zao ni dinara..prvi red, fenomenalnO!
  • Gravatar for natasa
    natasa (gost) | 28.07.2008. 08.03.27
    sta lupate ljudi, koncert je bio fenomenalan!!!!
  • Gravatar for Dragan
    Dragan (gost) | 28.07.2008. 11.30.02
    Koncert je bio super, jedan od boljih u 2008. Uprkos malim tehničkim nedostacima koncert je na mene ostavio strašno pozitivan utisak!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji