Popboks - INVASION - Shaun Cassidy - Od močvare dva putića [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.08.2008. 17:27 · 5

INVASION - Shaun Cassidy

Od močvare dva putića

"Prirodne nepogode i druge katastrofe samo su maska zlokobnih vanzemaljaca među nama!" – poručuju iz Invasion, jedne od najoriginalnijih i najgledanijih TV-serija. Niste sigurni da ste čuli za nju? Ništa čudno, pošto je ugašena nakon samo 22 epizode!

Igor Vasić

Ocena:
7


7/10
 

Scenarista: Shaun Cassidy
Uloge: William Fichtner, Eddie Cibrian, Tyler Labine
Broj epizoda: 22
Trajanje pojedinačne epizode: 45 minuta
Broj sezona: 1
Žanr: SF

Kada uragan pogodi grad Homestead na Floridi, na hiljade misterioznih svetlećih objekata pada u močvaru. Uskoro, stanovnici gradića počinju da se menjaju, a vanzemaljski duplikati zamenjuju originalna tela. Grad je podeljen u dve grupe: novu rasu predvođenu šerifom Underlayem (sjajni William Fichtner) i ostatkom preplašenih ljudskih bića na čelu sa rendžerom Everglades parka Russellom (Eddie Cibrian). Prvi rade na tome da probni eksperiment iskoriste kao inicijalnu kapislu za invaziju svetskih razmera, a drugi da upozore na veliku opasnost.

Prepoznatljivo je "štrpkanje" jednog od najvećih SF-klasika Invasion of the body snatchers Siegel/Kaufmana čije se novo ičščitavanje više ne bazira na strahu od komunista, već u prvi plan stavlja postraumatski sindrom izazvan 11im septembrom, kao i opštu ksenofobičnost same države. Karantin, amputacije, ako treba, i do "potrebe" da se ubistvom reši problem pojedinaca koji ne misli isto, sve su to očajničke mere u pokušaju očuvanja prividne demokratije. Autor Shaun Cassidy (inače autor još jednog TV-remek-dela American Gothic) ne fokusira se samo na SF-zaplet, već kroz likove koji ni u jednom trenutku ne zapadaju u kliše pred gledaoce iznosi i otuđenost i disfunkcionalnost porodice. Dovoljno je pogledati bilo koju scenu porodičnog skupa glavnih protagonista, te ustanoviti da je ova serija svetlosnim godinama udaljena od sijaset "klasika" američke TV produkcije u kojima se već tokom najavne špice jasno stavlja do znanja ukalupljenost u vidu patriotski-religioznih familija.

INVASION - Shaun CassidyZa pohvalu je i odluka autora da prikaz "malih zelenih" ne bude klasičan i jednodimenzionalan (u kojem vanzemaljci najpre predstavljaju pretnju, a zatim topovsko meso), već da ih prikaže sa svim manama i slabostima u novonastaloj situaciji; istinska jeza stvara se scenama koje po pravilu to ne bi trebale da budu: tela koja stoje na dnu jezera, autopsije aligatora...

Bez obzira na odličnu, (široj publici nepoznatu) glumačku podelu, Invasion se može posmatrati i kao "one-man show" Williama Fichtnera koji sjajno portretiše šerifa Underlaya, lidera nove rase rastrzanog između postavljenog zadatka i povremenih osećanja povezanih sa onim što je nekad bio.

E, sad kada je sve tako sjajno i bajno vezano za ovu seriju, čemu nasilan kraj posle samo 22 epizode? Po mnogima, kap koja je prepunila čašu i ubrzala odluku producenata kuće ABC, jeste izgovorena rečenica pri kraju poslednje epizode: "No one wants to see war, but when it comes to national security, we’re pretty good about justifying everything“. Može neko da se slaže ili ne slaže sa pomenutom urbanom legendom, no 2. sezona nikada nije ugledala svetlost TV ekrana.

Tako, na žalost, Invasion deli sudbinu nezavršenih kult-klasika poput Firefly Jossa Whedona ili Arrested Development Mittchella Hurwitza, sjajnih serija koje su snimljene u pogrešnom trenutku, te date na korišćenje pogrešnom delu publike koji je navikao na saharinske nusproizvode.



Komentari

  • Gravatar for dexa pantelejski
    dexa pantelejski (gost) | 30.08.2008. 10.40.49
    Sjajan prikaz. Dobra serija, malčice razvučena. Bitan, a izostavljen podatak: "Invasion" uporavo ovih dana ide na TV Avala.
  • Gravatar for Werewolf By Night
    Werewolf By Night (gost) | 01.09.2008. 00.35.08
    Alo, ljudi, provjeravajte svoje izvore i nemojte da nagadjate! Te "The Kill Point" je ugasena nakon 1. sezone (nije, jer je u pitanju mini-serija, a tek se nakon njenog relativnog uspjeha samo razmisljalo o 2. sezoni, nakon cega se odustalo!), te je sad i "Invasion" dobila sut-kartu jer je neko rekao nesto politicki nekorektno pri kraju sezone. Daj', bre! "Invasion" je u samom startu imala problema da odrzi dobru gledanost, ali su je duge pauze unistile. Uostalom, zar to (i mijenjanje termina) nije upropastilo i Cassidyjevu seriju "American Gothic"? Jeste. To, a ne neko mrsomudjenje o dnevnoj politici.
  • Gravatar for dexa pantelejski
    dexa pantelejski (gost) | 02.09.2008. 13.45.07
    Što se tiče Kill Point, nigde, ama baš nigde ne piše da je u pitanju mini-serija. Možda je to neko lupio na nekom blogu ili forumu ali prati link produkcijske kuće, pa se sam uveri. Što se Invasion tiče, autor uopšte nije napisao ono što mu zameraš, čitaj malo pažljivije tekstove, pa ih onda komentariši...
  • Gravatar for Werewolf By Night
    Werewolf By Night (gost) | 02.09.2008. 16.17.19
    Nigdje ne pise?! Kreni sa infom na Metacritic.com (http://www.metacritic.com/tv/shows/killpoint?q=kill%20point), pa vidi kako Variety kaze da je u pitanju "limited series", a USA Today da je u pitanju "a promising miniseries". (http://www.usatoday.com/life/columnist/criticscorner/2007-07-19-critics-corner_N.htm?csp=34). I, da ne bih davio vise, evo sta vele iz New York Post: "For one thing, it's a limited series." (http://www.nypost.com/seven/07202007/tv/gang_grim_tv_linda_stasi.htm). Seriju sam gledao kako se pojavila, i tacno znam da je koncipirana i reklamirana kao mini-serija. Tek kasnije su razmisljali o 2. sezoni (isti slucaj je bio i sa Showtime i "Sleeper Cell" ili USA i "The 4400"). Sto se tice teksta o "Invasion", znam ja da ste svi vi ortaci i da ste tu da branite jedan drugog, ali kad neko kaze: "E, sad kada je sve tako sjajno i bajno vezano za ovu seriju, čemu nasilan kraj posle samo 22 epizode? Po mnogima, kap koja je prepunila čašu i ubrzala odluku producenata kuće ABC, jeste izgovorena rečenica pri kraju poslednje epizode: "No one wants to see war, but when it comes to national security, we’re pretty good about justifying everything“. Može neko da se slaže ili ne slaže sa pomenutom urbanom legendom, no 2. sezona nikada nije ugledala svetlost TV ekrana.", to nema blage veze sa onim sto je dovelo ovu seriju do ukidanja. U pitanju je jedna slabasna serija kojoj je gledanost konstantno opadala, i to u terminu za koji se ocekuje bar 13 miliona TV-zombija. Dakle, nema zavjere. Neka fino kaze sta je skinulo seriju sa malih ekrana.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 03.09.2008. 21.14.38
    Ako je bar upola dobra kao Firefly onda ne da je vredno gledanja nego spada u najbolje serije ikad :) definitivno vredno downloada! Da li je zavrsena? Glupo je ako je otvoren kraj a nema druge sezone...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi