Popboks - LETOPISI NARNIJE: PRINC KASPIJAN – Andrew Adamson - Ni šarmantnog princa, ni zle veštice [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.08.2008. 21:12 · 2

LETOPISI NARNIJE: PRINC KASPIJAN – Andrew Adamson

Ni šarmantnog princa, ni zle veštice

"Sve što ste znali, promeniće se“, kaže najava novog filma o Narniji. Ako smo znali da je gledanje prethodnog filma u bioskopu bilo čisto traćenje vremena, nije se mnogo toga promenilo!

Sofija Vuković

Ocena:
2



2/10
 

Naslov originala: The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Scenario: Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely, po romanu C.S.Lewisa
Uloge: Ben Barnes, William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Georgie Henley, Liam Neeson
Žanr: epska fantastika
Trajanje: 140 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Uzevši u obzir da je u Narniji prošlo hiljadu godina, godinu dana u životu glavnih likova i tri godine u realnom vremenu, i da su za to vreme i likovi i glumci i ciljna publika poodrasli, producenti Princa Kaspijana su se odlučili za nešto brutalniji pristup Lewisovom delu nego što je bio slučaj kod Lava, veštice i ormana. Ako je ključna osobina prvog filma bila do bljutavosti zašećerena naivnost, sada je, izgleda, glavni cilj kreativnog tima bio da dokaže kako i oni mogu da budu opasni i ozbiljni, rame uz rame s najnovijim Haryjem Potterom i još nezaboravljenim Gospodarom prstenova.

Narnija u koju se braća i sestre Pevensie vraćaju posle stotina godina strane okupacije i progona svih magičnih bića postala je zaista sumornije mesto. Okupatori su Telmarini, koji su, nasuprot beloputim britanskim junacima, predstavljeni kao crnomanjast narod u oklopima iskopiranim od španskih konkvistadora. Telmarinski princ Caspian (Barnes), konkurent Pevensievima u izboru za spasitelja Narnije, u svojoj dobroti i plemenitosti obećao je Narnijancima slobodu u zamenu za njihovu pomoć u borbi protiv njegovog zlog strica.

LETOPISI NARNIJE: PRINC KASPIJAN - Andrew AdamsonPo principu „neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj“, oni zajedničkim snagama kreću u rat protiv nadmoćne telmarinske vojske, a veći deo filma sastoji se u katastrofalno loše isplaniranim bitkama u kojima „naši“ sve vreme gube. Peter Pevensie (Moseley) i Caspian sve vreme se prepucavaju ko je u stvari glavni lik ovog filma, pa u strateškoj nesposobnosti odvode veći deo vojske Narnijanaca u besmislenu smrt.

Iako su scene borbe veoma detaljne, Adamson ne sprovodi do kraja ideju o brutalnijoj Narniji, jer u svim tim silnim bitkama svima su frizure na mestu i ne vidi se ni jedna jedina kap krvi.

Buđenje seksualnosti, kome kod tvrdokornog katolika Lewisa nije bilo mesta, kod Adamsona je u kontekstu odrastanja likova neizbežno. Nažalost, potpuno odsustvo hemije između Susan (Popplewell) i Caspiana i potpuna irelevantnost celog motiva u odnosu na priču čini da „romansa“ izgleda podjednako isforsirano kao i beskrvno nasilje.

Mladi glumci se ne snalaze baš najbolje u ovim loše definisanim ulogama, i uglavnom izgledaju unezvereno ili retardirano. Dvadestšestogodišnji Ben Barnes u ulozi 13-godišnjeg Caspiana ne nudi ništa više od lepog lica i užasnog španskog naglaska. Jedino je Skandar Keynes vredan pomena jer, iako potpuno zapostavljen, on verno igra stamenog i hrabrog Edmunda.

Rastrgnut između mnogih nedovršenih ideja, film hramlje do kraja na kojem se vraća Lewisovoj originalnoj priči i njegovom omiljenom motivu vere u povratak spasitelja, lava Aslana, koji po principu deus ex machina rešava sve probleme naših nedoraslih junaka. Princ Kaspijan grči se između Lewisove hrišćanstvom obojene bajke i Adamsonovog kvazirealističnog pristupa, tako da na kraju dobijamo krajnje nejestivu papazjaniju. Nažalost, usled zapaženog finansijskog uspeha, bojim se da će Disney nastaviti da maltretira publiku ovim kasapljenjima Lewisovih dela bar još nekoliko godina.



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.08.2008. 13.13.01
    istina
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.08.2008. 23.09.17
    ne slazem se
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi