Popboks - Uroš Đurić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 14.09.2008. 23:23 · 19

Uroš Đurić

Dobri duh Beograda i đavo filma, slikar, glumac, radio voditelj, gleda, sluša, viče. U-Đu o Goriboru i Indexima, Menclu i Hjustonu, nepostojanju razloga za razloge, Ciganima i grupnjacima. Posebna preporuka: gastronomska mapa dosad neviđena u ovoj rubrici

Popboks

Omiljeni album i pesma?

Basement 5 - 1965-1980. Zvuk koji podstiče potrebu da se izvrši prevrat u svim segmentima života. Revolucionarno, uznemirujuće i skrajnuto delo, iznad svetova diskografske instant zabave i pretencioznog artističkog prenemaganja. Nijedna ljubavna pesma, nijedan hit. Svakodnevica, dosada, siromaštvo, himere, sukobi, društvene igre. Disco Inferno trećeg milenijuma za futurističke podijume Beograda, Orahovca, Groznog, Chinvalija, Kabula, Bagdada i Islamabada.

Igi Pop - Chains. Okovi i ljubav prema okivanju, dragi momci i devojke.

YU grupa - Kako to da svaki dan. Dragi i Žika Jelić. Ništa nema novo, sve je kao pre, dan za danom ide, eto, to je sve.

Goribor - St Bluz. „Umesto kurca imam dušu crnca“. Stvarnost je nepresušni izvor.

Indexi - Krivac si ti. 1970, pank. „Kažeš da su dani tvoji svi, uvek tako prazni tako dosadni, al ne činiš ništa, uvek istu priču pričaš i ne želiš shvatit da sam za sve si kriv. Krivac si ti.“

Filmovi?

Radio On Kristofera Petita, Ne diraj u lovu Žaka Bekera, Dvadeset dana bez rata Alekseja Germana, Tokyo Drifter Seiđuna Suzukija, Pazolinijeva trilogija Dekameron, Kanterberijske priče i Cvet 1001 noći, Born Losers Toma Laflina, Point Blank i Leo Veličanstveni Džona Burmena, Zločin u kabareu Jižija Mencla, O Lucky Man Lindzija Andersona, Oldboy Park Čan Vuka, Trifoov Pucajte na pijanistu, Sexy Beast Džonatana Glejzera, Divlji mesija Kena Rasela, Unajmio sam plaćenog ubicu Akija Kaurismakija, Nož u vodi Polanskog, Fireworks Takešija Kitana, Moj ujak i Saobraćajna gužva Žaka Tatija, Dragstor kauboj Gasa Van Santa, Kurosavin Jodžimbo, Godarov Alfavil, Vajdin Pepeo i dijamanti, Scarecrow Džerija Šacberga, Ljubav i smrt Vudija Alena, Dvoboj u Misuriju Artura Pena, Hjustonov Sudija za vešanje...

Nemirni Kokana Rakonjca, Praznik Đorđa Kadijevića, Kako su se voleli Romeo i Julija Jovana Živanovića, Mlad i zdrav kao ruža Joce Jovanovića, Bube u glavi + Dečko koji obećava Miše Radivojevića, Pre rata Vuka Babića, Brat doktora Homera Žike Mitrovića, Rani radovi ŽŽ-a...

Zašto?

Ne vidim ništa u tome da ih obrazlažem, mrzim prisilu svake vrste. Svi vole lepotu beskorisnih reči. Šta je to što bi moj komentar o ovoj listi trebalo da razjasni. Sutra bih ionako napravio drugu listu u kojoj pola navedenog ne bi bilo uključeno. Pa, ja ne mogu sebi sebe da objasnim, kako da to izvedem drugima? Stalno su vam potrebni nečiji razlozi, mora sve da se popiše i razvrsta ne bi li se pak izbeglo da puk ostane trajno zbunjen i ophrvan neznanjem. Al' jebe se puku, njemu je vazda do kruha in iger, Bando Dušebriznika, svi ste pokupili isledničke metode... Neću, bre, ništa da obrazlažem! Pogledajte sve pobrojane filmove, garantujem da život potom nije isti.

Knjige?

Hagakure Jamamota Cunetomoa alias Đira Jošihare. Crvena Konjica Isaka Babelja. Služio sam engleskog kralja Bohumila Hrabala. Sva dela klasične literature od Dekamerona i pikarskog romana do Melvilovih Bilija Bada i Benita Serena. Tomas Hardi. DH Lorens. Onaj činovnik Generali osiguranja iz Praga. Bulgakovljev Majstor i Margarita, Selinovo Putovanje na kraj noći, Kortasarove Školice, Limonovljev Autoportret bandita u mladosti. Al' pošto ste pročitali sve što ste mogli, pređite na De Sada. Justina ili nevolje zbog vrline. Julijina povest ili procvati poroka. Filozofija u budoaru. Priče i kratke priče. Zločini iz ljubavi. I za kraj 120 dana Sodome. Posle toga, ne morate ikad više da čitate.

TV emisija?

South Park, van konkurencije. Voleo bih da sam ponosni otac takve četvorice sinova.

Sajt?

BrandiBelle + JohnLydon + MILF Hunter + SouthParkStudios + Marxists.

Pesma za koju bi voleo da je tvoja?

T. Rex - 20th Century Boy, Igi Pop - Success, The Only Ones - City of Fun...

Slika za koju bi voleo da je tvoja?

Nemam takvih zamisli.

Hobi?

!

Sportista?

Kasijus Klej / Muhamed Ali.

Putovanje?

Nije bitno. Važno je da si na putu.

Za koga navijaš? Kako?

Voleo sam Cigane. Sedamdesetih. Voleo sam igrače. Navijanje, navijačke grupe, klupske uprave - sve mi je to išlo na kurac. Volim igru, jebe mi se za ambijent. A onda su na terenu, podjednako kao i na tribinama i u upravi, počeli da preovladavaju kulovi. Sada je sve novac, novac, novac, lova, lova, lova... Odvratan svet.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Za to me istinski zabole.

Ko je tvoj alter-ego?

Najne srati bite.

Šta voliš da misliš o sebi?

Ne mislim o sebi.

Da li psuješ? U kojim prilikama?

Da, očigledno. Višenamenski.

Šta bi probao, a još nisi?

Grupnjak na nekom od američkih koledža ili univerziteta Ajvi lige.

Šta bi poneo na pusto ostrvo?

Potpuno opremljenu kuću za udoban život, konzerviranu klopu, flaširanu vodu i nešto za pod jaja.

Šta je performans?

Jedini istinski uzbudljiv, konepcijski (ideološki) i izvođački složen performans je rokenrol koncert.

Bojiš li se starosti?

Ne. Bojim se siromaštva u starosti. To me zaista brine.

Gde goste vodiš na večeru?

U zavisnosti od toga gde sam i šta mi se jede. Kad sam u BG-u, idemo na ćevape u Čuburu. Ako nam se jede dobar stek i desert, skoknemo do Pesteleka u Ipanemu na t-bone steak (rozbratnu od kilo) i maskarpone. Iguana je za umerenije varijante, u Zapletu su prvoklasni, slasni teleći kotleti, a kod Stojmenova u Absinthu su odlične salatice s biftekom i najbolji crème brûlée izvan Francuske. U Proleću i Staroj Hercegovini je standardna Tri grozda/Višnjica ponuda, u Dači seljana, a u Manježu sam neki dan jeo dobru pljesku. Kad mi se jede riba, odem do Porta.

U Zagrebu bih u Žac u Grškovićevoj. Nema jelovnika, nema računa, već kako se pogodite i za jelo i za ceh. Pravo, morbidno, purgersko-katoličko okružje, kao da ste u nekom od ambijenata iz romana Anta Kovačića i čekate da svakog trena u prostoriju uniđu Jure Francetić i Rafael Boban i s vrata vam rukom pokažu u noć uz riječi: „Ajde, mali, sa nama na probavu“.

U Beču obavezno skoknem do Šarića (Splićani, Hrvati, pustili me da večeram u Zvezdinom dresu) u Anzengruber, na gulaš. Dobro je i u Tevi. U Berlinu sam navučen na döner kebab u Bergmanstraβeu, preko puta Markthallea, prava izba, dva stola unutra i klupa napolju.

Ali osim klope, presudna je atmosfera.

 

Linkorama:



Komentari

  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 15.09.2008. 09.47.47
    He he he he he! Koji si ti drkadžija Đuriću!? Do sada nije snimljen bolji rnr rif od uvodnog u 20th Century Boy od starog-dobrog T. Rex - a! Nek neko proba da ga skine u orginalu ili barem približno...City of Fun je do jaja..., al bolja je Burn Baby Burn od Diktatora! Čini mi Đuriću da bi se ti slagao veoma dobro sa još jednim mojim omiljenim drkadžijom imena Handsome Dick Manitoba! He he he he! Definitivno biste se slagali...PS. Dobar je MILF Hunter, ali bolji je Ask Jolene...
  • Gravatar for gosti
    gosti (gost) | 15.09.2008. 10.51.03
    ne voli da obrazlaže ali voli da obrazlaže zašto ne voli da obrazlaže?
  • Gravatar for maja
    maja (gost) | 15.09.2008. 15.41.54
    e, jbg sad, sto si tol'ko nacitan i nagledan, ne valja ti to, ima da te otkine raja. ua, pozeruuuuu :)! i tako dalje... (ja saljem poljubac. normalno).
  • Gravatar for !!!
    !!! (gost) | 15.09.2008. 15.50.26
    Iskuliraj se....sta ti je bitno sta mi iz mase mislimo?
  • Gravatar for ej
    ej (gost) | 15.09.2008. 16.09.15
    ljubite se vas dvoje, ali nemojte predamnom
  • Gravatar for fake
    fake (gost) | 15.09.2008. 16.19.32
    sam, tim se dicim
  • Gravatar for trudim se
    trudim se (gost) | 15.09.2008. 17.05.38
    ti se ponosim
  • Gravatar for Crne misli
    Crne misli (gost) | 15.09.2008. 18.56.37
    Ko sex ne vadi iz usta uglavnom ga upraznjava o praznicima (i to lose); iliti pas koji laje ne ujeda. Pitam se pitam, da li je to slucaj i sa UDJuom? Ne bih znao kaz'ti da li je to slucaj i sa UDJuom, ali mu svaka cast na BASEMENT 5.
  • Gravatar for Bumblefoot
    Bumblefoot (gost) | 15.09.2008. 23.37.07
    Mate Boban, LOL
  • Gravatar for jooj
    jooj (gost) | 16.09.2008. 08.13.55
    kako kulturno uzdignut i motjan chovek.. a svi zlonamerni su ljubomornii
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 16.09.2008. 11.01.44
    ubjedljio najzanimljiviji lik kojeg ste do sada doveli u ovu rubliku a njemu sam imao sasvim drugacije misljenje. Ukus i stav za svaku pohvalu
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 16.09.2008. 12.30.14
    Ne vidim ništa u tome da ovaj tekst obrazlažem komentarom, mrzim prisilu svake vrste. Svi vole lepotu beskorisnih reči. Šta je to što bi moj komentar o ovom intervjuu trebalo da razjasni? Sutra bi ionako napravio drugačiji komentar u kome pola navedenog ne bi bilo uključeno. Pa, ja ne mogu sebi sebe da objasnim, kako da to izvedem drugima? Stalno su vam potrebni nečiji razlozi, mora sve da se popiše i razvrsta ne bi li se pak izbeglo da puk ostane trajno zbunjen i ophrvan neznanjem. Al' jebe se puku, njemu je vazda do kruha in iger, Bando Dušebriznika, svi ste pokupili isledničke metode... Neću, bre, ništa da obrazlažem! :)
  • Gravatar for jami
    jami (gost) | 16.09.2008. 14.27.45
    jel on bese voditelj sa 92-ojke?
  • Gravatar for yawn
    yawn (gost) | 17.09.2008. 09.41.16
    pretenciozno, bez uporista i dosadno...
  • Gravatar for PEDJA
    PEDJA (gost) | 17.09.2008. 21.31.17
    Kvazi-intelektualac, kvazi-umetnik, kvazi-glumac, kvazi-poznavalac svega i svacega, kvazi-urban lik, KVAZI_KVAZI_KVAZI>>>>>>>>> folercina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!koja prosipa mu>a za bubrege.
  • Gravatar for mija
    mija (gost) | 18.09.2008. 17.58.09
    mlad i lep kao ruza
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 18.09.2008. 22.14.28
    dosadan covek. pretenciozna spika.
  • Gravatar for Matko (ne Mate :)
    Matko (ne Mate :) (gost) | 19.09.2008. 16.21.34
    Kako god bilo, dobro je kod Žaca... hvala na preporuci!
  • Gravatar for dule
    dule (gost) | 21.09.2008. 16.17.23
    pravda za urosa!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.