Popboks - NA SNIMANJU „ŠIŠANJA“ – Borilački klub ratova zvezda - Skinning & filming [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 07.08.2008. 01:14 · 26

NA SNIMANJU „ŠIŠANJA“ – Borilački klub ratova zvezda

Skinning & filming

Mladi matematičar Novica, očaran ideologijom skinheda, upada u svet navijača Radnika koje predvodi harizmatični Relja. U danu kad je ekipa Popboksa posetila ekipu ovog filma, Novica je algoritme zamenio martinkama

Đorđe Bajić

Stevan Filipović je prvim filmom pokazao talenat na koji se mora računati: niskobudžetni Šejtanov ratnik u našu kinematografiju je uneo neophodan dah svežine, nepobitno dokazavši da je žanrovski film moguć i u Srbiji. Odlučivši da (bar privremeno) pobegne iz sveta fantazije i mitskih čudovišta, Filipović se prihvatio ekranizacije teen angst drame Šišanje.

Priču za novi film su osmislili režiser, Staša Koprivica i Nataša Vranješ (ekipa Šejtana), a scenario je, uz Filipovićevu pomoć, napisao Dimitrije Vojnov. Ako se zagrebe ispod površine, može se uočiti da tematska promena u odnosu na prethodni film nije drastična. Poput Šejtana, i Šišanje se bavi životom beogradske srednjoškolske populacije, a radnja je smeštena u isti milje - nasilje u školama, huliganstvo, šovinizam... - bez šejtanovske fantazije.

Sklekovi, vajanje, lepe umetnosti

Šišanje je po mnogo čemu poseban film. Umesto da ga snime u cugu, Filipović i ekipa su sedam planiranih nedelja za snimanje podelili na četiri dela. U novembru 2007. završena je prva etapa, a ovog leta i druga.

NA SNIMANJU „ŠIŠANJA“ – Borilački klub ratova zvezda

Priča o tinejdžeru Novici, koji od uzornog učenika i matematičkog šampiona postaje nabildovani skinhed, zahteva postupnu fizičku transformaciju glavnog glumca Nikole Rakočevića. Da bi se to postiglo, potrebni su meseci redovnih treninga i odlazaka u teretanu.

Snimanje u III beogradskoj gimnaziji za ekipu predstavlja povratak na mesto zločina, pošto je raskošno zdanje u Njegoševoj 15 već ovekovečeno u Šejtanovom ratniku. Mladi Petar Kovačević (17), najposvećeniji Filipovićev fan, kamerom beleži sve što se događa: planirano je da se ovaj materijal iskoristi za making of dodatak na DVD-ju. Kao prava domaćica, organizatorka Jasna Nikolić nudi gostima okrepljenje bananama i sokom.

NA SNIMANJU „ŠIŠANJA“ – Borilački klub ratova zvezda

Nepodnošljive letnje vrućine nisu puno omele efikasnost ekipe. Pripreme za snimanje scene planirane za taj dan teku bez trzavica i po dogovorenom rasporedu. Ekipa je raspoložena, razmenjuju se utisci od prethodnog dana, a posebne pohvale za odlično baratanje vatrenim oružjem dobija Nataša Šolak. Ona u filmu tumači policajku Lidiju i svi su saglasni da joj pištolj odlično pristaje, što ne treba da čudi pošto je instrukcije i savete dobijala od prave policajke.

HC naci devojka

Na (moju) žalost, popularna Kruševljanka je tokom moje posete setu imala slobodan dan, ali su zato tu Dragan Mićanović i glavna zvezda Nikola Rakočević. U jednoj od učionica na spratu gimnazije improvizovana je šminkernica, a snimanje se odvija u susednoj. Mićanović je nag do pasa, ne sme da obuče košulju kako se ne bi oznojio. Društvo mu pravi Vojnov, koji se iz prve ruke informiše o najnovijem filmu Gaj Ričija RocknRolla, u kome igra i Mićanović. Pored njih, tu su i Nikola Kojo (policijski inspektor Milutin) i Predrag Ejdus (profesor Hadži-Tankosić).

NA SNIMANJU „ŠIŠANJA“ – Borilački klub ratova zvezda

Glumačka ekipa Šišanja ima i jednu istinsku holivudsku zvezdu u usponu. Australijanka srpskog porekla Bojana Novaković ove godine je nastupila u novim filmovima Vila Smita (Seven Pounds) i Sema Rejmija (Drag Me to Hell), a nedavno je najavljeno i njeno učešće u kataklizmičnom spektaklu Rolanda Emeriha 2012 i mračnom trileru Edge of Darkness Martina Kembela, u kome će joj filmski otac biti Mel Gibson. Ona Minu, svoj lik u Šišanju, opisuje kao „hardkor-naci devojku koja hoće da sve bude po njenom“.

Filipovićeva asistentkinja Maja Miloš suvereno vlada situacijom. Oko nje je okupljeno 20-ak srednjoškolaca statista i svi slušaju njena uputstva. U učionici gde će se odvijati snimanje ogromni reflektori podižu temperaturu. Ipak, niko se ne žali. Omladina kreće da zauzme mesta, Maja ih raspoređuje i opominje da upamte gde ko sedi. Režiser daje poslednje instrukcije, sve je spremno za početak.

Mićanović, koji glumi profesora matematike, ulazi u učionicu i počinje da „radi s đacima“. U tom trenutku u hodniku se pojavljuje Nikola Rakočević. Obrijane glave, u prepoznatljivoj skinhed uniformi, mladi glumac izgleda kao tempirana bomba. Nervozno korača ka vratima i bez kucanja ulazi.

Noževi i tišina

Filipović s direktorom fotografije Mihajlom Savićem na monitoru ispred učionice posmatra kako se scena odvija. Mali broj odabranih okupljen je oko režisera i posmatra na monitoru šta se odigrava u učionici. Ostali članovi ekipe su se povukli i potpuno primirili; neophodna je apsolutna tišina.

NA SNIMANJU „ŠIŠANJA“ – Borilački klub ratova zvezda

Prizor na monitoru deluje impresivno. Boje su bogate, slika oštra i realistična; Šišanje je prvi srpski film koji se snima novom Sony HDSR-F23 kamerom, poslednjom rečju digitalne tehnologije. Iz učionice se čuje vika, napetost se može seći nožem. Filipović ovu zahtevnu (i za priču izuzetno važnu) scenu ponavlja još nekoliko puta, a posle četvrtog ili petog dubla, vidno zadovoljan, obznanjuje da je vreme za kraću pauzu.

Posle letnjeg odmora Filipoviću i ekipi predstoji radna jesen. Planirano je da u septembru i oktobru budu završene poslednje dve etape snimanja, dok je zima rezervisana za postprodukciju. Producentska kuća Hypnopolis, koja je stajala i iza Šejtanovog ratnika, već je s Tuckom ugovorila domaću distribuciju filma. Doduše, premijera Šišanja još nije fiksirana, ali se pretpostavlja da će film bioskopski život započeti u prvoj polovini naredne godine.

Ko, šta, gde, kada?

Sve počinje na Banjici, na stadionu Fudbalskog kluba Radnik, na čijim tribinama traje sukob između dve navijačke grupe skinheda i dizelaša.

Šišanje je priča o odrastanju, ljubavi i pogrešnim izborima glavnog junaka Novice (Nikola Rakočević). On je mladi matematički genije koji misli da će sve dečačke snove, poštovanje i ljubav ostvariti ukoliko se pridruži jednoj od navijačkih grupa. Vođen harizmom navijačkog vođe Relje (Viktor Savić) i zaljubljenošću u komšinicu Minu (Bojana Novaković), Novica postaje skinhed. Film govori o tome koliko je malo pogrešnih koraka potrebno mladom čoveku da uništi svoj život i živote svojih najbližih.

Junaci Novica i Relja su sporedni likovi u Filipovićevom debitantskom ostvarenju Šejtanov ratnik. U Šišanju se priča o njihovom prijateljstvu razvija.



Komentari

  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 07.08.2008. 04.10.13
    sve bi to bilo mnogo bolje kad bi autor bio u stanju da napiše text koji ne bi OBILOVAO OVEŠTALIM FRAZAMA: 'talenat na koji se mora računati' 'u našu kinematografiju je uneo neophodan dah svežine' 'Nepodnošljive letnje vrućine nisu puno omele efikasnost ekipe' 'Režiser daje poslednje instrukcije, sve je spremno za početak.' 'bioskopski život' itd.
  • Gravatar for Akira
    Akira (gost) | 07.08.2008. 09.10.50
    E ovo je film koji ima zanimljivu pocetnu premisu. Kako ce ga uraditi, koliko ce biti patetike, popovanja, politicke korektnosti i slicnih ambisa to cemo videti. Bila bi velika steta...
  • Gravatar for što reče akira
    što reče akira (gost) | 07.08.2008. 10.05.57
    ...film obećava. :)
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 07.08.2008. 10.57.21
    Djordje, ovako se ne pisu reportaze sa snimanja nekog filma.Previse uopsteno, bez truda da se uzme neka relevantna izjava. Moglo je to bolje...
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 07.08.2008. 12.30.12
    Stvarno, stvarno los tekst.
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 07.08.2008. 13.10.42
    Stvarno, stvarno odlican tekst.
  • Gravatar for Milan.
    Milan. (gost) | 07.08.2008. 14.36.09
    Salio sam se, naravno. :)
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 07.08.2008. 15.08.16
    I ja sam. Super je tekst.
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 08.08.2008. 08.39.17
    Veliko osvezenje na popboksu,ovo je jedan odlican tekst ispunjen detaljima i informacijama, jedno veliko citalacko uzivanje i fenomenalna reklama za film. Svaka cast autoru, neka samo tako nastavi. Nadam se da ce uskoro uslediti jos slicnih izvestaja iz istog pera.
  • Gravatar for Eli
    Eli (gost) | 08.08.2008. 10.39.35
    Ditto ! Šta još reći, a da ne ponavljam ono što je krcun već rekao. S nestrpljenjem čekamo film, a i novi tekst dotičnog autora.
  • Gravatar for syd
    syd (gost) | 08.08.2008. 10.43.38
    E! pa ovo je novo. Konacno film o nasilju na beogradskim ulicama! MISLIM DA CU DA SE USEREM U GACE! Gledao sam promo pre mesec dana. Totalno njesra. Psovke, DV estetika i žestoki momci. Uz to uleće i neka ljubav. FujFUJ
  • Gravatar for Eli, krcun, Milan...
    Eli, krcun, Milan... (gost) | 08.08.2008. 19.14.02
    ...ortaci najbolje znaju, a?
  • Gravatar for filipovicevo obracanje
    filipovicevo obracanje (gost) | 08.08.2008. 20.10.40
    Sukob generacija Stevan Filipović, 08.08.2008 18:19:10 Ocena: 5.00 (Glasova: 1) Komentara: 0 POVODOM polemike koju je pokrenula reakcija reditelja Darka Bajića na izjavu Dejana Dabića, selektora komisije za predžiriranje 43. filmskog festivala u Nišu, svoj stav je izneo i mladi režiser Stevan Filipović: - Institucije i procesi preko kojih se direktno odlučuje ko snima i ko koliko vredi u srpskom filmu, kao i kako se troše pare poreskih obveznika, vrlo su svesno mistifikovani do krajnjih granica. Ali kako se onda donose odluke u takvom sistemu? Jedini odgovor koji mogu da ponudim je baziran na ličnim iskustvima. Moj film „Šejtanov ratnik“ je poprilično unisono prihvaćen od kritike i publike kao najuspešniji film te sezone, osvojio internacionalni Gran pri, nagrade na desetinama festivala, prikazan je u studiju NjETA na Novom Zelandu, gde smo bili gosti oskarovca Ričarda Tejlora, koji je radio specijalne efekte za „Gospodara prstenova“... Čovek bi pomislio da je samo ova poslednja činjenica dovoljna da nam omogući snimanje sledećeg filma? Film koji sada radimo, „Šišanje“, se bavi društvenim problemom koji ne može biti aktuelniji (nasilje među mladima, fudbalski huligani, politička zloupotreba omladine, rasizam, neo-nacizam), i za to je dobio podršku Evropskog parlamenta mladih za ljudska prava, podršku SEE Cinema Netnjorka u Solunu, podršku Grada Beograda... Da li je neobičnoda očekujemo i podršku sopstvene države? Na konkursima Ministarstva kulture nismo dobili ni dinara. Mnogi službenici Ministarstva sa kojima smo pričali nisu znali šta je „Šejtanov ratnik“. Doduše, verovatno ne znaju ni šta je „Gospodar prstenova“, ako je to neka uteha. Sve ovo ukazuje na problem odnosa države i obrazovnog sistema prema onim mladim umetnicima koji razmišljaju i egzistiraju van krugova njihovih interesa. Ako ste natprosečan student sa četiri stipendije i prosekom oko čiste desetke, to malo ko od „velikana“ iz vaše profesije uopšte konstatuje. Ako ne daj Bože pokušate da dirnete u sferu njihovih interesa, ili da dreknete: „Car je go!“, učiniće sve da vam polome kičmu. Neki od njih i bukvalno. Ovo dovodi do uništenja entuzijazma kod čitavih generacija mladih koji bi nešto i mogli da promene, i na kraju, do „odliva mozgova“. Borba za pozicije u takvom okruženju je neverovatno teška i iscrpljujuća. Ali naša generacija ne želi i ne sme da se gradi, definiše i etablira kroz sukobe do istrebljenja sa prethodnim generacijama. Mi samo želimo da imamo glas. Da možemo u svojoj zemlji radimo ono što volimo i u čemu smo najbolji, i da ponosno pokažemo rezultate tog rada kao najjaču odbranu naših ideja. Da li je suviše naivno da očekujemo tako nešto? http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=126125&datum=2008-08-08
  • Gravatar for Fant
    Fant (gost) | 08.08.2008. 20.19.31
    Interesantna ideja... simpatično je da su "pocepali" snimanje kako bi glavnom liku dali priliku da se nabilduje :) Da li je namerno za ima fudbalskog kluba uzeto Radnik ili se radi o pogrešno navedenom FK Rad?
  • Gravatar for pata
    pata (gost) | 08.08.2008. 21.32.46
    Zvuci kao nesto sto bi moglo ispasti manje-vise pristojno... mozda zahvaljujuci upravo korektno napisanoj reportazi sa snimanja. Receno je dovoljno da zaintrigira, ali ne i previse, sto je valjda i logicno, s obzirom na to da potencijalnoj publici ne treba otkriti bas sve... Inace, moram da primetim da jedan od komentara, koji mi je privukao paznju svojom neskrivenom zluradoscu (ko zna cime izazvanom ), ciji se autor zali na koriscenje stereotipnih konstrukcija u tekstu autora prikaza, sadrzi, i to naglasenu, upravo jednu od najotrcanijih `prozvanih`: `... OBILOVATI OVESTALIM FRAZAMA...`
  • Gravatar for nezavisni navijacki analiticar
    nezavisni navijacki analiticar (gost) | 17.08.2008. 03.37.14
    Mene samo zanima kako ce navijachi Rada United Force reagovati na ovu "zloupotrebu" njihovog fazona, a posebno na ono skrnavljenje gde se navijachi romske nacionalnosti pojavljuju na "Radnikovom" stadionu kao suparnici skinhed ekipi. Bice to zanimljiva premijera u svakom slucaju. A inace,za neupucene naci-skinhed pokret kako su pokusali da ga prikazu u ovom filmu ne postoji u Srbiji jos od tamo '97. Tako da je sve to malo van vremena, omasili su tematiku za jedno 10 godina, jer danas niko od tih "nacista" ne nosi niti fajerke, niti cokule, niti su obrijani do glave.
  • Gravatar for Mrsomud
    Mrsomud (gost) | 18.08.2008. 01.03.02
    Kako ne? Čoveče, gde ti živiš? Možda su panduri rasformirali skinse posle smrti romskog deteta pre 10 godina, ali je nazi pokret i dalje jak u Srbiji i ponovo se oformio pre ihahaj godina. To što možda ti nisi u tom fazonu više ne znači da se novi klinci ne upliću u to.
  • Gravatar for nezavisni navijacki analiticar
    nezavisni navijacki analiticar (gost) | 18.08.2008. 15.16.05
    Naravno da naci fazon i dalje postoji u Srbiji i buja svakim danom ali nikako u ovom obliku, znachi ono shto sam hteo da kazem ako su vec hteli da prave film o toj problematici trebali su da se pozabave novim formama (kezual fazon i tako to) a ne nekakvim nadrkanim celavcima u fajerkama i cokalama koji jurishaju po gradu i gaze sve redom. Ja bi pre tebe mogao da pitam gde ti zivish ako to nisi izvalio ? Aj reci al iskreno : kad si poslednji put video takve face da se shetaju gradom tako ekstremno odeveni ? I mojne samo da mi pominjesh one incidente na mitingu SRS-a jer tamo oni likovi pre liche na nekakav miks dizelasha i anti-globalista sa onim maramama i fantomkama preko lica nego na naci-skinse, znachi tu old skul skinhed fazona nije bilo ni u najavi. Jednostavno to je bio fazon kraja 80-ih i skoro celih 90-ih i toga danas vishe nema. Samo o tome se radi, jer ne sporim ja bujanje naci pokreta u Srbiji vec sporim fejk nachin na koji to pokushava da se prikaze u ovom filmu...
  • Gravatar for poglej zdruge strane
    poglej zdruge strane (gost) | 20.08.2008. 16.18.38
    ama sto si ti nezavisni politicki analiticare toliko opterecen da film prikaze kako realno jeste i da bude istinit? zamisli da se snimi film u kome su nacisti u fajerkama dosli na vlast u Beogradu, preuzeli klubove i spremaju FK Radenik za Ligu sampiona. kaze - nemoguce. da, u stvarnosti. ali film moze da ima svoj mali svet i sunce izlazi i zalazi. zar ne mislis da je moguce snimiti film koji ima svoju realnost i postuje sva ogranicenja unutar onoga sto je sebi postavio kao realnost? uzmi na primer partizanske filmove - ti mislis da su stvarno partizani tako delovali i tako se oblacili i da je diverzija MOSTA u onom filmu sibinom napravljena po uzoru na neki realan dogadjaj kao proucili scenaristi kako se dize most u vazduh i kako su to partizani radili i onda napisali film ma daj to je sve fikcija, preterivanje, mitologizacije, izdizanje na zanimljiviji nivo od onoga sto je u stvarnosti (mislim, daj, boli me kita da gledam igrani film o navijacima koji se oblace u markiranu odecu i tako idu po beogradu i sibaju se s pandurima - ako je filmu cilj da upotrebi skinse za neki svoj cilj, neku svoju poentu, onda mi je skroz okej da vidim prepoznatljivu ikonografiju SKINSA, sa sve fajerkama i cokulamam i slusanjem jebenog Ritma nereda ili Sahta, jer to nije neki izdvojeni slucaj skinsa, to je uopstavanje, apstrahovanje, pravljenje zajednicke, simbolicke, pa i stereotipne slike o supkulturnoj grupaciji - jer je u filmu u pitanju svet koji scenarista i reditelj kreiraju po svojim zamislima a taj svet moz da ima nekih dodirnih tacaka sa stvarnoscu - ili da bude sasvim nalik na stvarnost, da ima realne lokacije, da preuzima elemente iz stvarnosti - ljude, dogadjaje, grupe poput skinsa, pankera, ovih onih - a da ima drugaciju ikonografiju od one koja je trenutno u stvarnosti, sled dogadjaja, zato sto hoce da kaze nesto drugo. sta mislis? svi znamo da su u njujorku postojale bande, kao i u los andjelesu sto ih danas ima, pa opet ne verujem da je u Warriorsima Waltera Hilla palo nekakvo istrazivanje kako se te bande oblace. kostimograf i reditelj su pustili masti na volju i napravili svoju mitologiju, unutar filma, a onda su napalili druge da imitiraju film. ako to sluzi ideji filma, meni je to u redu.
  • Gravatar for nezavisni navijacki analiticar
    nezavisni navijacki analiticar (gost) | 22.08.2008. 07.15.51
    Pitas me sto sam toliko opterecen time da bi film trebao da prikaze realnost u vezi naci fazona danas u Srbiji ? Pa bre zato sto mi zao tih autora, jer igraju se sa vatrom, prave sprdnju od toga, a nisu realno ni svesni sa kakvim budalama imaju posla, ili su mozda utripovali da ih policija moze zastititi od huligana na premijeri i posle premijere ?! Aj sta ti mislis, kako ce navijaci Rada reagovati na ovakvo jedno izrugivanje celoj njihovoj ideologiji ? Ili ste mozda mislili za dan premijere da posaljete ko pre neki dan marice na Banjicu da ih sve pohapse pa da odleze taj ceo dan u 29-om dok ne prodje crveni etison i te akcije ? Pazi, nije da mi ne bi bilo drago jer Forse ne podnosim, ali ne volim ni policiju da se razumemo. Znaci, najdobronamernije vam kazem : pazite sta radite, zaista ja sam mislio da su autori malo svesniji te navijacke scene a sad ispada ko da pojma nemaju sa kim imaju posla, jer lako se mogu srediti Cigani il' Grobari, njih vrlo lako moze da iskontrolise policija i te njihove mafijske uprave ali sto se tice navijaca Rada ne bih bas bio siguran da se mozete 100% pouzdati u policiju i drzavu... A druga stvar zasto insistiram na kakvoj takvoj realnosti je upravo zato jer taj naci pokret kod nas buja i ako ih vi prikazete ovakvima kakvi ce biti u filmu to moze da ima samo kontra-efekat ko i svaki film tog tipa, od Romper Stompera pa sve do Americhke Istorije X, i na kraju ce ispasti da ce autori uzeti dobre pare na filmu jer ce svaki napaljeni klinac hteti to da gleda, al ce zato na drugu stranu i naci pokret biti u samo takvoj ekspanziji jer negativna reklama je uvek najbolja - to i sam znas jbga... U svakom slucaju jedva cekam film jer me ta tematika zaista zanima, time se bavim, al necu ga gledati na premijeri to je provereno... SVE NAJBOLJE !!! :]
  • Gravatar for poglej zdruge strane
    poglej zdruge strane (gost) | 23.08.2008. 23.36.35
    ma nisam ja uopste autor filma niti znam sta ce u njemu da bude. samo sam citao sta si ti pisao i malko sam razmisljo - a ne znam ni otkud ti znas sta ce u filmu da bude. ovo sto kazes za probleme na premijeri je moguce. sta da im radim - ako do toga dodje, valjda ce znati da se izbore sa tim. sad ovo za bujanje nacista posle tog filma... znas da su posle warriorsa izbijale masovne tuce u bioskopima i da su se klinci lozili i imitirali film, pravili kao bande i sibali se po ulicama. al sta su tu krivi autori? autori pricaju svoju pricu, svoje opsesije neke teraju, pa ne mogu da razmisljaju o nekim klincima dilejama koji ce da se loze na film. to neka roditelji vode racuna.
  • Gravatar for pitanje
    pitanje (gost) | 21.09.2008. 13.58.47
    ne znam sta bi trebalo da predstavlja prefiks "Hazdi" kod prezimena likova u filmovima. Jel postoji neka fora ili je to onako??? Mislim da je posle "Kako je propao Rock 'n' Roll" malo izlizano. Pozdrav i hvala ako mi neko odgovori...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 12.10.2008. 20.54.39
    "znas da su posle warriorsa izbijale masovne tuce u bioskopima i da su se klinci lozili i imitirali film, pravili kao bande i sibali se po ulicama. al sta su tu krivi autori?" ako misliš na ameriku, tamo je čitava decenija pre warriorsa bila ispunjena sukobima bandi. film je napravljen po tome.
  • Gravatar for nani
    nani (gost) | 12.03.2010. 17.57.30
    kada izlazi film???
  • Gravatar for Amelija Pulen
    Amelija Pulen (gost) | 13.11.2010. 16.11.33
    Film je jako dobar.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 28.04.2012. 15.46.16
    najbolji film sisanje
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike