Popboks - KRALJEVSKI APARTMAN - Čuvar tajni [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.10.2008. 12:05 · 20

KRALJEVSKI APARTMAN

Čuvar tajni

(PGP RTS)

Staromodan do karikature, novi album u novoj postavi Apartmana je urnebesno zabavan ako ste pubertetlija u bilo kom životnom dobu

Uroš Smiljanić

Ocena:
5


5/10
 

Na sirotinju je lako istresati se, pa je isto tako lako Kraljevski Apartman proglašavati najsmešnijim domaćim bendom (uostalom, na sopstvenom sajtu za sebe kažu da su kultni status stekli „beskrupuloznim rockerskim stavovima“) i isticati ih kao primer provincijskog shvatanja heavy metala.

No, čemu kad ekipa koja na ovo klima glavom ionako smatra da je izraz „provincijski heavy metal“ pleonazam?

KRALJEVSKI APARTMAN - Čuvar Tajni

Apartman je bend koji je s misijom zakasnio najmanje deceniju, pokušavajući da u 90-im (i milenijumu koji ih je sledio) vaskrsne metal 80-ih godina. Ukusi na stranu, ali i Čuvar tajni pokazuje da je gitarista i spiritus movens benda Zoran Zdravković lekcije o pravljenju klasičnog heavy metala savladao bolje nego skoro bilo ko drugi s prostora bivše Jugoslavije. Avaj, da je samo bio čovek u pravo vreme na pravom mestu, umesto što je na žurku stigao kad je većina gostiju već zapalila put urgentnog centra i klinike za rehabilitaciju...

Apartman nikada nije imao preterano stabilnu postavu, što je donekle posledica generacijskog jaza i različitih shvatanja misije benda, no odlazak Zorana Lalovića Lotketa, pevača kome je bend dugovao dobar deo identiteta, mogao je biti fatalan.

Ivan Đerković, zamena na ovom albumu, pokazuje da i danas ima klinaca koji se opsedaju Davidom Coverdaleom i drugom metal klasikom, i svojim čestim mmmmm-ovima i aaahhhh-ovima se sasvim uklapa u standardni zvuk benda.

A to je i dalje kolekcija starinskih ali funkcionalnih metal tema, povremeno s prepoznatljivim pozajmicama od Rainbow, Iron Maiden, Black Sabbath... Kraljevski Apartman na ovom terenu zvuči sigurno, čak veoma zabavno, pogotovo ako vam ne smeta apsolutni nedostatak autentičnosti tematike, estetike, izraza... Stripovski preteće, sapunjarski rasplakane, čvrste ali ne hermetične, njihove pesme su na pola puta između smetlišta i muzičke škole, i tu se udobno osećaju.

No, ako smo već spremni da očepimo po nu-metal mlađariji zbog toga što im fali autentičnosti i istraživačkog duha (a spremni smo), onda treba udariti i po starcu, uz konstataciju da ekshumacija, ma koliko solidno urađena, ipak nije dovoljna. Pogotovo ako iz groba vraćate žanr koji je i u originalnom obliku uvek najmanje jednom nogom gazio duboko po mulju parodije.

Čuvar tajni je, uz svu tehničku kompetenciju, ploča koja se po nivou kiča udobno smešta blizu Zvezda Granda, što nije neko iznenađenje kad se zna da je Bora Đorđević neka vrsta pokrovitelja ove grupe (i da, uostalom, ona povremeno podseti na Čorbu u njenim heavy momentima).

Čarobni štap

Sve je tu: hipertrofirano emotivno pevanje, multitrekovani falseti, farsični tekstovi koji mešaju gubitništvo, kvazispiritualnost i petparačku romantiku uz pivo i burek. Tu su himnični refreni i surovo derivativne melodije. Tu je konačno i Sveti gral heavy metala – orkestarski aranžman za jedan od starih hitova, ali razume se, odsviran na sintetičkim instrumentima.

Ovo poslednje nekako i sažima fenomen Apartmana. I pored toga što rade solidan posao i što im je to donelo zavidnu popularnost u Srbiji, Zdravković i ekipa su očigledno osuđeni da budu jeftinija, vremenski izmeštena kopija nekih drugih grupa. Ako u šestoj deceniji života ovo shvatate kao prihvatljiv skor, onda je, što se nas tiče, sve u redu.

Heavy metal možete iskreno da volite ili da mu se smejete, a verujemo da čovek može i iskreno da ga voli smejući mu se. Čuvar tajni je još jedna potvrda ove teze.

Samo za (p)osvećene.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 01.10.2008. 11.18.04
    Cestitke piscu i Popboksu. Skoro niste imali ovako duhovit i dobar prikaz. Skoro me nagoni da ukradem s neta Kraljevski apartman i preslusam album.
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 01.10.2008. 11.27.03
    Gore ruke sviiiiiiiiiiiii!
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 01.10.2008. 11.29.54
    "Ako u šestoj deceniji života ovo shvatate kao prihvatljiv skor, onda je, što se nas tiče, sve u redu." kojih nas? koliko vas je u urosu smiljanicu? nepotrebna recenzija, sa autorom koji se postavio visoko iznad albuma, benda i fanova. i sa te udobne pozicije malo pljucka, malo iz sazaljenja tapse po ramenu.
  • Gravatar for digitronen
    digitronen (gost) | 01.10.2008. 11.59.14
    sta je, bre ljudi, sa vama? stvarno mislite da je ovo zanimljivo i bitno prosecnom posetiocu ovog sajta? elem, ako je objavljivanje ove recenzije primereno, molim da se obradi i novi album richija blackmorea (znate, to je onaj lik sto je smislio uglavnom sve te rifove). mislim, stvarnoo... @Arf - ? a sto ne kupis jedan komad? ima fotki, tekstova i sve...
  • Gravatar for bernard panasonik
    bernard panasonik (gost) | 01.10.2008. 12.05.59
    za 1.5v: nije se ovde autor "postavio visoko iznad albuma,benda i fanova ...". Album nisam uspeo da praslusam do kraja, sve konstatacije iz teksta su apsolutno tacno, cak smatram i da je Uros bio dobronameran prema bendu. Konkretno ovaj album je bolno promasen, ako su ranije nekome imali i imali smisla (a nisu oni bend bez publike) novi album ce se tesko dopasti i njihovim die hard fanovima (poznam ih nekoliko).
  • Gravatar for @1.5v
    @1.5v (gost) | 01.10.2008. 14.15.12
    u odnosu na fanove koji ne čitaju knjige u kojima se često nailazi na tzv. plural skromnosti (navođenje prvog lica množine iako je jasno da je pisac u jednini) i nije teško postaviti se "visoko".
  • Gravatar for neka
    neka (gost) | 01.10.2008. 17.22.47
    a sto ovome ne date npr ocenu 2?
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 01.10.2008. 18.45.24
    Kupih skoro NDalibora, tako da sam budzet za ovu godinu predvidjen u slicne svrhe potrosio...a ne big kupio samo zbog txt-ova i slicnih nastranosti. Od pojave najdosadnijeg benda u svemiru Darkvud daba shvatio sam besmislenost istih. Sada samo slusam muziku. Na pojanje ne obracam paznju.
  • Gravatar for Modulator
    Modulator (gost) | 01.10.2008. 19.18.18
    Ispada da smo mi jedna od RETKIH zemalja u kojoj se i dalje na hard rock i metal gleda sa omalovažavanjem i podsmehom. A hoćemo u EU, zar ne? Prihvatamo sve što je "njihovo" bez pogovora? E, pa dragi moji zemljaci, u toj istoj Evropi NIKO se ne sprda sa bendovima kao što su Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest, Metallica, Megadeth, Slayer, Whitesnake, Nightwish ili Motorhead (nabrajam one poznatije a mislim na maltene sve)! U svojim zemljama i u zapadnoj civilizaciji oni se smatraju UMETNICIMA! A kako se mi odnosimo prema našim hard rock i metal grupama? Pa, baš onako kako je Uroš "recezent" opisao novi album Kraljevskog Apartmana (koji je naš NAJVEĆI heavy bend uz Alogia-ju!)! Šta onda mogu da očekuju ostali bendovi? Tekstove i muziku koju piše i svira Kraljevski Apartman piše i svira i 70% svetskih heavy grupa koje prodaju od par stotina hiljada do par miliona cd-eva! Samo treba izvaditi glavu iz peska i pogledati oko sebe! Oni definitivno NISU staromodan bend, već su u samoj srži trenutnih dešavanja! Što se tiče samog albuma "Čuvar Tajni", mislim da je nešto lošiji od prošlog ("Ruka Pravde") koji je bio i najbolje izdanje KA. Produkcija je verovatno najslabija strana ovog izdanja uz par prosečnih pesama. Sve u svemu, za naše prilike 8/10 PS. Verujem da će biti nekih "ozbiljnih analiza" moje poruke! BRING IT ON!!!
  • Gravatar for dzoniboj
    dzoniboj (gost) | 01.10.2008. 21.32.22
    @ Modulator i ako si im rekao! hihi
  • Gravatar for Neupucen u urbanu alternativu
    Neupucen u urbanu alternativu (gost) | 01.10.2008. 22.20.00
    @ Arf "Cestitke piscu i Popboksu. Skoro niste imali ovako duhovit i dobar prikaz. Skoro me nagoni da ukradem s neta Kraljevski apartman i preslusam album." Nemoj kupovati ovaj album. Nastavi da slusas N(j)eznog Dalibora. @Popbox Ako vec nemate novinara koji su iole upuceni u ovakvu scenu, onda ne znam zasto uopste recenzirate ovakve albume. Ovakva muzika jeste retro, ali trenutno postoji more stranih poznatih i nepoznatih bendova i etiketa koje i dan danas propagiraju ovakav zvuk, a neko na zapadu kupuje i takve diskove. Stoga ovakva recenzija ostavlja pogresan utisak kako je ovo nesto sto je vremeplovom pristiglo iz 80-ih pravo u 2008. Apartman jednostavno svira po pravilima zanra, a ako niste u tom zanru, to nikada necete shvatiti. I sto je najbitnije, oni nisu jedini koji danas, u 2008., sviraju ovakvu muziku. Zanr postoji, postoji publika koja to ozbiljno slusa, ali na ovom sajtu, cini mi se, nema novinara koji to ozbiljno prate.
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 01.10.2008. 22.44.36
    Vecita tema progresivnih i konzervativnih muzickih krugova. Po pravili i jedni i drugi preteruju u pljuvanju i nerazumevanju. Cuo sam jednu pesmu na 202 i zvuci kao iz kante, mnogo su mi ozbiljnije zvucali pre par godina
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 02.10.2008. 00.00.38
    vasa recenzija je odlicna, samo tako nastavite, ispali ste kul tipovi
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 02.10.2008. 10.29.17
    Kraljevski apartman zaista ne volim. Ni takvu vrstu metal-a, ni takvo pevanje, tekstove a produkcija je katastrofa. No, mogu da ih postujem. Cemu toliko pljuvanje heavy metal-a? Kad kazem 'heavy metal' mislim na A perfect circle, Alice in Chains itd. Nije heavy metal kriv sto oni imaju los album, niti je 'heavy metal' neki seljacki pravac (kako vi izmedju redova pisete). Zaboga......
  • Gravatar for dex
    dex (gost) | 02.10.2008. 11.02.14
    ne volim kraljevski apartman, ali ste u zescoj zabludi ako mislite da zanr nestao 80-ih. motorhead, judas priest, heaven&hell (black sabbath) i dalje znacajno figuriraju na svetkoj muzickoj sceni. maiden i da ne pominjem, u nekim drzavama rasprodaju stadion za par minuta. metal bendovi u srbiji imaju problem jer forsiraju srpski jezik i nemaju para za neku bolju produkciju, tako etiketu seljanizma na neki nacin i zasluzuju, ali celom zanru lupiti takvu etiketu je krajnje besmisleno.
  • Gravatar for TotalnoDrukciji
    TotalnoDrukciji (gost) | 04.10.2008. 14.54.10
    U sjev. Americi Metal su slusali i slusaju najnizi slojevi drustva, takozvani bijeli otpad ili "White Trash". A da je kao zanr i kao muzika smijesan, jeste.
  • Gravatar for Sai Baba
    Sai Baba (gost) | 04.10.2008. 22.36.05
    E ovako, braniti hevi metal od Urosa Smiljanica, ili braniti Urosu Smiljanicu da pise o hevi metalu, greh je bozji...i djavolji. Vecina negativnih komentara na recenziju govori o tome da ljudi koji su ih pisali nisu bas ni razumeli o cemu se u recenziji radi. Uros to jako dobro zna. Inace, album nisam slusao, ali kada sam procitao tekst shvatio sam da je to zapravo jedna univerzalna recenzija svih Apartmanovih albuma, od prvog pa do ovog poslednjeg. Da je pre 15 godina, kada se pojavio prvi Apartman, pisao recenziju, zamerke bi bile manje-vise iste. Dvehiljadeosme, su komicni elementi samo jos naglaseniji, akteri su jos matoriji nego sto su bili, a pad s Marsa je bolniji i spektakularniji!
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 06.10.2008. 09.02.46
    Neupucen u urbanu alternativu bi trebao da zna da je metal kad je nastao bio alternativa. Black Sabbath i Led Zeppelin zvucali su opasno, miljama naprednije i avangardnije od Dylana, Beatlesa. Tom linijom su nastavili NWOBHM i Thrash bendovi iz 80-tih. Vise te ostrice nema u hard rocku. Jer svaki izvodjac koji ista ima da kaze nije toliko ogranicen da u svoju muziku unese samo hard heavy kisee. I zato je metalcore jedini za mene ozbiljan zanr danas. Nema tu odrane ili pljuvanja metala, isto kao sto nema odbrane od toga da je Zvezda posrnula kao tim. Ja volim metal, dozivljavam ga ozbiljno i zato me sramota od likova kao sto su KA. Ovu muziku su u svoje vrijeme daleko bolje przili Generacija 5 i Divlje Jagode. Pa i stari Osvajaci su ovo znali bolje, imali su songove koji su se mogli cuti po studentskim zurkama, za razliku od njih. U ovoj zemlji sve moze naci svoje fanove, kad moze Jelena K, moze i KA. Oni su sramota za zanr, kao sto je novi Zvezdin tim sramota za klub koji sam volio. Tj. drag mi je zanr (metal, Zvezda) ali istina mi je draza (a to da je autor sasvim u pravu, osim ocjene koja bi trebala da je niza)
  • Gravatar for Bora Djordjević
    Bora Djordjević (gost) | 07.10.2008. 16.26.14
    Sta vam je ljudi. Ostavite muzicare na miru. I sto vam smeta burek i mlako pivo?
  • Gravatar for Modulator
    Modulator (gost) | 08.10.2008. 19.41.13
    @najgorost Ne znam šta je gore - ljudi koji ne razumeju metal a pljuju ga ili oni koji ga "slušaju" a imaju totalno pogrešno mišljenje o njemu! Napisao si dosta nebuloza ali one koje su me najviše zadivile jesu: a) da je metalcore jedini ozbiljan žanr danas? What the fuck?! Stvarno ne znam kako si pri iole čistoj svesti došao do takvog zaključka! b) u ovoj zemlji sve može naći svoje fanove. Ne, u SVAKOJ zemlji postoje i slušaju se ekvivalenti i Karleuše i Apartmana! Nismo mi ništa lošiji od bilo koga drugog - isti smo!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.