Popboks - MUMIJA: GROBNICA ZMAJA IMPERATORA – Rob Cohen - Avantura bez avanture [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.09.2008. 17:06 · 6

MUMIJA: GROBNICA ZMAJA IMPERATORA – Rob Cohen

Avantura bez avanture

Prvi kineski car, glineni ratnici, magija pet elemenata, borilačke veštine, Jet Li i Michelle Yeoh… Šta tu može da omane? Nažalost, mnogo toga

Sofija Vuković

Ocena:
2



2/10

 

Naslov originala: The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
Scenario: Alfred Gough, Miles Millar
Uloge: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Luke Ford, Isabella Leong, Michelle Yeoh
Žanr: avanturistički
Trajanje: 111 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Ničega od onoga što avanturistički film čini zanimljivim ovde nema. Zaboravite na visprene opaske i ironični humor filmova o Indijani Džonsu. Ne očekujte komplikovane klopke, zamršene lavirinte, neočekivana rešenja nerešivih zagonetki i jeziva mitska stvorenja koja vrebaju na dnu svake neistražene jame. Ne nadajte se maštovitoj koreografiji borbe i fantazmagoričnoj predstavi istočnjačkih borilačkih veština na koje su nas navikli Heroj i Pritajeni tigar, skriveni zmaj. Čak i samoparodični autorski kemp pristup iz prethodna dva nastavka ovog puta je, izgleda, ispario u procesu produkcije.

Rob Cohen je, najavljujući film, kao veliku prednost u odnosu na prethodna dva Sommersova dela istakao istorijsku verodostojnost. To delimično jeste tačno jer su scenaristi krenuli od mešavine činjenica i legendi povezanih s ličnošću prvog kineskog cara Qin Shi Huanga (koji se, doduše, u filmu valjda zbog izgovora, zove Han!), oslanjajući se na već postojeću priču o njegovoj žudnji za besmrtnošću.

Ipak, i uz malo magije i romantike, ovakav predložak nije dovoljno dobro iskorišćen. Istorijsko-mitološka podloga, kao i harizmatične ličnosti Jeta Lija i Michelle Yeoh, tu su samo da bi penzionisanu porodicu Carnahan-O’Connell gurnuli u novo egzotično putovanje. Nažalost, oni su mnogo manje živopisni i privlačni od svojih protivnika, a osim bezumne jurnjave i nekoliko predvidivih zamki, ništa im se interesantno neće desiti sve do samog kraja i konačnog suočenja sa imperatorom.

Oni ne izgovaraju duhovite replike, njihovi odnosi uglavnom su pravolinijski, a uprkos tome što su Fraser i Hannah na visini (kakvog-takvog) zadatka, više pažnje  privlače glumački talenat Mariae Bello (pod hitno je nominovati za Najgori Lažni Britanski Akcenat Ikad Viđen Na Filmu) i mlađanog Lukea Forda, koji bi se mogli uporediti s glumcima iz prosečne latinoameričke sapunice.

Kada su u pitanju vizuelni dizajn i specijalni efekti čiji značaj ne smemo zanemariti u filmu ove provenijencije, Grobnica zmaja imperatora ne nudi ništa što već nije viđeno, a uz budžet od 145 miliona dolara mogli su biti znatno bolji. Vojnici od terakote, zajedno s carem koji većinu filma provodi u ovoj inkarnaciji (što gledaoca primorava da se sve vreme pita: „A kad će opet Jet Li?“), izgledaju kao likovi iz prosečne video-igrice, a isto važi i za zmaja, u koga se car u jednom trenutku pretvara.

U takvoj situaciji ne pomaže spektakularno suočenje glinenih ratnika i cara (Li) s jedne strane i vojske neupokojenih na čelu s dobrom vešticom (Yeoh) s druge, a kojima nas na kraju filma reditelj časti za izdržljivost. Ipak, s obzirom na to da je i ta jedina zanimljiva scena upropašćena patetičnim krajem koji sledi, toplo savetujem svim ljubiteljima avanturističkih filmova da u širokom luku zaobiđu ovu besmislicu, a verovatno i naredna dva već najavljena nastavka.



Komentari

  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 04.09.2008. 07.47.42
    Je l Marija Bello izgleda lepo?
  • Gravatar for Maria Bello je...
    Maria Bello je... (gost) | 04.09.2008. 18.51.38
    prosto prelepa! Vredi gledati zbog nje.
  • Gravatar for panta
    panta (gost) | 05.09.2008. 10.48.21
    koliko samo spojlera u jednoj recenziji
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 05.09.2008. 11.28.15
    kad je film toliko loš, onda nema tu ŠTA da se 'spojluje'. sama reč znači 'pokvariti' - a to se ne može s LOŠIM filmom. prema tome, prikazivačica je ispravno postupila.
  • Gravatar for jakov
    jakov (gost) | 07.09.2008. 12.57.03
    "avantura bez avanture", "ni sarmantnog princa ni zle vestice"... mogu li pored svih silnih opstih mesta u tekstu naslovi biti barem malo inventivniji?
  • Gravatar for o mariai bello
    o mariai bello (gost) | 08.09.2008. 15.17.59
    dajte, ljudi, uzasna je potpuno! vratite rachel weisz!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi