Popboks - NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Oproštajna poruka glasi: - “Izvinjavam se zbog ovoliko krvi“ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 19.08.2008. 20:06 · 51

NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Oproštajna poruka glasi:

“Izvinjavam se zbog ovoliko krvi“

Koreni ovog fenomena nas vraćaju 20-ak godina unazad, tačnije u 1984, kada je Oystein Aarseth Euronymous u Oslu osnovao bend Mayhem, nazvan po Venomovoj pesmi Mayhem With Mercy

Vladimir Ninčić

Uz Euronymousa su prvu originalnu postavu činili bubnjar Manheim, basista Necrobutcher i pevač Messiah. Messiah tri godine kasnije izlazi iz benda, a na njegovo mesto dolazi Maniac, poznat po samopovređivanju nožem na koncertima i izrazitim suicidalnim sklonostima, te se s njim pristupa snimanju kultnog mini-albuma Deathcrush.

Kako ni Maniac ni Manheim nisu želeli da ostanu u bendu, zamenili su ih Šveđanin Per Yngwe Ohlin Dead i bubnjar Hellhammer. U tom periodu Mayhem na čelu sa Euronymousom postaje centar Inner Circlea, ozloglašene black metal mafije, organizacije koja je imala zadatak da sruši hrišćanstvo u Norveškoj, a čije je sedište bilo baš u njegovoj prodavnici ploča zvanoj Helvete (pakao). Kasnije je ta prodavnica postala i centar njegove izdavačke kuće Deathlike Silence Productions.

Gavrani i kanibali

U proleće 1991. pevač Dead (foto dole desno) izvršava samoubistvo, prvo presekavši vene, a potom ispalivši hitac iz sačmare u glavu. Dead (pseudonim kao najava smrti) je bio izrazito depresivan mladić, na svakoj probi je nosio poznatu black metal šminku corpse paint, a pred svaki koncert bi inhalirao aromu raspadnutog gavrana iz kese (ne bi li osetio smrt) i zakopavao dva metra pod zemlju odeću koju bi na tim nastupima nosio.

NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Euronymous & Varg

Na koncertima se sekao, ali radikalnije/dublje od Maniaca, zbog čega bi se potom onesvešćivao. Često je pričao da se oseća kao biće s druge planete, da ima vizije u kojima mu se krv ledi u venama i u kojima umire. Njegovo beživotno telo, s porukom na kojoj je pisalo: “Izvinjavam se zbog ovoliko krvi“, pronašao je Euronymous, koji je otišao do najbliže prodavnice da bi kupio fotoaparat, vratio se i prilagodio mesto tragedije kako bi napravio fotografije pre dolaska policije. Jedan od snimaka je kasnije ukraden i objavljen kao naslovna strana Mayhemovog butleg izdanja Dawn of the Black Hearts. (foto dole)

Hellhammer je izjavio da je Euronymous skuvao delove Deadovog mozga i pojeo ih kako bi se mogao pohvaliti kanibalizmom, dok je od delova pokojnikove lobanje napravio nekoliko ogrlica koje je podelio „ljudima koje je cenio“. Hellhammer navodi i da je Euronymous razmišljao da ponese kući suvenir u vidu nekog dela tela preminulog, ali je shvatio da bi policija verovatno odbacila slučaj kao samoubistvo kad bi primetila da Deadu fali jedna ruka.

NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Euronymous & Varg

Manje je poznato da je municiju za izvršenje ovog akta Deadu dao Varg Vikernes, alias Count Grishnackh, momak iz severnijeg Bergena, u to vreme mastermind mladog sastava Burzum. Varg ubrzo postaje član Mayhema, pošto Necrobutcher odlazi zbog smrti svog velikog prijatelja Deada.

Piromanski rejting

Poput Bathoryja, i Burzum je bio bend koji se vrteo oko jednog čoveka, koji je zakonski promenio ime iz Kristian u Varg, kao što je i prvobitan naziv benda Uruk-Hai promenio u Burzum. Euronymous je bio impresioniran pet godina mlađim Vikernesom, zbog čega je ušao u Mayhem, mada se matičnog benda nije odrekao (što je pokazalo izdanje Det Som Engang Var s početka ’93).

Inner Circle je baš u tom periodu bio najaktivniji u paljenju crkava (priča se da je samo u tom periodu zapaljeno preko 50 objekata), pa je Varg bio priveden, ali ubrzo i pušten zbog nedostataka dokaza. Time je privukao veliku pažnju, kako medija, tako i članova organizacije, i njegov rejting je, zajedno s rejtingom Burzuma, počeo naprasno da raste.

Međutim, uporedo s tim je rasla i netrpeljivost s Euronymousom, do tada najvećim autoritetom scene u začetku. U bend dolazi Atilla Csihar iz mađarskog Tormentora i drugi gitarista Blackthorn, s kojima se pristupa snimanju čuvenog albuma De Mysteriis Dom Sathanas (’93). Blackthorn je pronašao tekstove koje je ostavio Dead, ali ih je preuredio i takvi su iskorišćeni za album planiran sredinom iste godine… Ali tada dolazi do tragičnog događaja koji će obeležiti celokupnu epohu norveškog black metala.

NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Euronymous & Varg

Pričalo se da je izvesni prorok Euronymousu (levo) predvideo da će uskoro umreti nasilnom smrću. Takođe se govorilo da je negde ’92. iznenada „promenio karakter“ i počeo na sebe da gleda kao na nekakvog zlog gospodara. Sam Blackthorn je izjavio da ga je poznavao kao mirnog tipa koji se zanima za istočnoevropsku politiku, pa su otuda i poticale glasine da je komunista.

 

To je donekle i bilo tačno, jer se interesovao za kineski i albanski politički sistem, ali se to moglo shvatiti kao deo propagande sve brojnijih Euronymousovih protivnika. Da li zbog neizmirenih računa oko Burzumovog albuma, preotete devojke ili želje da preuzme primat na sceni, Varg Vikernes dolazi iz Bergena u Oslo i zajedno s Blackthornom posećuju Euronymousa u njegovom domu kasno uveče 10. avgusta ’93.

Crne misli i bele gitare

Dolazi do svađe koja se okončava Vargovim napadom nožem na Euronymousa. Prema Vargovim rečima, Euronymous je krenuo po pušku, ali ga je ovaj preduhitrio. Posle nekoliko uboda nožem, Euronymous je vrišteći izleteo iz stana, ali ga je Varg dokrajčio ispred zgrade sa ukupno 23 uboda. U intervjuu koji je kasnije dao u zatvoru Varg je, smejući se, rekao da su komšije mislile kako vrisci potiču od žene.

Na pitanje novinara šta njegova majka misli o tome što je uradio, odgovorio je da je rekla kako bi trebalo da mu dodele nagradu što je ubio takvu svinju. Posle ubistva je Varg s Blackthornom, koji ga je čekao u kolima, napustio mesto zločina. Prekriven krvlju, Varg je munjevito uleteo na zadnje sedište, što je Blackthorna šokiralo, jer je tek tada shvatio šta se dogodilo. U potpunoj sluđenosti, više od dva sata su besciljno kružili oko Osla, da bi se na kraju vratili u Bergen.

Na Vargovu nesreću, u Euronymousovom stanu je ostao ugovor za ploču s njegovim imenom, kao i pregršt krvavih otisaka, što je dosta olakšalo posao policiji. Maja 1994. je osuđen na maksimalnu kaznu po norveškom krivičnom zakonu (23 godine), dok je Blackthorn, kao saučesnik, dobio pet godina.

NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Euronymous & Varg

Zbog ovog događaja Euronymousovi roditelji zahtevaju da se bas deonice na snimljenom albumu presnime, što je Hellhammer uradio, i pomenuto izdanje De Mysteriis Dom Sathanas (iznad) izlazi početkom ’94. Još tokom suđenja se pojavio Burzumov album Hvis Lyset Tar Oss (Misanthropy Records), a i kasnije je Varg iz zatvora izdavao potpuno ambijentalno orijentisane ploče. Pretnja kako nijedan naredni Burzumov album, čak i kad bude izašao iz zatvora, neće imati gitare jer su one “crnački instrument”, govori o tome koliko je njegova ideologija postala ekstremna.

Varg (dole) je odrastao u Bergenu, ali je kao dete godinu dana proveo u Iraku. Prvo je postao opsednut epskom fantastikom, posebno Tolkienovom, o čemu govori i samo ime Burzum („tama“ na jeziku Orka). Tokom godina su počele da ga privlače nordijske legende i mitovi. U suštini, Vikernes je verovao da su judeohrišćanska verovanja pošast za Norvešku i sve germanske narode. Osnovao je profašistički pokret Norsk Hedensk Front (NHF).

NORVEŠKI BLACK METAL (2) – Euronymous & Varg

Za razliku od Euronymousa, koji je smatrao da se protiv hrišćanstva treba boriti kroz glorifikaciju đavola, Varg je bio ubeđen da je đavo samo hrišćanski produkt i da je kao takav besmislen. Javnost je ponovo uzdrmao spektakularnim bekstvom iz zatvora 25. oktobra 2003. koje je, doduše, bilo kratkog daha, a zbog koga mu je kazna produžena za još 18 meseci.

Posle svih ovih događaja dolazi do raspada Mayhema, da bi se 1997. grupa ponovo oformila s postavom koju su činili Hellhammer, povratnici Maniac i Necrobutcher, dok je na Euronymousovo mesto dospeo Blasphemer iz sastava Aura Noir. Posle propalih pregovora sa etiketom Osmose, mini-izdanje Wolf's Lair Abyss, na iznenađenje mnogih, izlazi za Misanthropy, koji je bio sinonim za Burzumova izdanja. Prvi povratnički koncert održan je 21.juna 1997. u Bišofsverdi, a do prvog povratničkog studijskog albuma Grand Declaration Of War čeka se do 1999.

(nastaviće se)

I deo: Spaljivanja crkava, ubistva i samoubistva...



Komentari

  • Gravatar for tomislavzegura
    tomislavzegura (gost) | 19.08.2008. 20.41.11
    Joj narode ,manimo se prepirki o muzici ,ovi tipovi su stvarno paćenici, koju god muziku da slušate, moramo priznati da momci nisu baš normalni....ko u ovome vidi nešto...
  • Gravatar for BOHREN UND DER CLUB OF GORE
    BOHREN UND DER CLUB OF GORE (gost) | 19.08.2008. 20.48.40
    BOLESHTINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I NISHTA VISHE OD TOGA.VOLEO BIH DA ME NEKO UBEDI DA OVDE IMA NECEGA VREDNOG PAZNJE MAKAR U MUZICKOM SMISLU.OD BURZUMA SAM PRESLUSAO JEDAN ALBUM POSTO VOLIM DARK/DRONE AMBIENT ZVUK, ALI NISHTA POSEBNO, MRAK RADI MRAKA. STO SE IKONOGRAFIJE TICE MOGU DA KAZEM DA ROMERO PLACE ZA OVAKVIM LIKOVIMA.
  • Gravatar for ako ista
    ako ista (gost) | 19.08.2008. 21.32.09
    muzicki, burzumov hvis lyset tar oss je zanimljiva ploca, steta sto je inace debil
  • Gravatar for fenomenalno!
    fenomenalno! (gost) | 20.08.2008. 01.09.01
    svaka cast na tekstu, radujemo se nastavcima... odlicna tema o stvarima o kojima malo znamo... voleli, ne voleli i ovakve stvari postoje i ne vidim razlog zasto popboks ne bi pisao o ovome... kao fenomenu... uz to odlican omot albuma "dawn of the dead hearts" :)
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 20.08.2008. 08.42.44
    Zao mi je sto popboks uopste posvecuje paznju ovim spodobama. To su tipicni poremecenici, koji svojim izletima ne dokazuju svoju ekstravagantnost (inace ne gajim simpatije za "ekstravagantne" umetnike - na to se valjda loze samo tinejdzerke!), vec da su prsli skroz i da ih treba skloniti sa ulica. Nikada nisam poslusao nijedan album od tih likova, ali posle ove price sam sasvim siguran da ne to ne vredi nicemu. Dobra muzika se veze uz inteligenciju, bilo kakve prirode, a ovi likovi se nezreli pacenici. Ne treba im posvecivati medijsku paznju, jer ce neko nezrelo dete, mozda optereceno licnim problemima (a nazalost, previse je takvih kod nas), pomisliti da je to cool, pa uraditi neku glupost. Cool je kad se napravi dobra muzika, koja inspirise, koja trazi da je iznova i iznova slusas, zbog koje se najezis, a nikako nije cool da nazoves bend "tama", "mrak", "zlo i naopako" i da lupas gluposti o rusenju hriscanstva. Ajde, popboks, napravite kvalitetne tekstove o, recimo, Animal Collective (dolaze ovamo), upoznajte vase citaoce sa njima (licno nisam fan, ali neuporedivo je bitnije napisati tekst o njima, nego o gomili ludaka), i... nemam pojma ko jos dolazi... da, da Dinosaur Jr. dolaze u Srbiju za par nedelja, dajte tekst o njima. Ima dosta klinaca koji ne znaju kakve su face ti likovi.... Manite se burzuma i gluposti.
  • Gravatar for @ vasilevs
    @ vasilevs (gost) | 20.08.2008. 09.08.13
    koliko sam shvatila, AC upravo ovaj sajt dovodi u beograd http://www.popboks.com/vest.php?ID=7912 a nije da nisu pisali o njima: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=5902 http://www.popboks.com/tekst.php?ID=2129 http://www.popboks.com/tekst.php?ID=2112
  • Gravatar for dinosaur jr panonski
    dinosaur jr panonski (gost) | 20.08.2008. 09.10.00
    http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6475 http://www.popboks.com/tekst.php?ID=5324
  • Gravatar for Danko
    Danko (gost) | 20.08.2008. 09.51.41
    Slazem se sa vama da je vecina ljudi u ovom zanru debilna,sa nekim kompleksima,koji stvaraju teske psihicke problema...ali donositi sud o muzici,o svim albumima zanra,kao necemu bez ikakvog kvaliteta,a da prethodno niste preslusali nijedan album,je jadno. Zelim skrenuti paznju,da su u ovom zanru bili i veoma talentovani ljudi,kao sto je Ihsahn,pa bi preporucio da se obrati paznja na njegov Emperor i nekoliko sjajnih albuma tog benda,onda na bendove kao sto su Ulver,Shining,Arcturus,Enslaved,Mayhem (poslednji album)...
  • Gravatar for alo vasilevs...
    alo vasilevs... (gost) | 20.08.2008. 10.48.14
    ...ti bi ih sklonio sa ulica???? a ko si pa ti izvini? jos jedan pametnjakovic koji drzi do svog misljenja kao jedinog ispravnog???... mozda sve ovo ne vredi nicemu, ali ne moze se samo pisati o Noelu Gallagheru i ostalima...meni je ovo zanimljivo, a verujem i mnogima i nemoj da moralises, jer ono sto si ti napisao u postu je ipak malo hitlerovski (kao ciste ulice i sklanjanje ludaka sa njih!)... get it?!
  • Gravatar for Slobodan Penezic Burzum
    Slobodan Penezic Burzum (gost) | 20.08.2008. 10.49.59
    @BOHREN UND DER CLUB OF GORE moj omiljeni bend. iako sam hriscanski fundamentalista. inache odlichan tekst.
  • Gravatar for tomislavzegura
    tomislavzegura (gost) | 20.08.2008. 11.40.49
    DFanko, apsolutno se slazem sa tobom, cekamo br 3, na kom ce valjda vise rijeci biti o pomenutom Emperoru i više umjetničkim dostignućima scene, pomenuo bih još i moj omiljeni Borknagar, sjajan bend...
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 20.08.2008. 11.43.18
    Nego sta, nego skloniti sa ulica! Ja razmisljam HITLEROVSKI, a ovde govorimo o likovima koji ubijaju jedni druge, pale crkve i umisljaju da podizu revolucije!? Gomila bolesnika! Pritom se loze na muziku, koja muzicki predstavlja rupu, kojoj ozbiljni ljudi ni ne poklanjaju paznju. Nego sta, nego skloniti sa ulica takve ludake. Nije ovo tekst o nekom liku koji ne ide nedeljom u crkvu, ili koji se ne moli bogu pred spavanje, ovo je tekst o definitivno polupanim likovima! Okrenite se oko sebe, 21. vek je, pa ljudi stvaralastvom pomeraju granice percepcije, pop kultura (ajde tako da je nazovem) je puna kreativnih ljudi koji nude svima najrazlicitije vidove ispunjenja. Sta ovi omogucuju? Sta su njihove kreacije? Ovaj frajer sto misli da je Noel Galager antipod ovim imbecilima, je neozbiljan i bezveze je da mu nesto kontriram. Predlozi o Animal Collective i Dinosaur Jr. su bili samo figurativne prirode, kao ispunjenje forme,... Ako je vec neko spreman na istrazivanja ovakvke vrste, da rasclanjuje muzicke pravce, trazi im uzroke, posledice, nosioce... onda je bolje da taj svoj trud usmeri ka ozbiljnim muzickim pravcima. To je bila sustina posta, a ne da konkretno ukazem na AC i Dinosaur kao teme kojima se neizostavno treba baviti.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 20.08.2008. 11.50.10
    Ovde se pise o fenomenu koji je u to doba (danas i ne vise) u prilicnoj meri zaokupljao paznju javnosti, i to bez ikakvih vrednosnih sudova koliko vidim, samo se iznose cinjenice koje u neku ruku jesu zanimljive, i ne bas poznate. Niko ne propagira ovaj muzicki pravac (mada ako neko ima zelju da cuje nesto slazem se da je Ishahn fantastican, album je nesvakidasnji) a mnoooooogo gore stvari i fotografije se objavljuju u nasoj stampi (gde ces brutalnije od kurira), crne hronike i sl. pa je jako mucno kad se nadju takvi pacenici koji sanjaju gestapovski san i verovatno su neka Obraz varijanta (po psihickom sklopu ako ne bukvalno) i dodju da prosipaju svoje mudrosti hvaleci se usput kako o tome nista ne znaju. I da, ljudi izgledaju kao spodobe sto je njihov izbor,a na to kontam da se loze tinejdzeri a ne tinejdzerke... (uostalom mnogi od tih kultnih matoraca danas cool izgledaju, bes sminke i sl, cak i pomalo upeglano :)
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 20.08.2008. 11.59.21
    covece, pa sta ako pop kultura pomera granice, kad npr. ja to ne slusam.
  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 20.08.2008. 12.25.56
    Ma ovo je bre super... Ja skoro da ni ne slušam gitarsku muziku, ali uživam u ovome!!! Stvarno zanmiljivi frikovi...
  • Gravatar for duca
    duca (gost) | 20.08.2008. 13.14.14
    kapiram da o toj muzici moze da se pise i malo drugacije, ovako se ostaje samo na povrsini koja onda lici na crnu hroniku. mislim, moze da se kaze i nesto drugo, osim toga kako su se ljudi ubijali i pravili ogrlice od lobanja i sl. horor senzacije. Tekst lici na feljton iz novosti 90ih, upozorenje za srpsku omladinu da se plasi metalaca. i onda tako i ljudi ovde reaguju, kao 'uklonite ih sa ulica'
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 20.08.2008. 13.26.41
    Ja mislim da ne treba da se pise o ovim likovima koji uopste nisu normalni nego da bude vise tekstova o normalnim ljudima kao sto je Dejan Cukic (na primer). Jer kada ovo omladina procita oni ce da se izopace i da postanu satanisti. Citajuci o Deanu Cukicu ne bi postali satanisti nego posteni mediokriteti.
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 20.08.2008. 13.30.04
    Evo, obecavam da se poslednji put javljam. Gospodin "ne slusam pop kulturu" je dovoljno rekao, ne treba mu replika. Ovaj drugi sto misli da sam Obrazovac je grdno pogresio (prvo hitlerovac, posle obrazovac, a govorim o zaista sjajnim mladim i kreativnim osobama - evo stidim se!). Spodobe nisu zbog nacina oblacenja, vec zbog nacina (ne)razmisljanja. Nisam ja obrazovac, ni metalac (sic!) da odredujem ko je spodoba po nacinu oblacenja. Evo, necu se vise javljati, slobodno divanite sta god hocete o tekstu i o mo's misliti BLACK METALU, ne znam ni koji mi djavo (jeeeee, djavo!!!!) nije dao mira, pa sam uopste kuckao ovde. Ovaj put cu ukucati mail, pa mi tamo trazite dodatna objasnjenja o pop kulturi ili muzici, cisto da ne trosite snagu na komentarima, smoricemo moderatora.
  • Gravatar for Ovaj frajer
    Ovaj frajer (gost) | 20.08.2008. 13.59.59
    Kleo to sam i ja pokusao da kazem, ali ocigledno vasilevs ne shvata... izvini sto ti dirnuh u noela gallagher-a, on mi je prvi pao na pamet, ne kao antipod ovima, nego kao neko o kome se stalno bez razloga pise... vidim vasilevs ti bi prekrajao celu istoriju umetnosti i sveta, ukidao umetnicke pravce, proteriva o ljude i sl. ...kao sto rekoh, krajnje hitlerovski potezi... sam se ukopavas... izgleda da ne citas kurir i slicne novine, jer bi znao da nam je zivot bar 10 puta jeziviji od norveske satanisticke gothic scene...
  • Gravatar for Danko
    Danko (gost) | 20.08.2008. 14.27.41
    Kqo sto neko rece,predlozio bih Nincicu da u trecem delu napise nesto o samoj muzici ovih bendova i da neki licni sud o istoj...a ne da se sve pretvori u iznosenje istorijskih cinjenica,koje nemaju toliko veze sa samom muzikom.
  • Gravatar for AUH
    AUH (gost) | 20.08.2008. 15.33.44
    DA LI OVDE IKO POMINJE SAMU MUZIKU. TEKSTOVE, ATMOSFERU KOJU ONA STVARA, AKO JE STVARA UOPSTE? SAM TEKST I KOMENTARI SU SE SVELI NA ONO PRATECE. KO JE KOGA ROKNUO, KO SE ROKNUO I NA KOJI NACIN, DA LI JE TO STAVLJENO NA OMOT ALBUMA, KO JE BIO U ZATVORU... KAO NEKA IZVITOPERENA, DJAVOLSKA VARJANTA MTV-A (KO JE UDARIO PAPARACA, KO JE KOGA J.... I SNIMAO, KO KAKVU GAJBU IMA, KOLIKO PARI PATIKA IMA, KOLIKA MU JE KLONJA I TAKO TO.
  • Gravatar for ISTAKNUTI CLAN ORKE
    ISTAKNUTI CLAN ORKE (gost) | 20.08.2008. 16.13.44
    STA OVDE SVI GLUME NEKE DUSEBRIZNIKE I BORCE ZA LJUDSKA PRAVA. ZNA SE GDE JE BOLESNICIMA MESTO. PRVI VI NE BI VOLELI DA VAM DETE,RODJAK, DRUG, KOMSIJA, KOLEGA...BUDU U TOM FAZONU. VASILEVS U PRAVU SI 1000%.
  • Gravatar for Izvini...
    Izvini... (gost) | 20.08.2008. 18.12.27
    ...a gde im je mesto?! U vozu za Gulag?!
  • Gravatar for Ovaj frajer
    Ovaj frajer (gost) | 20.08.2008. 18.43.52
    Ma daaaa, sta ce nam lekari, psihijatri, socijalne sluzbe, sta ce nam Orka i slicne organizacije kad sve to moze po kratkom postupku...c,c,c al ste besom zatrovani... smislite neku kaznu i za penzionere, oni su jos gori od norveskih satanista...
  • Gravatar for mene licno ne zanima...
    mene licno ne zanima... (gost) | 20.08.2008. 19.31.30
    ...da citam o muzici, vec bas o ovome. nije me briga ni za metal, a kamoli za black metal, a ovo mi je bilo beskrajno zanimljivo. s te strane popboks i nincic su potpuno pogodili...
  • Gravatar for Odlican
    Odlican (gost) | 20.08.2008. 20.42.11
    predlog.
  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 21.08.2008. 09.41.04
    black metal je extremna muzika, sa svim pratecim elementima, ovakvi komentari su ocekivani i pozeljni.
  • Gravatar for kristina
    kristina (gost) | 21.08.2008. 10.25.55
    I Vinsent Van Gog je sebi otkinuo uvo, pa ne vidim da ga neko zbog toga napada. Puškin se pištoljima obračunavao sa suparnicima, pa nam je to opet više romantično nego gnusno. U čitankama smo imali lika koji je skočio s mosta, i Jamu Ivana Gorana Kovačića koja je užas nad užasima, a bilo je i priča u kojima se prelaze po kilometri sa petom koja se, otkinuta, vuče na kožici.
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 21.08.2008. 11.14.17
    Joj ma i kad me vuku za jezik likovi toliko uskih pogleda da je cudno da uspevaju da predju ulicu a da ne izginu svaki dan! Nisam ljubiteljka norveskog blacka, projekti slicnog usmerenja koje slusam su novi i mogu se podvesti i pod eksperimentalnu muziku, ali super je da se cita o istoriji prilicno RELEVANTNOG pravca za metal, meni je bas zabavno jer nisam znala dosta ovih stvari. A mislim da i ne mora nesto posebno da se opisuje atmosfera BM, pa svako je naleteo na neki Dimmu Borgir ili Satyricon bar ponekad, uostalom deluje da ce biti jos nekoliko delova, pa tek je jedan bend opisan, vi sto pljujete kiselinu bar jednom ispratite nesto do kraja. Samo je flomaster u pravu ;)
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 21.08.2008. 11.21.56
    ne znam da li je zanimljiviji tekst ili komentari :)
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 21.08.2008. 12.39.38
    U "Something I Can Never Have" od Nine Inch Nails ili "I Love The Dead" od Alice Cooper ima vise mraka nego u svim tim krljanjima zajedno... Ideja i nadahnuce su bitni, kanalisana energija. Ovi pravci kao i glam metal 80-tih, svaki na svoj nacin ucinili su da metal bude bad word i da ga vecina ozbiljno ne shvata
  • Gravatar for Hellvir Burazerovic
    Hellvir Burazerovic (gost) | 21.08.2008. 13.53.21
    o ovome je ipak trebao da pise Uros Smiljanic, apostol srpskog blek metala.
  • Gravatar for Ivan Goran Stambolic
    Ivan Goran Stambolic (gost) | 21.08.2008. 16.00.20
    dobro ti ovo bato!
  • Gravatar for @kleo
    @kleo (gost) | 21.08.2008. 16.34.35
    "Joj ma i kad me vuku za jezik likovi toliko uskih pogleda da je cudno da uspevaju da predju ulicu a da ne izginu svaki dan!" BAS BIH VOLEO DA PROSIRIM VIDIKE SA OVAKO PLITKIM IMBECILNOSTIMA.ZANIMA ME STA JE TO POSEBNO TEBE PROSVETLILO MAKAR NA OVIM PRIMERIMA U OVA DVA NASTAVKA TEKSTA? A POSEBNO ME ZANIMA TA "EXPERIMENTALNA MUZIKA" ZA KOJU NAGLASAVAS DA SLUSAS POSTO JE TO DOSTA SIROK POJAM KOJI I JA POMALO KACIM, A OPET SAM "USKIH SHVATANJA" NESTO MI TO NE IDE JEDNO SA DRUGIM (TA USKA SHVATANJA I EXPERIMENTALA), PA DA VIDIM DA NISAM MOZDA SVE OVE GODINE U NEKOJ ZABLUDI.
  • Gravatar for Ja mislim...
    Ja mislim... (gost) | 21.08.2008. 16.37.44
    ...da bi Uros Smiljanic trebalo da pise o svemu. I da se preimenuje POPBOKS u MEHOPOL. Ristekpa za temu i tekst!
  • Gravatar for Krang
    Krang (gost) | 21.08.2008. 17.04.28
    Prijatelju, od starijih norveskih bendova poslusaj Ved Buens Ende, Solefald, rani In The Woods, Fleurty, Arcturus, Dødheimsgard ili Ulver, pa sam zakljuci postoji li eksperimentalna struja unutar black metala i da li su ili ne ti muzicari kvalitetni. Ruzno je da dolazis ovde i bezrazlozno pljujes tim nakaradnim slovima, a pojma nemas o cemu se prica. I ja sam razumeo da je prevashodni cilj ove teme da se ljudi upoznaju s dogadjajima koji su se desavali i koji su doprineli da citav pravac bude na zlom glasu.
  • Gravatar for kilavi
    kilavi (gost) | 21.08.2008. 17.18.48
    A evo Varga danas: http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/5/54/540/540102/varg1_320_1215331211.jpg Kupio covek farmu negde u Norveskoj, hoce da postane zemljoradnik kad izadje iz tvorza. :))
  • Gravatar for zaboravili ste
    zaboravili ste (gost) | 21.08.2008. 17.32.09
    Enslaved, novi album im je odlican. In The Woods... i Ulver svakako. Ulver dobijaju pohvale i remikse od ljudi kao sto su Fennesz, Jazzkammer, Merzbow. nije to slucajno.
  • Gravatar for @KRANG
    @KRANG (gost) | 21.08.2008. 17.49.18
    AKO SU MOJA SLOVA NAKARADNA STA JE SVE OVO O CEMU MI OVDE PRICAMO. MOGU DA TI KAZEM DA PRESLUSAS ULVEROV POSLEDNJI ALBUM "SHADOVS OF THE SUN" POSTO VIDIM DA IH POMINJES PA SAM PROCENI KOLIKO SU LJUDI BAR U NEKOM MUZICKO-STILSKOM FAZONU OTISLI (POBEGLI) OD SVEGA OVOGA NAKARADNOGA STO CITAMO OVDE. I DALJE SU MRACNI, ALI NE NA PRVU LOPTU.NEMA ONE BOLESNO-KLINACKE IKONOGRAFIJE I SVIH PRATECIH GLUPOSTI. ZNAM JA ODLICNO O CEMU SE OVDE PRICA - NIOCEMU BITNOM I VISE MI NE PADA NA PAMET DA TROSIM RECI NA OVE MORBIDARIJE.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 21.08.2008. 19.08.56
    Ljudi odvojite pola sata da procitate ovo... http://theblackmetaldialogues.com/it.html vise od pet puta sam citala i svaki put plakala od smeha! Lik koji se potrudio da odradi ovako kvalitetan tovar je poznati komicar. Savrsen prikaz likova koji su BM scena i publika, bar vecine...za koju ja inace smatram da je vrlo infantilna, primljena i ne bas jace inteligencije...Ali izuzetci su vise nego vredni slusanja i zato mi je mrsko kad jadnici koji priznaju da ne znaju nista o tome pljuju na ceo pravac i neosnovano generalizuju. Nema smisla ovde govoriti o eksperimentalnoj muzici, ja pod tim podrazumevam a i slusam nesto potpuno drugacije. I daaaa, novi Enslaved je NEVEROVATAN!!!
  • Gravatar for Metal Haver
    Metal Haver (gost) | 22.08.2008. 10.42.29
    Nincic vs. Smiljanic? zna se tko je bolji!!! Nincic!
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 22.08.2008. 13.08.09
    ovo je trebao da pise moj ortak djordje bajic!
  • Gravatar for ""Brufen" ima novi oblik i boju"
    ""Brufen" ima novi oblik i boju" (gost) | 22.08.2008. 13.25.58
    e nije nego ja!
  • Gravatar for klio experimentale
    klio experimentale (gost) | 22.08.2008. 14.49.42
    "zato mi je mrsko kad jadnici koji priznaju da ne znaju nista o tome pljuju na ceo pravac i neosnovano generalizuju" JADNI SMO TI MI OVDE DA JADNIJI NE MOZEMO DA BUDEMO PORED vAS "SVEZNAJUCIH PROSVETITELJA".KAO, MI SMO SLOBODNIH SHVATANJA I SVE MOZE DOCI U OBZIR. DA vAM SE NEKO PO.... NA POSLUZAVNIK REKLI BI SVAKA CAST. AKO U NECEMU NE VIDIM NISTA TO NE ZNACI DA O TOME NISTA NEZNAM, VEC NAPROTIV. IPAK MI NE RECE ZA TU TVOJU EXPERIMENTALSTINU OD MUZIKE. ISKORISTI MAKAR INTERVJU SA AUTECHRE I KOMENTARE NA ISTI DA BI BILI U SKLADU SA TEMATIKOM.PROSVETLI ME MAKAR U TOME AKO VEC NISAM DORASTAO BLACK, DEATH, bla bla bla , METALU.
  • Gravatar for pankreas
    pankreas (gost) | 23.08.2008. 19.27.37
    Znaci, nisam mogao da zaspim posle citanja ovog teksta! Proklet da si Nincicu!!
  • Gravatar for White Metal
    White Metal (gost) | 24.08.2008. 15.29.56
    Ovaj clanak je pun netacnosti i rekla/kazala stvari, bas kao sto je i norveska i evropska stampa u to doba pisala o tome. Senzacionalizam. Vecina stvari uopste nisu takve bili, niti se desile na taj nacin. De malo ispitajte ili se bar posluzite internet arhivom, pa onda pisite clanak.
  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 24.08.2008. 16.17.52
    da, vazno je da je internet arhiva pouzdan izvor... burzum.org narocito.
  • Gravatar for Iva
    Iva (gost) | 25.08.2008. 20.43.47
    Neke stvari iz ovog teksta sam vec srela u knjizi Michaela Moynihana i Didrika Søderlinda "Lords of Chaos", koja je po mnogima najverniji prikaz stvari koje su se tad desavale. Naravno, niko ne moze da zna sta je tacno tu bilo, osim ako nije sam ucestvovao, i nikakve internet arhive nam tu ne mogu pomoci. Sve se na kraju svodi na te rekla/kazala stvari, pa sad svako moze da odluci kome/da li ce verovati.
  • Gravatar for aaaaa
    aaaaa (gost) | 26.08.2008. 19.32.38
    "Hellhammer navodi i da je Euronymous razmišljao da ponese kući suvenir u vidu nekog dela tela preminulog, ali je shvatio da bi policija verovatno odbacila slučaj kao samoubistvo kad bi primetila da Deadu fali jedna ruka." ovo je tako genijalno :)))
  • Gravatar for :D
    :D (gost) | 27.08.2008. 10.43.37
    The mayor of Bø, a municipality in the county of Telemark, Norway, has told the Norwegian newspaper Telemarksavisa that he was pleasantly surprised by the news that Varg Vikernes (a.k.a. Count Grishnackh) — the former BURZUM mastermind who is currently serving a Norwegian prison term for the August 1993 murder of MAYHEM guitarist Oystein Aarseth (a.k.a. Euronymous) — has chosen to take up residence in the village. Vikernes has purchased a small farm in Bø, where he will move in with his family after he finishes serving his sentence. "We want Varg Vikernes to feel welcome in Bø and we expect that he is going to establish a normal life here," Mayor Arne Storhaug said. "Of course, I have my own thoughts on what Varg Vikernes has done, but once he has completed his sentence, he is welcome to start afresh here. We want to open the door to all those who wish to live in Bø and this includes Vikernes. We will, of course, expect that he, like everyone else, will follow the rules. These are serious crimes that he has committed, but at the same time, we will do whatever we can to make it possible for Vikernes and his family to build a new life here."
  • Gravatar for majka
    majka (gost) | 28.08.2008. 13.01.26
    pa kakva je ovo slika, gori ste od kurira!?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike