Popboks - AUTOGENI TRENING - Previše… [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.08.2008. 12:20 · 10

AUTOGENI TRENING

Previše…

(Slušaj najglasnije)

Debi crnogorskog trija Autogeni Trening prikazuje sazrelu rock grupu od koje se, ako izdrži, najbolje tek može očekivati

Nenad Pejović

Ocena:
7


7/10
 

Od svih šest nekadašnjih republika druge Jugoslavije, Crna Gora je bila na samom začelju popkulturne ponude. Osim nikšićkog kantautora akustičara Miladina Šobića, i povremenih pokušaja kratkog daha koji su se završavali u estradno-šlageraškom miljeu, do pre neku godinu praktično je bilo nemoguće navesti makar jednog važnog autora ili izvođača urbanog senzibiliteta.

AUTOGENI TRENING - Previše...

Uz neumorne nikšićke old school punkere DST (Društvo skrivenih talenata), Cetinjane The Books of Knjige ili neko manje poznato ime iz crnogorskih internet prostranstava, podgoričko-nikšićka trojka Autogeni Trening (Dino Kapetanović, Ilija Kojović, Bojan Bojanić) predstavlja drugačiju Crnu Goru od one na kakvu smo navikli, s muzičkom tradicijom između gusala i lakih nota s jadranskih festivala.

Teško je u 2008. zamisliti zemlju u kojoj se pioniri rock’n’rolla oglašavaju svojim prvim delima, dobrih pola veka nakon njegove globalne ekspanzije. Utoliko je i efikasno delovanje rock grupe koja deluje na takvom području u domenu nemoguće misije. Potrebno je odgovoriti na ključne do sada poslate impulse iz rock’n’roll svemira, apsorbovati ogromnu rupu poluvekovnog kašnjenja, pronaći identitet u vremenu čuda recentne balkanske istorije i, konačno, zvučati i delovati savremeno i spremno da se uhvati u koštac s otporom sopstvenog podneblja prema onome što odstupa od tradicije, istovremeno gradeći publiku koja će takva nastojanja prepoznati i omogućiti kakvu-takvu satisfakciju.

AUTOGENI TRENING - Previše...

Otuda i samo ime grupe rečito govori o ljudima koji se ovakvog posla poduhvataju u zemlji u kojoj večiti sudari loših i gorih gospodara, sa zaslepljenošću kao vetrom u njihova jedra – ako zvuči poznato, imajte u vidu da je reč u drugom oku zajedničke glave – za ishod donose po pravilu epski sumorne tonove svakodnevnog života. Autogeni Trening, naime, predstavlja terapeutsku tehniku psihofizičke relaksacije koja se koristi najviše prilikom lečenja hronične napetosti, strepnje i straha.

Na prvom zvanično objavljenom albumu, sasvim adekvatno nazvanom Previše…, AT u dobroj meri odgovara na takve izazove. Utemeljen delom u sudaru grungea i metala (RATM via Faith No More via Sepultura), a drugim delom u zvuku srpskog rocka 90-ih, između sviračke razigranosti DLM-a i čvrstine Bjesova, uz potpuno izgrađen sopstveni stil, debi Autogenog Treninga prikazuje sazrelu rock grupu od koje se, ako izdrži, najbolje tek može očekivati.

Već i eksplozivno otvaranje albuma s briljantno pogođenom merom tekstualne angažovanosti, pesmom Nepopravljivi, u nekom drugačijem sistemu vrednosti donelo bi ovim momcima znatno bolju reakciju javnosti od potucanja po vrletima tzv. zapadnobalkanskog izdavaštva (ovaj materijal je sniman u Beogradu tokom 2006, a objavljen tek u prvim mesecima ove godine) i tek nekoliko stotina pogodaka na YouTube kanalu benda.

U narednih 11 pesama AT ne posustaje, izručujući obilne porcije energije zrelo protkane živopisnim, mekšim deonicama. Ćehotina pokazuje da se i o motivima na koje običajno pravo polažu guslari i pesnici – u pitanju je jedna od najvećih reka u CG – može uverljivo progovoriti rockerskim i modernim jezikom. Glas gitariste i pevača Dina Kapetanovića je odlučan, energičan i kad je potrebno adekvatno mek i meditativan, bez i najmanje primese povlađivanja ukusu koji bi bio “dobar za posao”. Isto važi i za visokooktanski drum and bass deo ove postave, čije deonice daju rollercoaster pečat ovom izdanju.

U kontekstu ovakvog ostvarenja ljudi koji rade pravi posao na pogrešnom mestu u večito pogrešnim vremenima, od malog je značaja insistiranje na većoj produkcionoj pročišćenosti ili stihovima koji samo povremeno zalutaju u apstraktna rešenja na prvu loptu. U pitanju je zdrava rock’n’roll grupa koja na koncertima u potpunosti dolazi do izražaja (potpisnik je bio svedok na nekoliko zajedničkih nastupa). Naravno, priča o novim kvalitetnim pojavama s ovih prostora se po već viđenom pravilu nastavlja u Zagrebu, u katalogu one-man kuće Slušaj najglasnije.

Nepopravljivi

Naslovi pesama Mulj (kombinuje EKV-ovsku introspektivnost sa heavy rock mišićima) i Radost (“Prihvataću sve dok budem mogao, jer hoću radost…”) tako programski govore o polazištu i ishodištu Autogenog Treninga. Zato je recepcija ovog albuma bitnija za zemlju njegovog porekla nego za ova tri momka.

Previše… daje važan doprinos preobražaju iznutra kulture u kojoj gostovanje planetarnih pop ikona, Rolling Stonesa i Madonne, nema nikakvu svrhu izvan političko-turističke reklame. Drugim rečima, u njihovoj/našoj/čijoj već kulturi s kratkom samostalnom istorijom ali dugom prošlošću, gradsku osećajnost predugo nose zaneseni skitači kraj drumova da bi se njihova nastojanja prepuštala sveopštoj apatiji i nepostojanju bilo kakve strategije njihovog podsticanja. No, to je priča koju će verovatno tek neumoljivi novi svetski poredak staviti u civilizovanije okvire od postojećih.

A do tada ni drugo oko u glavi nema razloga da ostane sklopljeno.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Bolji
    Bolji (gost) | 13.08.2008. 12.23.40
    od Bjesova definitivno!
  • Gravatar for ime
    ime (gost) | 13.08.2008. 12.36.09
    "Osim nikšićkog kantautora akustičara Miladina Šobića,..." hahahah sjajno
  • Gravatar for Slušaj najgusle
    Slušaj najgusle (gost) | 13.08.2008. 13.55.30
    Naprijed ljenguze!!!
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 13.08.2008. 18.40.18
    Zaboravio si Gulu i katapult... :)
  • Gravatar for pojmash
    pojmash (gost) | 14.08.2008. 08.47.44
    Bravo momci, nemam sto drugo da kazem, bilo je pitanje momenta, neka ovo bude nauk svim Podgoricanima .... Da se malo pomuce, ima materijala ...
  • Gravatar for Rocky Bethoven
    Rocky Bethoven (gost) | 14.08.2008. 09.01.04
    A sta je s Rambom, on je iz Herceg Novog???
  • Gravatar for Beast from Moscow
    Beast from Moscow (gost) | 05.11.2008. 20.46.05
    Najjaci je zli producent Ivan Perovic zvani duga devetka
  • Gravatar for mamutica
    mamutica (gost) | 11.12.2008. 11.43.12
    eej,Autogeni treningu...iz istog smo kraja,a ja bih rekla da naziv vaseg benda odgovara licnosti vaseg benda!Pohvalicu vaš skorašnji rad,tj.novije pjesme,koje nisu na albumu 'Previse'!Samo naprijed,dobra ste kombinacija!
  • Gravatar for Dabaš-tabaš
    Dabaš-tabaš (gost) | 20.10.2009. 22.41.24
    Čekamo taj novi album!Posebno bih istakao mladog bubnjara koji je sjajan...Fap Mašinerija je uz tebe Bojkane...
  • Gravatar for Solid
    Solid (gost) | 13.07.2011. 10.37.44
    Svakako jedna od retko dobrih stvari koja nam dolaze iz Crne Gore. Produkcija albuma "Previše" je pun pogodak, kao i same pesme, čekamo sledeći. Samo napred momci!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.