Popboks - ŠKABO - Remek Delo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.08.2008. 12:30 · 16

ŠKABO

Remek Delo

(Magmedia)

Remek Delo je treći solo album Boška Ćirkovića (ako računamo PKS avanturu) kojim on simbolički završava putovanje od samotnjaka, preko polovine para, pa do povratka u porodicu. Zasada nije jasno kuda bi mogao dalje, ali samo putovanje nas je mnogo čemu naučilo

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


6/10
 

Škabo je jedan od najinteligentnijih i najinteresantnijih domaćih repera, sa gotovo besprekornim muzičkim, političkim i poslovnim integritetom. Njegov doprinos radu Beogradskog Sindikata je nemerljiv a njegovi solo albumi su u punom smislu te reči autorska dela, duboko lični na svakom nivou, od tekstova, preko muzike, do (samo)izdavanja. Od autorskog dela pa do remek-dela ipak treba da se prepliva kroz dosta brzaka.

ŠKABO - Remek delo

Remek Delo je album na kome Škabo traži i pronalazi svoje mesto i identitet u istoriji, politici, društvu, Beogradu, na hip hop sceni. Brutalno iskren, kao i uvek, Boško se ne libi samoispitivanja i javnog rvanja s pitanjima koja čoveka mogu lako da osramote ako ne pazi. Ipak, ovo je ploča koja ne pronalazi put ni do ušiju ni do srca lako kao neki prethodni radovi.

Kao intro na albumu služi nova verzija stare Boškove/ Sindikalne pesme Škabo maestro, koja i dan-danas svojim bezobrazno lakim pretvaranjem ličnog u opšte tera slušaoca da se ježi. Nijedna druga pesma na ovom albumu nema ni približno sličnu snagu.

Delom je za to kriv ton kojim Škabo danas priča. Drčni klinac koji se zaleće da ruši konvencije uvek je zanimljiviji za slušanje od porodičnog 30-godišnjaka koji se s njima miri.

Delom je za to kriva izabrana tematika: kada imate (ili bar tražite) stalni posao, novu porodicu i potomstvo, zaista vas više interesuju zdrava radna atmosfera i mirno veče pred televizorom nego revolucije i menjanje sveta, ali pitanje je da li o tome želite i da slušate na pločama.

Takođe, fetišizacija srpskog srednjovekovnog mita kod ovog čoveka/ Sindikata mora da prestane. Jednom je to upalilo, ali svaki sledeći put, pa i u slučaju dve pesme na ovom albumu, pomislili smo kako od hip hopa očekujemo novu, svežu, smelu poetiku, ne osrednje kvaziepske stihove čija je simbolička potentnost razblažena beskrajnim ređanjem opštih mesta.

ŠKABO - Remek delo

 

Ovo je prvi Škabov album na kome postoje očigledni fileri: Dorćol i Pojačaaj! su pesme koje zvuče barem onoliko proračunato koliko i neiskreno, a surova je ironija što su one među muzički najboljim momentima ove ploče.

Jer, delom je problem u Škabovoj muzici i produkciji. Od Škaba emsija ne očekujemo čuda – kod njega je uvek kvalitet više bio u suštini nego u formi i on ovde isporučuje standardno ravno, nedinamično ali korektno repovanje. Međutim, Škabo bitmejker postaje sve veštiji, ali muzika mu sve više podseća na loš mejnstrim pop 80-ih, pogodan za reklame, nikako za hip hop albume.

Najveći deo ploče je zvučno mlitav, ali druga polovina pada posebno nisko, sa jeftinim sintisajzerskim ubodima i gitarskim kok-rok solažama (koje kvare i zanimljive elemente, kao što su semplovi smeha Škabovog sina).

Ovo zaista ume da pokvari ugođaj, kao na primer u poslednjoj pesmi Biće sve okej, koja sadrži najbolji Škabov tekst u poslednjih nekoliko godina, autentičnu porodičnu katastrofu ispričanu s puno autoriteta i elegancije, ali je grozan aranžman, koji sa sve Sky Wikluhom u refrenu zvuči kao najniskobudžetnije kloniranje najgorih momenata Olivera Mandića – naprosto uništava.

Remek delo

Uprkos svemu gore izrečenom, Remek Delo je jedna od najvažnijih domaćih ploča objavljenih ove godine. Zato što vas tera da slušate, da se s njom raspravljate i da se na nju derete. Da ulazite u polemike i branite svoje stavove. Da se vatreno ne slažete s njom.

Da je pustite iznova ne biste li bili sigurni u sebe. Škabo nije uspeo da napravi remek-delo, a uostalom i on sam veli da ne veruje da će to ikada zaista postići, međutim jeste napravio album koji provocira, podučava i tera na razmišljanje. A to je sve čemu je hip hop ikada i smeo da se nada. 

Povezani članci:

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for Mrsomud
    Mrsomud (gost) | 16.08.2008. 12.16.38
    Odlična recenzija.
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 16.08.2008. 18.00.28
    odlicna recenzija. masiva rispekt za urosa s.
  • Gravatar for hip hop znalac
    hip hop znalac (gost) | 17.08.2008. 05.43.19
    ne znam kako neko moze da pokusa da nazove plocu remek delo kad se zna da do kraja godine sledi ono pravo... TRECA STRANA MEDALJE!
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 17.08.2008. 09.46.11
    Pa.. ako preslušamo tekstove, i ako vidimo da je Škabov sin na naslovnoj strani, shvatićemo na šta se ćremek deloć odnosi.
  • Gravatar for stole
    stole (gost) | 17.08.2008. 10.28.07
    pitam se samo koja je to druga pesma o srpskom srednjem veku. zmaj reda i...koja jos? ako je autor mislio na brata tu se nigde ne spominje srbija. ili vam se prividja srbija na sve strane?!
  • Gravatar for Mrsomud
    Mrsomud (gost) | 17.08.2008. 10.57.52
    Srbija je svuda oko nas.
  • Gravatar for Vojvodina forever
    Vojvodina forever (gost) | 17.08.2008. 18.27.59
    Preskocicu ovo izdanje kao i izdanja od BSa, zaksneli hip-hop u prestonici provincije.
  • Gravatar for kristina
    kristina (gost) | 18.08.2008. 16.40.10
    evo jednog dobrog intervjua http://www.politika.co.yu/rubrike/zivot-i-stil/ritam/Svet-se-pretvorio-u-komercijalu.sr.html
  • Gravatar for chedo majka
    chedo majka (gost) | 19.08.2008. 15.48.39
    odlichan intervju
  • Gravatar for markshelou
    markshelou (gost) | 21.08.2008. 09.53.30
    bosko... razocarao si ovim intrevjuom!
  • Gravatar for aleksandar milivojevic
    aleksandar milivojevic (gost) | 21.08.2008. 10.16.30
    da ispravim veleumnog recenzenta... skabo je napravio remek delo, a to je divni moj raspisani i prevashodno politicko korektni recenzentu njegov sin. zeleo bih gospodinu urosu poruciti da lepo i virtuozno lupa u bubnjeve dok moze jer ruke lako stare i gube smisao ako ih trosite na isprazna kuckanja po tastaturi. ipak jedno je dobos, a jedno je bezrazlozno lupkanje po slovima. svako ima svoj ukus pa mi vas uljudno zamolio da postujete nas umesto da ispoljavate frustracije koje ste stekli u vasim virtuaznim projektima za koje nazalost malo ljudi zna... remek delo govori o putu na koji covek stigne kad krene prema nekom obzorju i dotakne ga, a mislim da ste vi gospodine urose jos daleko od tog pogleda... uz duzno postovanje uzivajate na akdemiji i sikari i ostalim alternativnim mestima na kojim se vase misljenje kuje u zlatne reci jednog produhovljenog andjela... mi smo tamo bili daaavno, daaavno i uzleleli smo se napretka. ne nedostaje nam bzerazlozni nihilizam. hodajte zivo i zdravo dok vas ne stignu horizonti koje sami pravite... pozdrav iz senke
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 21.08.2008. 14.17.28
    Pretpostavljam da ti je promakao moj komentar (četvrti odozdo) u kome sam upravo hintovao šta je pravi smisao remek-dela, a što nisam hteo da napišem u samom prikazu jer je lepše kada to slušalac sam otkrije.
  • Gravatar for Orgazmo
    Orgazmo (gost) | 23.08.2008. 13.47.34
    Odlicna recenzija! Najbolja pesma na albumu je ona koja je preslusana jos 2002. i to je dovoljno reci. Previsoka ocena, ali dobro, na staru slavu.
  • Gravatar for Katke
    Katke (gost) | 22.09.2008. 20.54.31
    Ma mani i Manchmelowa i Zkaba, Dirty South je najjaci!!! Kes, drolje, lova!!!
  • Gravatar for Travis Bickle
    Travis Bickle (gost) | 26.09.2008. 20.16.05
    Uf, čini mi se da kritičar konformističko-arsenijevićevski promašuje gađajući ono što je najače, ili ima potencijal da bude nešto što je autentično u srpskoj varijanti hip hopa. Upravo 21. vekovna asocijacija na srpske epove je ono što je Sindikat i Škabo dao domaćoj sceni i što nema ni jedna druga, jer to nema, ne ume ili si stidi. To ne da "mora da prestane" to mora da se neguje, alo to je zapravo jedino autentično.
  • Gravatar for Travis Bickle
    Travis Bickle (gost) | 26.09.2008. 20.35.30
    I još nešto. Za informaciju kritičaru, tema pesme "Zmaj reda" je Stefan Lazarević, čovek koji je obnovio i modernizovao poraženu Srbiju, pravio mnoge kompromise ali i mudro vodio svoju otadžbinu. Prvi vitez viteškog reda zmajeva ugarskog kralja ali i čovek koji je uredio Srbiju, dakle Zmaj reda. Prvi pisac i preteča renesanse. S obzirom da su srpske epske pesme retko opevavale prave heroje, tu je srpski hip hop da to nadoknadi.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.