Popboks - RBD U BEOGRADU - Buntovnice bez daljnjeg [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 10.09.2008. 12:15 · 33

RBD U BEOGRADU

Buntovnice bez daljnjeg

Vriska obožavateljki, dvosatno jednoglasno pevanje čitave Arene, lov na autograme – u nedelju je popularna kultura u svom punom sjaju posetila Srbiju

Predrag Vukčević

Mesto: Beogradska arena, Beograd
Vreme: Nedelja, 7. septembar 2008.
Organizacija: Beogradska arena

Izabran u okviru „šireg kruga porodice“ za pratioca svoje 12-godišnje sestričine i njene devetogodišnje sestre od tetke na koncertu meksičke grupe RBD, nisam znao čemu da se nadam. RBD – grupa zbog čije sam tv serije Rebelde u poslednje 2-3 godine bio par puta prekinut u gledanju utakmica i filmova, čije sam spotove, muziku i fotografije jurio na netu po želji mlađih – za mene nije značila više od dečije atrakcije, potrošne robe industrije zabave, koja će „odsvirati svojih sat vremena koncerta i otići“.

RBD U BEOGRADU - Buntovnice bez daljnjeg

Opremljeni velikim transparentom podrške RBD-u, stižemo u Arenu u 19h – sat i po pre zvaničnog početka koncerta. U Areni je već prilično veliki broj obožavalaca, odnosno obožavateljki, mahom uzrasta 9-15 godina. Obučene su u fan majice ili, ređe, od glave do pete u stilu likova iz serije Rebelde – nehajno vezane prugaste kravate, kratke suknje i duboke starke ili čizme – tzv. fresa stil koji uglavnom furaju devojčice iz bogatijih meksičkih porodica, učenice prestižnih privatnih škola nalik onoj koja je centar zbivanja u seriji.

RBD u Beogradu (1)

Već oko 19.45h, sa izlaskom tehničara i muzičara iz pratećeg benda RBD, kreće vriska publike koja se pojačava sa svakim intenzivnijim komešanjem na bini. Ta savršeno spontana reakcija istovremeno otkriva njihovu ogromnu želju da konačno vide i čuju svoje idole i činjenicu da je većini to verovatno jedan od prvih koncerata u životu.

Oko 21h, nakon nekoliko spotova Turističke organizacije Meksika, već prilično popunjena Arena tone u mrak, vriska postaje jača i stapa se sa instrumentalnim uvodom pratećeg benda. Izlazak članova RBD-a na binu, neki minut nakon 21h, izaziva nestvarno jaku erupciju oduševljenja.

Sestričina mi isprva zabrinuto saopštava kako „nema Lupite“ – jedne od članica RBD-a (pravog imena Maite Perroni). Njeno razočaranje, međutim, brzo nestaje dok uz ostale vršnjakinje peva naglas hit Fui la niña, pesmu kojom RBD otvaraju ovaj spektakl. Sledi solidna reggaeton numera Money Money a za njom – u naredna dva sata većina hitova grupe.

Uz oskudno poznavanje španskog, autor ovog teksta je u stihovima RBD-a prepoznao često ponavljanje španskih reči za ljubav, srce, poljubac i sl, pa se usuđuje da tvrdi da su pesme uglavnom ljubavne. Muzika RBD-a, koja se kreće u okvirima power popa i gitarskih balada uz blage uticaje drugih popularnih žanrova, umešno je komponovana a izvođenje pratećeg benda je na visokom nivou. Članovi grupe, većinom 25-godišnjaci – za koje tek nakon koncerta saznajem da su, ne samo meksičke, već i velike globalne zvezde – rade svoj posao vrhunski. Bez plejbeka, uz dobro izvežbane koreografije i, uopšte, čitav mizanscen, savršenu komunikaciju s publikom, redosled pesama – sve pokazuje da su RBD, iako proizvod industrije zabave, vraški dobar Proizvod.

RBD u Beogradu (2)

U nastup su vešto uklopljene solo pesme i predstavljanja članova. Najmlađi, 22-godišnji Christopher Uckermann, u stilu mladog Justina, u svojoj pozdravnoj reči baca beatbox i diže atmosferu još više. Kasnije, Dulce Maria, jedna od članica RBD-a, na kraju izvođenja  balade No pares diže zastavu Srbije i ogrnuta njom odlazi u bekstejdž praćena ovacijama publike. Zastava će se do kraja koncerta još nekoliko puta naći na bini u rukama članova RBD-a, rekao bih, iz želje da simbolički zagrle sve koji su im dali ljubav i poštovanje.
 
Uz najviše ocene za RBD, najveći junaci nedeljnog koncerta su, čini se, obožavateljke grupe. Posle dva sata vrisaka i jednoglasnog pevanja na tečnom španskom, one više puta tokom koncerta dobijaju priznanje svojih idola, da bi na samom kraju svirke članovi RBD-a vikali „Serbia, Serbia“ dok im publika odgovara „Re-Be-De“.

Po zvaničnom završetku koncerta, veliki broj obožavateljki se, sa nesmanjenom energijom, grupiše pred izlazom podno južne tribine Arene, sa željom da dobiju još neki potpis, osmeh ili fotografiju pre nego što se RBD zapute ka hotelu. Obezbeđenje uspeva da napravi prolaz do dva parkirana kombija a vrisak obožavateljki, ne slabiji od onog s početka koncerta, jenjava tek posle 20-ak minuta, dok se prazni kombiji provlače kroz gužvu.

RBD u Beogradu (3)

Pravi značaj ovog koncerta za armiju ovdašnjih obožavateljki RBD-a shvatam tek po povratku kući. Naime, pored toga što je snimanje serije Rebelde završeno još 2006, u avgustu ove godine je za početak sledeće, nakon najave izlaska novog albuma RBD-a u novembru, najavljen i prestanak rada grupe. Krajem avgusta su širom sveta organizovani skupovi obožavalaca RBD-a koji su poslali poruku svojim idolima da ih žele i dalje zajedno na bini, a u toj globalnoj akciji se ovdašnji klub obožavalaca istakao uz svoje prijatelje iz Čilea, Brazila, Španije i drugih zemalja.

Potpisniku ovih redova, uz priče o opštoj apatiji i stalnoj rastrzanosti popularne kulture brojnim elitizmima u današnjoj Srbiji, izgleda krajnje nesvakidašnje stvaranje tako jake, samonikle pomame koja je, u velikoj meri, proširena od-uva-do-uva unutar jedne vršnjačke grupe. Pa ipak, te devojčice su, bez daljnjeg, buntovnice u okviru ovog društva, i imaju sve razloge sveta da dobiju to što vole. Štaviše, sudeći po komentarima na forumima, uskoro će uputiti i zvaničnu molbu organizatorima koncerta da pokušaju da još jednom dovedu RBD pre fajronta.

Devojke su, jednostavno, htele da se zabave i izborile su svoje pravo na žurku. Nije bilo žalbi ni na loše ozvučenje, ni na loše postavljene šankove, ni na nepravovernost muzičara. Svim starijim sugrađanima koji veruju da „obožavaju“ rad nekog muzičara su, prosto svojim ponašanjem, dale savet koji se najlakše može iskazati varijacijom Radovićeve pouke – „tucite sebe čim primetite da prestajete da ličite na (svoju) decu“.



Komentari

  • Gravatar for u...
    u... (gost) | 10.09.2008. 11.20.50
    ...izgleda da je bilo ludilo u areni!
  • Gravatar for Anci
    Anci (gost) | 10.09.2008. 13.03.48
    Vodila i ja svoju jedanaestogodisnju seju i slazem se sa ocenama koncerta
  • Gravatar for Jelena Utvic
    Jelena Utvic (gost) | 10.09.2008. 13.28.27
    HVALA VAM STO PISETE O MOJOJ PETICIJI!!!!POTPISUJTE I DALJE...DO KRAJA DANA CEMO IMATI PREKO 1000
  • Gravatar for viva
    viva (gost) | 10.09.2008. 13.52.15
    mehico!
  • Gravatar for Sanja
    Sanja (gost) | 10.09.2008. 14.33.27
    Moramo opet doziveti ovaj neverovatan spektakl!Osecaj je neverovatan,kakav samo odnos imaju sa fanovima,to treba doziveti i videti.RBD-zvezde,u svakom smislu te reci!
  • Gravatar for Meni je ovo.....
    Meni je ovo..... (gost) | 10.09.2008. 16.38.53
    ...fenomenalno!!!! kakav crni Igi Pop!
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 10.09.2008. 16.46.32
    Fenomenalan tekst! Bravo, đape! Najzad da neko pruži malo zdravog odnosa prema pop muzici.
  • Gravatar for Milos Jevtic
    Milos Jevtic (gost) | 10.09.2008. 16.48.00
    Koncert je bio super,nikad ga necu zaboraviti,tek sad vidim koliko su neke nase zvezde uobrazene i kako ipak postoje opustene i normalane zvezde koje vole svoje fanove.Iz teksta se ne slazem sa tim da je publika bila od 9-15 godina,ja znam mnogo starijih koji ih slusaju,a neki imaju i preko 20 godina pa ih slusaju,ja ima puno prijatelja 89 godiste koji ih slusaju...Sve u svemu ovo je spektakl koji ce Srbija dugo pamtiti kao i sam RBD...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.09.2008. 16.53.47
    rbd atrakcija ukazuje na još neke stvari... ako uzmemo u obzir da meksiko ima del toroa, cuarona, innaritua, koji čine značajan deo savremenog filma, izgleda da se u meksiku dešava nešto. meksiko ima, najgrublje rečeno, sudbinu sličnu srbiji. 1994. godine je ekonomija meksika krahirala a 2000. je posle 71 godine na vlasti smenjena partija oligarha p.r.i. (u cuaronovom "y tu mama tambien" je glavna radnja filma suptilno postavljena u kontrapoziciju sa tim "prevratom" 2000. godine) 8 godina posle smene tog režima, meksiko ima veći godišnji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika od srbije. u kojoj meri razvijenost ekonomije utiče na razvoj popularne kulture? (ovde ne uračunuvam širinu španskog govornog područja) zbog čega srbija od tap 011, funky g, beat streeta do zvezda granda nije imala nijednog izvođača koji je imao šanse da bar u okviru srbije stvori bazu obožavalaca koju ima rbd? (domaću rap scenu koja privlači određeni broj tinejdžera ne računam jer su, usled krutih unutrašnjih principa samoupravljanja, i komercijalno najuspešniji izdanci te scene još uvek suviše ogorčeni, intelektualni, cinični, da bi mogli da naprave širi zahvat u popularnoj muzici)
  • Gravatar for Petar Djuric
    Petar Djuric (gost) | 10.09.2008. 19.26.46
    Hvala na divnom tekstu;barem je neko shvatio da RBD NISU plasticne lutkice i da ne pevaju na play back vec da imaju snazne i dobre vokale i da umeju da naprave show.Bio sam na koncertu i to je najbolji dan u mom zivotu.Nikada ovo necu zaboraviti.Mnogi su mi pricali da ce me razocarati ali to je prosto nemoguce.2005 kada sam razmisljao o koncertu i da bi nekada mogao biti u Srbiji bio je to kao san,ali sada je stvarnost i shvatio sam da i mi mladi mozemo da menjamo svet.I da budemo buntovnici(Rebelde).Barem neko shvata da postoji neki dublji smisao ove grupe i da to nije samo zaradjivanje para na deci koja se pale..RBD..is love.
  • Gravatar for mil@
    mil@ (gost) | 10.09.2008. 20.20.38
    koncert RBD je nesto sto cu pamtiti do kraja zivota i HVALA IM na toj PRELEPOJ NEDELJNOJ VECERI:)
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 10.09.2008. 20.53.53
    Mislim da što se filma tiče, Meksiko i Srbija nisu za poređenje. Ne samo da meksički autori imaju ogromno tržište koje govori španski već imaju priliku da sasvim spontano gravitiraju Americi, zbog geografske blizine i ogromnog tržišta među emigrantima, a tamo mogu da dobro izuče zanat, a i da relativno jednostavno dovedu američkog stručnjaka ako im šta zatreba, i Španiji koja je velesila u umetničkom i zanatskom smislu. Kada bi npr. Mađarska bila kao Amerika a Republika Srpska kao Španija, onda bi i naš film imao podsticaj da se tako dobro razvije. Ali, još je zanimljivije to da su se 68. protesti uporedo dešavali u Meksiku i Jugoslaviji i da su u suštini ekonomski sistemi ove dve zemlje u razvoju bili dosta slični. Baš ovih dana čitam jedan magistarski rad o tome.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.09.2008. 23.24.04
    ništa onda, ostaje nam ili da npr. predsednik napravi neki dil sa senatorom vojnovićem pa da prebacimo celu srbiju u ohajo ili da od mađarske napravimo ameriku - treće nema! :)
  • Gravatar for s
    s (gost) | 11.09.2008. 11.25.26
    sjajno! autorov sledeci podvig bi mogao biti neki lep prikaz neke rtsove popodnevne spanske serije,sa posebnim osvrtom na to kako su konacno sve tetke srbije "izborile svoje pravo na zurku",kao i na to koliki zapravo uticaj ta serija ima na nase zivote.. ono sto me zapravo cudi ovde nije odusevljenost autora teksta nekim tamo "novim power rangers" bendom,jer se autor odusevljavao u proslosti i mnogo banalnijim stvarima(npr. kao sto su plivanja po estradnoj kanalizaciji odredjenih rep organizacija),vec komentari ostalih posetioca koncerta koji imaju preko 15 godina
  • Gravatar for Aутор текста
    Aутор текста (gost) | 11.09.2008. 11.57.44
    "Блажени нишчи духом јер њихово је царство небеско". Немојте бити огорчени млади човече, препустите се уживању у животу и систему. Рукоположио бих Вас али ми нисте при руци те Вам, путем ове направе (рачунара), шаљем Опрост и желим Вам да Вас наш драги Господ сачува ода онога неваљалог и да Вам подари љубав своју. :*
  • Gravatar for @s
    @s (gost) | 11.09.2008. 22.46.15
    E samo sam cekao da se jave dezurni smaraci i elitisti kojima je sve ovo "ispod casti"....alo, pa deca se igraju, a njihova energija je neprocenjiva sto je i moglo da se oseti u Areni....i na Rihanni je bilo slicno i zato je sve to cool...njima su uzori upravo ovi mladi ljudi i to nije nista lose....i jako mi je drago sto ih uopste ne zanimaju i ne doticu Stonsi, Bitlsi, Police, pankeri, metalci i slicni! Sto da pate u zivotu kad mogu da se na vrlo lep nacin da se zabavljaju! pozdrav za sve koji imaju -18 i svima koji se tako osecaju....ne vidim tu nista lose, a pogotovo ne vidim "sve tetke Srbije, RTS i sindrom telenovela"....komentar ti je vrlo bedan!
  • Gravatar for SVETLANA
    SVETLANA (gost) | 13.09.2008. 17.53.33
    MOLLLIIIM VAS DA KAZETE RBD-U DA SE NE RASPADNE.JER IH OBOZAVAM!!!!VISE NECE BITI POPULARNI AKO SE RASPADNU.KONCERT JE BIO ODLICAN NISAM BILA TAMO ALI SAM GLEDALA PRENOS.POZZZZZZZ ZA RBD!!!!KAKO DA ZNAM DA STE IM TO REKLI?
  • Gravatar for sanja
    sanja (gost) | 15.09.2008. 18.08.03
    SVAKA VAM CAST!!!!USPELI STE DA SNIMITE SA KONCERTA RBD!!!!MNOGO VAM HVALA!!!!!!!!! KONCERT JE BIO PRELEP,OVO MI JE BIO PRVI PUT U ARENI I MOGU RECI DA MI JE OVO NAJBOLJI OD SVIH KONCERATA STO SU BILI U ARENI:RIHANNE,ROLING STONES. PS:RBD HVALA VAM STO STE NAM TAJ DAN UCINILI NAJLEPSIM I MOLIM VAS OPET DODJITE U SRBIJU I NAPRAVITE NAM OPET TAJ PRELEP DAN I ATMOSFERU.OD MENE PA SVI OSTALI FANOVI VAM SE ZAHVALJUJU STO STE NAM TAJ DAN UCINILI TAKO MAGICNIM I LEPIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gravatar for Milica
    Milica (gost) | 27.09.2008. 00.16.32
    Obozavam Rebelde.Nisam isla na njihov koncert,iako sam to najvise zelela.Uvek ce mi biti u srcu,a sto se tice koncerta na snimku je super ali uzivo videti clanove RBD-a je po meni najlepsi i najuzbudljiviji trenutak.
  • Gravatar for dosta mi je
    dosta mi je (gost) | 28.09.2008. 01.15.57
    svega idem u sve divlje prerije gde ne mogu da me smore španske serije... super su tinejdžerke obožavateljke španskih serija, a i španske serije pucaju od nadrealizma. suludo nešto....
  • Gravatar for gaga
    gaga (gost) | 05.10.2008. 19.16.02
    Ja sam se na koncert provela bozanstveno!!!Od svih koncerata,na kojima sam do sada bila,nikad nisam videla ni cula tolike ovacije!Da je Arena otvorena prostorija mislim da bi ih ceo Beograd cuo!!!Zaista bih volela da se to ponovi,sto je i moguce....
  • Gravatar for Miljana
    Miljana (gost) | 06.10.2008. 12.40.09
    MOLLLIIIM VAS DA KAZETE RBD-U DA SE NE RASPADNE.JER IH OBOZAVAM!!!!VISE NECE BITI POPULARNI AKO SE RASPADNU.KONCERT JE BIO ODLICAN BILA SAM NA KONCERTU.POZZZZZZZ ZA RBD!!!!KAKO DA ZNAM DA STE IM TO REKLI?
  • Gravatar for teodora-anahi
    teodora-anahi (gost) | 28.10.2008. 18.39.48
    veliki sa fan rebeldea ali bi izdvoila anahi onami je omiljena. i love rbd. rbd forever......
  • Gravatar for e klosari
    e klosari (gost) | 03.11.2008. 11.45.36
    niko ne moze da mi uzme dulse mariju:)
  • Gravatar for KALE
    KALE (gost) | 06.11.2008. 19.46.03
    RBD JE COLL!!!NECU DOZVOLITI DA SE RASPADNU!!!PRICA SE DA CE OPET NASTUPITI U DECEMBRU,NADAM SE!!!
  • Gravatar for Tea-Anahi
    Tea-Anahi (gost) | 12.11.2008. 15.22.26
    Grupa rebelde je najbolja............cula sam da ce rebelde doci ponovo u beograd
  • Gravatar for Dulce_97
    Dulce_97 (gost) | 25.12.2008. 15.31.15
    Cao! Ja sam Dulce_97 i veliki sam fan REBELDE grupe!
  • Gravatar for isidora96
    isidora96 (gost) | 26.01.2009. 10.12.24
    Recite swima iz RBD-a da im nepadne napamet zbog druge grupe pod nazivom RBD da se raspadnu.Čula sam tračeve da su Erreway bolji od njih i zbog toga se raspadaju.AKO IM JE ZAISTA STALO DO NJIHOVIH FANOVA,ONDA DA SE NE RASPADAJU!OBOZAVAM rbd,OVO MOLIM VAS OBJAVITE NA NJIHOVOM FORUMU.
  • Gravatar for miljana
    miljana (gost) | 28.02.2009. 14.00.04
    SUPER JE BILO TOG DANA
  • Gravatar for Miljana
    Miljana (gost) | 28.02.2009. 14.02.59
    SLAZEM SE SA SVIMA RBD JE NESTO NAJLEPSE U MOM ZIVOTU
  • Gravatar for Sanja
    Sanja (gost) | 26.04.2009. 20.53.23
    Ja sam najveci fan na svetu grupe RBD.Bila sam naravno na oba koncerta i to je bio najlepsi dan u mom zivotu.Ceo koncert sam plakala i pevala.RBD ce zauvek ostati u mom srcu i ta dva koncerta koja su odrzali u Srbiji.Nadam se da ce opet doci u Srbiju makar kao turisti,vazno mi je da samo dodju.I nadam se da ce se ponovo sastati i zapevati na bini.
  • Gravatar for teodora
    teodora (gost) | 03.07.2010. 12.13.53
    na svim koncertima ste EXTRA
  • Gravatar for Maite Perroni Beorlegui
    Maite Perroni Beorlegui (gost) | 20.03.2011. 14.02.58
    HOLA las niñas son los mejores
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji