Popboks - NEKTAR DEMOFEST - Nešto stvarno drugačije - Killing-Jazz-Hard-Core-Baby [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 27.07.2008. 21:32 · 1

NEKTAR DEMOFEST - Nešto stvarno drugačije

Killing-Jazz-Hard-Core-Baby

Travnička funk-jazz-drum&bass grupa inspirativnog imena juče je u Banja Luci jednoglasnom odlukom žirija pobedila na Nektar Demofestu, na kome je za sedam dana nastupilo 36 bendova iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije

Branislav Predojević

Ako je tačno da iza svakog uspješnog poduhvata stoji kombinacija ličnih sklonosti i dobro isplaniranog biznisa, u slučaju Nektar Demofesta to je bilo povezivanje s tradicijom nekadašnjeg legendarnog Subotičkog festivala s jedne, i kampanja banjalučke pivare Nektar s druge strane.... Organizatori (marketinška agencija Aquarius Ogilvy) je u obe namjere uspio. I nije riječ o lokalfilskoj kurtoaznosti.

Iz nekog razloga, Banja Luka je grad koji u svojoj istoriji nije izbacio nijedno relevantno muzičko ime u jugoslovenskim okvirima (što je tema za sebe). Bendova ima, no diskografske kuće ne postoje, a koncertna ponuda je svedena na godišnje nastupe većih imena (Van Gogh, Patribrejkers, Rambo…) ili poneku diverziju koja potvrđuje pravilo (Tito & Tarantula). Zato važnost uspijeha i posjećenost Demofesta u ovdašnjim prilikama svakako dobija na značaju. Ambicije organizatora su, kažu, više nego ispunjene i neće se zaustaviti na ovome: za slijedeću godinu garantuju još bolji festival.

Šarolik izbor takmičarskih bendova (36 bendova od 196 prijavljenih), izbalansiran žiri (sastavljen od ovih i onih imena: od Koje, preko predstavnike pivare Nektar od Milana Đurđevića iz Nevernih Beba), te jaka medijska kampanja su definitivno bili dobar pripremni teren za početak festivala 19. jula.

Sve to je u narednim danima bilo dopunjeno odličnom produkcijom: od profesionalnog obezbjeđenja, preko dizajna bine, ozvučenja, rasvjete do krajnje profesionalne pres-službe. Ukratko, sve ono što događaja kakav je višednevnim festival može smjestiti među… pukovnike ili pokojnike.

U revijalnom dijelu Demofesta svirala su provjerena imena poput KUD Idijota, Damira Urbana, Darka Rundeka, Marčela, Vlatka Stefanovskog... Uz njih, Demofest su pratili i grafit-akcije, DJ nastupi (Funkusion, Woodie, Marmat…), foto izložbe (Rock momenti), predavanja i radionice (promocija, prodaja…), projekcije muzičkih filmova (Control, Ray, Stoned, Mi nismo anđeli 3…). Uz činjenicu da je kompletan program bio besplatan, više nego dovoljno da svako pronađe nešto za sebe (osim dlake u jajetu).

Što se tiče učesnika, za tri takmičarske večeri (20, 22. i 24. jul) je prodefilovala prava ex-yu enciklopedija žanrova sa raznim podstilovima i rukavcima: metal, hip hop, punk, hard rock, postrock, reggae, funk, power pop, crossover…. Bez obzira na autorski potencijal, kod gotovo svih grupa je bio evidentan svirački i scenski kvalitet.

Glavnu nagradu žirija osvojio je odlični KillingJazzHardCoreBaby. Bend iz Travnika, ali u skladu sa imenom - zvuči kao da dolazi sa Marsa! Žestoka kombinacija žive svirke i matrica, uz energičan scenski nastup sa ubjedljivim frontmenskim atributima pjevačice Ivane, već prve takmičarske večeri se jasno izdvojila od ostatka finalnih grupa.

Oni su do jučerašnjeg kraja festivala važili kao favorit - sasvim opravdano. Glavna nagrada, snimanje albuma i njegova jednogodišnja promocija, otišli su u ruke koje nisu male i koje znaju šta će s tim.

Finalisti:

Drugo mjesto po žiriju zaslužili su beogradski metalci Magma (foto iznad) - uživo krajne impresivni, a treći Tripcycle iz Novog Sada.

Nagrada publike je, očekivano, pripala banjalučkom bendu. U pitanju je tzv. projekat za lokalne prilike relativno originalnog zvuka Grof Đuraz. I nagrada akreditovanih novinara je otišla u ruke banjalučkoj grupi. Catrin Noise je pažnju privukao zanimljivom verzijom elektro-trip-hop-rocka na tragu Portisheada i PJ Harvey.

U revijalnom dijelu programa, “stare pizde” KUD Idijoti su u svom stilu održali krajnje furiozan nastup koji je mogao ostati zapamćen kao najbolji na Demofestu da nije bilo Damira Urbana&4, čiji dvočasovni koncert nije provala oblaka nije mogla da prekine. Marčelo je bio vrlo dobar, a Darko Rundek je čitavu dvoranu standardno podigao na noge. U finalnoj večeri nakon proglašenja pobjednika svirao je Vlatko Stefanovski koji je svirao gitaru, svirao gitaru, svirao..., pa ko voli, nek’ izvoli.

Važnije, prije toga su se na binu popeli KillingJazzHardCoreBaby i odsvirali pobjedničku pjesmu Loosing my mind.



Komentari

  • Gravatar for XIII
    XIII (gost) | 27.07.2008. 23.13.18
    Oh kako sam uzbuđen, imam priliku da prvi pljunem po banjalučkim kulturnim dešavanjima i po banjalučkoj urbanoj sceni. Inače, za neupućene, Banja Luka je crna rupa regiona što se tiče gostovanja značajnijih sastava, a naročito kreativnosti i stvaralačke invencije njenih ponosnih stanovnika, samoproklamovanih "urbanih" faca istančanog ukusa, koji stavove nose na glavi, na ušima, u nosu, na obrvama... u glavnom oko glave, dajući sebi ekskluzivno pravo da budu nosioci stvaranja jednog novog kulturnog identiteta u ime mase koja se apsolutno zgrožava nad njihovim infantilnim ponašanjem kako na ulici, tako i na bini. Festival je lijepo zamišljen, organizovan i realizovan i ja podržavam afirmaciju nečega što je vrijedno pažnje!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike