Popboks - SEVEN THAT SPELLS - Black Om Rising [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.08.2008. 12:35 · 4

SEVEN THAT SPELLS

Black Om Rising

(Beta-lactam Ring Records)

Zagrebački psihodelični rockeri Seven That Spells su perjanica instrumentalne scene i jedan od retkih balkanskih bendova koji aktivno nastupa i izdaje albume van ovih prostora

Nikola Marković

Ocena:
8


8/10
 

Početak rada benda Seven That Spells, slučajno ili ne, vremenski se podudara sa prvim zagrebačkim koncertom ekscentričnog japanskog psy/prog/rock sastava Acid Mothers Temple krajem 2002. godine. Ispostaviće se da je ovo bio tek prvi u nizu koncerata koje će Japanci održati u Zagrebu, i simboličan početak prijateljstva dva benda srodne orijentacije.

SEVEN THAT SPELLS - Black Om Rising

Saradnja je naročito intenzivirana u poslednjih par godina, tokom kojih se Makoto Kawabata, gitarista i frontmen Acid Mothers Templea, pojavljivao kao gostujući muzičar na koncertima i studijskim izdanjima Seven That Spellsa, a kulminaciju je dosegla ovog leta, kada je hrvatski sastav, uz Kawabatinu pomoć, otišao na svoju prvu japansku turneju!

SEVEN THAT SPELLS - Black Om Rising

Sasvim očekivano, Seven That Spells su stil izgradili na kosmičkim stazama kojima su koračali i Kawabata i njegova družina, i na kojima glavno mesto zauzimaju prog-rock 70-ih godina prošlog veka, hendriksovske neobuzdane solaže i modulirani zvuci sintisajzera.

Na albumu Black Om Rising sve ove stilske reference i dalje su prisutne. Ipak, u odnosu na prethodna studijska izdanja, bend zvuči svirački sigurnije, raznovrsnije, i sa izraženijim autorskim pečatom.

Čak i kada se služe prepoznatljivim žanrovskim kanonima, Seven That Spells ih kombinuju na iznenađujuće načine: jednostavni repetitivni pasaži bivaju presecani naglim ritmičkim promenama, melanholični postrockerski zvučni zastori nas uvode u punokrvni noise masakr, a razuzdana gitarska sola se smenjuju sa oštrim, funkoidnim bas-deonicama.

Raznovrsnosti albuma doprinose i numere u kojima bend odustaje od pitkih rock melodija i prelazi na polje psihodeličnih eksperimenata. RA donosi dinamičnu igru bubnjeva i saksofona u kojoj početna tema sve više varira i gubi se u kovitlacu izmešanih zvukova, dok završna Tearjerker, nakon kratkog i žestokog uvoda, ostaje bez ritam-sekcije, da bi skliznula u ambijentalni drone.

Fluxion

Pored vešte stilske kombinatorike, treba istaći i zavidnu disciplinu benda: na ovom albumu nećete čuti beskonačno ponavljanje gitarskih fraza, samozadovoljna sola ili pesme duže od 10 minuta. Prazan hod je sveden na minimum.

Seven That Spells su bend koji izdaje albume na američkoj etiketi, nastupa i na Zapadu i na Istoku, dok ga na matičnoj sceni prati verni krug fanova. Za ljubitelje instrumentalnog rocka u Srbiji, gde su i dalje malo poznati, ovaj album je idealna polazna tačka za upoznavanje pred dugu ljubav.

Audio:

MySpace



Komentari

  • Gravatar for sloj
    sloj (gost) | 13.08.2008. 08.27.04
    bravoo
  • Gravatar for 7 det...
    7 det... (gost) | 13.08.2008. 08.50.37
    ...stinks
  • Gravatar for mora da valja...
    mora da valja... (gost) | 13.08.2008. 09.09.06
    ...cim je iz Hrvatske!
  • Gravatar for kako je moguce....
    kako je moguce.... (gost) | 13.08.2008. 09.09.58
    ...da je ovaj album za cijelih 5 stupnjeva bolji od Ajz Nigruttina?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.