Popboks - RAGGA TWINS - Ragga Twins Step Out [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.08.2008. 14:50 · 4

RAGGA TWINS

Ragga Twins Step Out

(Soul Jazz Records)

Ritam mašine zvuče kao da su kupljene u prodavnici polovne robe u nekom zapuštenom kraju velegrada. Ritmovi su grubi, podsećaju na robotsku plesnu muziku 80-ih godina, ali nakon što se nagutala tableta, zalila ih sa nekoliko krigli piva i provela besanu noć vukući se prljavim, mokrim asfaltom

Uroš Smiljanić

Ocena:
8


8/10
 

Bas linije su elastične, u zavidnoj formi, a semplovi kratki i eksplozivni. Nekada je RAM semplera bio toliko mali da ste imali jedva sekund i kusur tuđe muzike na raspolaganju kada ste pravili svoj sledeći veliki hit.

RAGGA TWINS - Step Out

Muški glasovi koji se boksuju iznad ove retrofuturističke matrice su zastrašujuće prepuni života. Stihovi ispadaju većom brzinom nego što mozak može da ih obradi, čak i ako razumete engleski ofarban jakim naglascima severnog Londona i poluupamćene Jamajke.

Ovo je muzika brzine, energije i znoja. Ona vas davi u bujici informacija sve dok ne prestanete sa pokušajima da je razumete, prihvatite njenu neizdrživu inerciju strasti i zaigrate (iako niste ni znali da i to umete).

Danas kada su žanrovi kao što su drum’n’bass, grime ili dubstep deo kulturnog krajolika Velike Britanije, pogotovo Londona, i mogu se čuti na državnom radiju i u televizijskim reklamama, nije loše setiti se vremena u kome jamajčanski muzički uticaji nisu automatski bili cool, vremena kada je dancehall muzika još uvek bila toliko nova da se još nije znalo da li ćete slušajući je ispasti užasno avangardni ili užasna seljačina.

Deman Rockers i Flinty Badman (u civilnom životu poznati i kao braća David i Trevor Destouche) su kraj 80-ih godina proveli kao članovi najvažnijeg londonskog sound systema po imenu Unity, pevajući i recitujući preko reggae i dub ploča. Radili su to jako dobro pa ih je hardcore producentski dvojac Shut Up and Dance prvo semplovao za intro jednog od svojih mikseva, a zatim im ponudio i ozbiljniju saradnju. Prvi album Reggae Owes me Money izašao je 1991. godine, ali Ragga Twins su uprkos saradnji sa US3 i nastupima širom sveta (jednom, u Švedskoj, čak sa Jamesom Brownom) do danas ostali jedna od najbolje čuvanih tajni londonske scene.

RAGGA TWINS - Step Out

Dobrim delom je za to kriva surova diskografska dijeta: bend je za ovih 17 godina snimao sporadično a izdavao još manje. Veliki deo retrospektivne kolekcije Ragga Twins Step Out sastoji se od gotovo nepoznatih singlova i još ređih, nikada objavljenih snimaka.

Delom je u pitanju i to što je najveći kvalitet ove muzike – autentična sirovost – ono što je udaljava od radijskih top lista. No, to što Ragga Twins nismo viđali na televiziji ne oduzima im status utemeljivača savremene londonske plesne muzike.

Ono što se čuje na Ragga Twins Step Out je udžbenička lekcija evolucije pop-muzike, trenutak istorije u kom su se dancehall i hip-hop sudarili sa još uvek svežim rejvom i porodili jungle.

Live at Max Power 2006

 

Ovo je ploča prepuna nemilosrdnih a dražesno naivnih bitova i rafalne paljbe semplera preko kojih dva gruba muška glasa bacaju plemenske napeve pominjući heroin, pištolje, igle, gandžu, beskućnike... Ne treba praviti grešku i ovom bendu pripisivati prosvetiteljsku ambiciju osvešćivanja nacije. Oni su samo recitovali i pevali o stvarima o kojima je njihova publika ionako diskutovala između dve šutke i dva šata marihuane.

Kao element naučne studije koja istražuje nastanak junglea, drum’n’bassa, UK garagea i novijih žanrova poput grimea i dubstepa, Ragga Twins Step Out je apsolutno neprocenjiv dokument, natrpan intervjuima, esejima i fotografijama. Kao plesna ploča sklopljena od muzike stare i po dve decenije, ovo je i dalje jedan od najboljih albuma koje ćete uopšte čuti ove godine. Ne propustiti.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 21.08.2008. 14.07.15
    big up, big up meho selekta!
  • Gravatar for rodbinu...
    rodbinu... (gost) | 21.08.2008. 14.17.50
    ...sa sela izbjegavam...
  • Gravatar for this...
    this... (gost) | 21.08.2008. 15.59.29
    ...is vise reklama, nego recenzija. 8??? kako da dodjem do soul jazz r. promo CDova?
  • Gravatar for drrazen
    drrazen (gost) | 31.08.2008. 08.43.46
    ok album, cak moze i kafa da se pije uz njega, mada ne preporucujem onima koji vole da "iskuliraju" prvu jutarnju, desice vam se da stignete mnogo ranije tamo gde ste krenuli (bar se meni to desilo dok sam uz kafu slusao ragga twins-e, "srucio" kafu, krenuo i stigao "lapo "sat ranije :) ). malo smarju zavrsetci pesama, jednostavno se odjednom zavrse...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.