Popboks - NORVEŠKI BLACK METAL (3) - Iznad svake kritike... - …i svih Jevreja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 25.08.2008. 16:58 · 51

NORVEŠKI BLACK METAL (3) - Iznad svake kritike...

…i svih Jevreja

Drugi najznačajniji bend za razvoj ove scene nastao je na drugom kraju Osla 1986, kada su Ted Skjellum (alias Nocturno Culto), Ivar Enger (Zephyrous), Dag Nilsen i Gylve Nagell (Fenriz) osnovali satanistički death metal bend Black Death. Na prvom demo izdanju početkom 1988. Land Of Frost promenili su ime u Darkthrone

Vladimir Ninčić

Pošto je u tom periodu death metal postao veliki trend, bend odlučuje da se okrene black metalu, na šta je delom uticao i Euronymous. Prvo predstavljanje svog zvuka Darkthrone (foto dole) čine već 1991. godine, kada se pojavljuje A Blaze In The Northern Sky. U novom ruhu 1993. izlazi Under A Funeral Moon i s njim se prvi put pojavljuje sintagma "true norwegian black metal". U bukletu ovog albuma je stajalo da je posvećen norveškoj black metal mafiji.

Počast preminulom Deadu bend je odao na narednom albumu Transilvanian Hunger (’94), čije je ime inspirisano činjenicom da je Dead u trenutku smrti na sebi nosio majicu s natpisom "I Love Transilvania". Mnoge tekstove na tom albumu napisao je Varg Vikernes, uključujući i pesmu As Flittermice As Satans Spys, na čijem se kraju, puštanjem unazad, mogla čuti poruka: ”In the name of God, let the churches burn”.

Jednom prilikom je Fenriz izjavio da Transilvanian Hunger stoji iznad svake kritike, i ako bi neko pokušao nešto da prigovori ovom albumu, trebalo bi da bude optužen za „jevrejsko ponašanje“. Kritikovan za antisemitizam, branio se da u norveškom slengu reč „jew“ označava budalu, što je dovelo do problema sa izdavačem, pa je naredni album Panzerfaust (’95) izašao za Moonfog Records, koji je osnovao već pominjani Sigurd Wongraven, alias Satyr. Iz benda izlazi Zephyrous, a ostaju samo Fenriz i Nocturno Culto, i takva se postava održava do današnjih dana.

Pomenuta trojka Mayhem, Burzum i Darkthrone uticala je na pojavu još naprednijih bendova koji stvaraju novu generaciju u norveškom black metalu, koju su predvodili Emperor, Satyricon, Enslaved i Immortal.

Faust - Doktor za ubijanje homoseksualaca

Priča o Emperoru (dole) počinje 1990, kada su se na jednom muzičkom seminaru sreli Tomas Tormodsæter Haugen, alias Samoth, i Vegard Sverre Tveitan, alias Ihsahn. Samothu je pažnju privukla Ihsahnova jakna prekrivena amblemima Iron Maidena s obzirom na to da je i sâm bio fan te grupe.

Osnivaju bend Embryonic i snimaju demo The Land Of The Lost Souls. Kasnije menjaju ime u Thou Shalt Suffer i pozivaju prijatelja Mortiisa na mesto basiste. U toj postavi je Samoth svirao bubnjeve, a Ihsahn gitaru. Samoth je želeo da s bubnjeva pređe na gitaru, jer je imao problema s brzim deonicama, i u bend je došao Faust, kada dolazi i do promene imena u Emperor, po pesmi Celtic Frosta Dethroned Emperor. Godine 1992. snimaju demo Wrath Of The Tyrant, da bi naredne potpisali ugovor sa izdavačkom kućom Candlelight i sa sastavom Enslavedom izdali split-album Emperor/Hordanes Land.

Nemili događaji nisu mimoišli ni ovaj bend. Naime, avgusta ’92, dok je Faust hodao Olimpik parkom u Lilehameru, prišao mu je stranac koji ga je pozvao u šetnju kroz šumu, inače dobro poznato mesto za okupljanje lokalne gej populacije. Faust je pristao, ali je na pokušaj stranca da ga zagrli pobesneo, izvadio nož i ubio ga. To ubistvo je ostalo misteriozno i policiji nije bio poznat identitet počinioca.

Nekoliko dana kasnije Varg Vikernes, Euronymous i Faust otišli su u obližnju crkvu Holmenkollen i zapalili je benzinom. Ni taj zločin nije bio otkriven, tako da se Faust ponadao da će se i drugi put izvući.

Međutim, posle Euronymousovog ubistva, policija je, između ostalih, privela na informativni razgovor i članove Emperora, tokom koga su otkrivena Faustova nedela, te je bio uhapšen pod optužbom za ubistvo i spaljivanje crkve i osuđen na 16 godina zatvora u Ulersmu. Samoth je, zbog umešanosti u spaljivanje druge crkve, bio osuđen na 16 meseci, a ironično je što je on gostovao na Burzumovom EP-u Aske, koji na naslovnoj strani prikazuje sliku izgorele crkve Fantoft (foto).

Pre nego što će otići u zatvor momci snimaju album In The Nightside Eclipse, koji će se, s nešto zakašnjenja, pojaviti za Candlelight početkom 1995. Emperor će ostati upamćen kao jedan od najprogresivnijih i muzički najkvalitetnijih bendova žanra, a potvrde toga su albumi Anthems To The Welkin At Dusk (1997) i Prometheus (2001), posle koga su najavili razlaz, mada su se pre dve godine ponovo okupili za nekoliko nastupa.

A gde je tu muzika?

Jasno je da su opisani događaji stvorili utisak da je muzika u svemu tome sekundarna, ali za ogroman broj black metal bendova nikad nije vezivan nijedan eksces i oni su se isključivo vrednovali po svom muzičkom kvalitetu.

Iako nije moguće jasno odrediti muzičku stranu pravca, jer i u okviru njega postoje velike razlike, može se primetiti da je black metal pretežno brz i melodičan stil, koji je daleko pristupačniji od klasičnog death metala ili, čak, i dobrog dela thrash metala.

Preko nekonvencionalne strukture pesama, black metal baca akcenat na atmosferu koju gradi melodičnim gitarskim harmonijama i tremolima u visokim tonovima, bubnjarskim blast beatovima i kreštavim vokalima. Kombinacije s klavirom, klavijaturama ili simfonijskim orkestrom su, takođe, često prisutne, naročito u kasnijoj fazi.     

Dalje… do danas

Uprkos nekim pokušajima da se ozloglašenost rane faze norveškog black metala održi, u kojima je prednjačio bergenski sastav Gorgoroth, činjenica je da su na tom prostoru strasti znatno počele da se smiruju sredinom 90-ih i da je do danas pokret izgubio svoju nasilničku crtu. Članovi Gorgorotha su, između ostalog, optuživani za povrede prava koja se odnose na slobodu veroispovesti na svojim krvavim koncertima, okrutnost nad životinjama ili saučesništvo u silovanju. 

U drugoj polovini 90-ih bend Dimmu Borgir se probio u mainstream metala, čime je otpočelo novo poglavlje za norveški black metal i pojavljivanje sastava koji su pravac pokušali da približe širim narodnim masama tako što su zvuk činili mekšim i pristupačnijim, dosta se oslanjajući na melodične klavijaturske pasaže. U godinama koje su sledile scenu su obeležila novija imena poput Old Man’s Child, Covenant (promenjeno u The Kovenant), Borknagar ili Solefald.

U novom milenijumu čast mladih bendova iz ove struje najbolje su branili Khold, 1349, Tsjuder i Keep of Kalessin, mada se scena ne može pohvaliti nekim otkrovenjima.

Dimmu Borgir je i dalje komercijalno najuspešniji produkt, u stopu ih prate Satyricon, dok je Mayhemov poslednji album Ordo Ad Chaos iz prethodne godine po hladnoći i mizantropiji podsetio na stare dane, i doživeo sjajne reakcije kako medija, tako i publike.

Iako su iz pravca nestale sve osobine zbog kojih je bio na zlom glasu, današnja pozicija na metal mapi pokazuje da je on, posle svega, ipak nešto više od spaljivanja crkava, ubistava i samoubistava. Ostaci krvave prošlosti gotovo su neprimetni i nema naznaka da će plamen zla u skorijoj budućnosti ponovo buknuti.

(kraj)

I deo: Spaljivanja crkava, ubistva i samoubistva... i nešto muzike uz to
II deo: Oproštajna poruka glasi: "Izvinjavam se zbog ovoliko krvi"



Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 25.08.2008. 17.14.45
    http://headbangersblog.mtv.com/wp-content/uploads/2007/05/black-metal-poop-hannibal-smith.jpg
  • Gravatar for Chief Rebel Angel
    Chief Rebel Angel (gost) | 25.08.2008. 17.54.24
    pojrla ih industrija :)
  • Gravatar for nema ubijanja i paljenja...
    nema ubijanja i paljenja... (gost) | 25.08.2008. 18.02.37
    ...nema ni publiciteta!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 25.08.2008. 18.43.20
    i want a ferrari cake! :)
  • Gravatar for Iva
    Iva (gost) | 25.08.2008. 20.48.37
    Transilvanian Hunger je po meni najbolji black metal album svih vremena, a ta primitivna produkcija mu bas daje dodatnu draz. Hladnoca i mizantropija kojom odise su iznad svake reci.
  • Gravatar for philantropus satanicus mladji
    philantropus satanicus mladji (gost) | 25.08.2008. 21.12.54
    Ivo svaka ti cast black-met(a)lice moja!!! Samo nam pojasni malo shta znaci kada neshto odishe mizantropijom.
  • Gravatar for BaalBehrit
    BaalBehrit (gost) | 25.08.2008. 22.15.11
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
  • Gravatar for jevrej
    jevrej (gost) | 25.08.2008. 22.16.05
    Ja sam Jevrejskog porekla i zahtevam da naslov bude promenjen.
  • Gravatar for tomislavzegura
    tomislavzegura (gost) | 25.08.2008. 22.52.29
    Eh ,zbrzan dio o muzici, ipak je black metal svojim raznolikim stilovima oplemenio citav zanr i o tome se treba pisati, narocito na ovakvom sajtu ,gdje se metal smatram hermeticnom i macho ruralnom muzikom, , treba pomenuti ogroman uticak klasicne muzike ,pa i jazza (Emperor, Solefald,Peccatum), etno, world, ambiental uticaje (Borknagar, Enslaved...) ,eletkroske muzike (Kovenant, Deathstars) ,teatralnosti i experimnta (Arcturus). Zaista, muzicki je Black metal dobacio jaako daleko i neki albumi (kao posljednji Emperor) su jos uvijek veoma ispred svog vremena, sto dokazuje koliko je metal zaista sirok i kompleksan pravac i koliko su izjave o hermeticnosti i slicnim glupostima beznacajne ( ipak metalu nije ni priordno da se veze i jesa za neke ,u popbox sverama najbitnije muzicke oblike, mada nikad se nezna...).Mislim da je to vaznije od sveg senzacionalzma kome je ovdje posvecen najveci prostor , a vazno je i pomenuti koliko je Black uticao i mjenjao globalnu metal scenu ,od amerikanaca tima System of a Down, do veterana poput Judas Priest koji su svi ostali zadivljeni vizijama sjevernjaka...a i sav satanizam se danas najvise pominje u kontekstu individualnog razvoja licnosti, sto je u ovom globaliziranom svijetu nezeljena anomalija...
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 25.08.2008. 23.48.53
    tomislave, zato si ti tu da nas prosvetlis :) iskreno, ako bi me zanimalo da cujem ista od ovoga (a nije bas da me zanima), uzeo bih nesto sa one liste 10 albuma iz prvog dela. nisam siguran koliko ljude ovde zanima koje to sve vrste norveskog black metala postoje.
  • Gravatar for morbidni rendzer
    morbidni rendzer (gost) | 26.08.2008. 00.08.54
    ama o kakvom ti to menjanju metala od strane black metala pricas!? to je jedan nebitan pravac koji bi ostao na margini da nije bilo ovih ludaka o kojima se ovde pisalo. dobrih muzicara jeste bilo, ali oni su odavno izasli iz tih okvira (tj u trenutku kada su shvatili da su naucili da bolje sviraju). zapravo je black metal taj zanr koji je ogranicava. najbolji primer su ti behemoth, koji su lepo brate skontali da je black metal klinacka muzika i okrenuli se necemu ozbiljnom i tehnicki daleko zahtevnijem. kad bi se pisalo o death metalu, onda bi clanak trebao da izgleda tako kako si opisao, jer je to iskrena muzika i u njoj nema senzacionalizma. ovako tekst je sasvim na mestu i o muzici je receno sve sto treba i vise od toga.
  • Gravatar for marcoman
    marcoman (gost) | 26.08.2008. 00.25.31
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
  • Gravatar for :))))
    :)))) (gost) | 26.08.2008. 01.44.14
    @Baal koliko imas godina, 12?
  • Gravatar for Borknagar Polumenta
    Borknagar Polumenta (gost) | 26.08.2008. 07.50.30
    ja volim turbo-black-folk-metal
  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 26.08.2008. 08.37.07
    novi enslaved ne nehumano dobar!
  • Gravatar for zakk
    zakk (gost) | 26.08.2008. 10.31.09
    Treba reći nešto i o recepciji ovakvih bendova u njihovim zemljama, a to je da se smatra uobičajenom muzikom i zabavom. Osvajaju nagrade, gostuju u tračarskim emisijama na TVu, itd. Muzički i ideološki nisu ni blizu blek metalu, ali Lordi je odličan primer za priču o percepciji metala uopšte u pop-kulturi, bilo bi zanimljivo da čitamo nešto o njima kao pojavi...
  • Gravatar for tomislavzegura
    tomislavzegura (gost) | 26.08.2008. 10.33.52
    Eh, sto cemo, svi imamo neko svoje misljenje, a ja zelim jos da dodam i cin jenicu da je bivsi vodja Emperora, Ihsahn, sada profesor muzike u muzickoj skoli u rodnom mu grau, odsjek za gitaru, pa se pitam kad bi kod nas dobio posao neki neozbiljni metalac koji je deset godina ranije isdao bakljom na npr. hram Sv.Save, ahaaa ,i kod nas postoje neki black bendovi koje popboks i ne pominje (kakvi su da su ,ali egzistiraju ,sviraju i albume objevljuju i kod nas i po evropi ,a to nije bas ni mala stvar), bitno je da su propraceni svi domaci relevantni unjetnici, od popa do hopa, think about it popboks
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 26.08.2008. 10.38.48
    Ne znam kako je u Norveskoj ili Svedskoj,ali bio sam u Helsinkiju pre nekoliko godina i u prodavnici diskova sam video da im je u top 10 barem 8 neki metal.Lordi su bas bili prvi.Takodje i po klubovima i u prodavnicama se slusa metal kao da je najveca komercijala.
  • Gravatar for \m/
    \m/ (gost) | 26.08.2008. 10.49.13
    Hocemo recenziju novog Enslaved-a, najboljeg metal albuma godine!!!
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 26.08.2008. 11.11.52
    Zao mi je sto Popboks pise o ovim spodobama, a zapostavlja npr. Goribor.
  • Gravatar for dzihad
    dzihad (gost) | 26.08.2008. 11.35.29
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
  • Gravatar for Krang
    Krang (gost) | 26.08.2008. 11.41.41
    Stvarno, gde je ovde tolerancija? Pola ljudi odavde bi mi se smejalo kad bih izasao da kupim hleb sa corpse paintom. A sto ja osecam povezanost s tim nacinom zivota, sto u meni treperi vecni plamen zla i mrznje i ponos iskrenog Sataninog ratnika, za to vas bas briga!?
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 26.08.2008. 11.41.58
    wow, prethodni vasilevs, nije bio i originalni vasilevs; je l to govori o mojoj popularnosti ili da neko neuspesno pokusava biti duhovit?
  • Gravatar for mile krvavi sotonista black mjetalac, na
    mile krvavi sotonista black mjetalac, na (gost) | 26.08.2008. 11.45.08
    ovaj vasilevs se lepi ko muva na ... iako je hiljadu puta rekao da black metal ne zanima i da nema blage veze o njemu. neko pomenu lordi, lordi nije metal. meni je drago sto je popboks malo prosirio teme o kojima ce da pise. ovo je odlican serijal tekstova, broj komentara to potvrdjuje. od vrhunskih umetnika ovg zanra, treba pomenuti komsije negura bunget!! \m/
  • Gravatar for opet se krvite?!
    opet se krvite?! (gost) | 26.08.2008. 11.59.58
    ...originalan ili neoriginalan, jednostavno vasilevs nisi zanimljiv!
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 26.08.2008. 12.20.05
    nista bez krvi, oce biti 4. deo? mada ima i drugih kvalitetnih metal zanrova i bendova. npr. reunion carcass-a je na velikom broju svetkih muzickih sajtova/casopisa, veoma bitna tema. nas su zaobisli na turneji, bili su potvrdjeni za onaj nesrecni festival i smederevu, ja bio na szigetu da ih gledam.
  • Gravatar for sif
    sif (gost) | 26.08.2008. 12.23.32
    odlican izbor slika! :D
  • Gravatar for queen ov hell
    queen ov hell (gost) | 26.08.2008. 12.31.04
    negura bunget su stvarno dobri, jes da su rumuni, ali ljudi su svetska klasa. :D od nasih su najistaknutiji the stone, may result, posmrtna liturgija. prvi srpski black metal bend je bio introitus, koji je album izdao za austrijskog izdavaca jos 1996, a novi bend glavne face tih kragujevcana se zove triumfall i svoj prvi album ce izdati za norvesku kucu forces of satan, u vlasnistvu infernusa iz gorgorotha. trebalo bi da izadje pocetkom 2009. u najvecem evropskom metal magazinu terrorizer izasla je skorije prica o srpskoj black metal sceni, mada nije bas najsrescnije uradjena.
  • Gravatar for @ mile
    @ mile (gost) | 26.08.2008. 12.40.40
    kakav bio carcass???
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 26.08.2008. 12.46.56
    Ako neko moze da se lozi na krv,smrt ubistva, djavola....to moze da znaci da je ili nezreli klinac(bolja varijanta), ili da ima nekih ozbiljnih problema za cije resavanje mu je potrebna profesionalna pomoc!
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 26.08.2008. 13.10.57
    carcass je bio savrsen, set lista, zvuk, citav nastup...nemam reci. @aleksandar, uzivaj u svojoj zrelosti, mada niko ovde nije reko da se lozi na krv, smrt...a djavo ne postoji...:)
  • Gravatar for satan popbokški
    satan popbokški (gost) | 26.08.2008. 13.26.59
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 26.08.2008. 13.38.48
    A Mile krvavi sotonista black metalac!? :)
  • Gravatar for karl rove
    karl rove (gost) | 26.08.2008. 13.52.34
    sta ce ovaj bush ovde?
  • Gravatar for Akira
    Akira (gost) | 26.08.2008. 15.44.12
    gde imaju da se kupe ove kozne jashe sto furaju ovi momci na zadnjoj slici? bas bih da nabacim jednu, odmah dobijem posao izbacivaca na stefan braunu!
  • Gravatar for Boban Rajovic Kosac Smrti
    Boban Rajovic Kosac Smrti (gost) | 26.08.2008. 16.06.38
    heeeeej kosaci, ne kosite travu, tu je ona gazila...
  • Gravatar for himzo 1 3/2
    himzo 1 3/2 (gost) | 26.08.2008. 16.44.12
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koyi iskreno živimo u skladu sa tom arraya ideologijom svaki dan.
  • Gravatar for @ krang
    @ krang (gost) | 26.08.2008. 17.42.29
    "u meni treperi vecni plamen zla i mrznje i ponos iskrenog Sataninog ratnika" Svaka cast, to sam hteo da cujem, a ne ova bezvredna filozofiranja o "muzici". Ako ovde ima i trunke istine, ti si bratice svoje otpevushio. Zahvali se svom vodji i samo nastavi tim putem. Zanima me samo da li i ti imash tu destruktivno-suicidalno-manijakalnu crtu ili se vodish ovim Norveshkim folirantima, pa samo spolja tako mracno izgledash i volish da se shminkash?
  • Gravatar for alek
    alek (gost) | 26.08.2008. 18.28.15
    Majko mila...Odavno se nisam ovako grohoto smejao citajuci ove tekstove i komentare, hvala vam ljudi, hvala svima!! Vi ste sampioni!
  • Gravatar for труе блацк мјетал вориор
    труе блацк мјетал вориор (gost) | 26.08.2008. 19.07.36
    хеил сатан!!! ја на све концерте идем градом са корпс пејнтом, штета што је отказан горгоротх, звао бих вас се упознамо и камера сам френфли.
  • Gravatar for Sha
    Sha (gost) | 26.08.2008. 19.45.26
    Ja najviše volim d iscrtam corpse paint na svojoj čupavoj pozadini i da onda gologuz odem na Adu. Joj, da vidite tog satanizma :-)Bogohulnije je od čitavog norveškog black metala :-)
  • Gravatar for start/
    start/ (gost) | 26.08.2008. 23.07.26
    programs/accessories/CORPSE PAINT trVe windows
  • Gravatar for zoccman
    zoccman (gost) | 27.08.2008. 08.01.47
    Ako niste, pogledajte dokumentarac Satan rir media (Satan Rides the Media). Kratak je a moze da bude zanimljiv ljudima koji uopste ne slusaju Black Metal posto se ne bavi muzikom, kao uostalom ni Popboks clanci. Centralna tema su dogadjaji oko Varg Vikernes-a opisani u drugom delu ove serije tekstova a ideja je bila da se pokaze kako medijska paznja odredjenom fenomenu moze da izazove (ne)ocekivane i dalekosezne posledice.
  • Gravatar for i meni su Lordi najbolji
    i meni su Lordi najbolji (gost) | 27.08.2008. 09.43.58
    jeah!
  • Gravatar for Abdallah Ahmad Muhammad Hasrim
    Abdallah Ahmad Muhammad Hasrim (gost) | 27.08.2008. 10.00.45
    Ne dopada mi se ovaj ton filmovi podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom arraya ideologijom dan za danom pred kockastim ekranom.
  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 27.08.2008. 10.47.41
    ima ona cuvena izreka tom araja polizes mi **** taj araja je krvavi sotonista, al vikendom za svaki slucaj ude u crkvu, mozda konta, ako je mnogo vruce u paklu, da moz se preseli u raj.
  • Gravatar for Srebotnik
    Srebotnik (gost) | 27.08.2008. 12.46.11
    Moglo je se ovde ubaciti i Immortal, ima i s njih dosta zanimljivih stvari. Ovako tekst je dobar i zabavan. Pozdrav iz SLO
  • Gravatar for Baltak
    Baltak (gost) | 27.08.2008. 13.06.54
    Evo ti ga tvoj Immortal: https://www.youtube.com/watch?v=-VBdAY8eA9w Najsmesniji spot svih vremena.
  • Gravatar for :)
    :) (gost) | 28.08.2008. 09.43.21
    http://i35.photobucket.com/albums/d186/ZombiePickle333/random%20bloody%20objects/funny%20stuff/ImmortalXmas.gif
  • Gravatar for obrazujte se deco....
    obrazujte se deco.... (gost) | 28.08.2008. 10.02.57
    http://inlinethumb37.webshots.com/42404/2739085640100752951S500x500Q85.jpg
  • Gravatar for zbilja
    zbilja (gost) | 03.09.2008. 21.46.18
    Ne dopada mi se ovaj ton podsmevanja BLACK METALu jer ima nas koji iskreno živimo u skladu sa tom ideologijom svaki dan.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike