Popboks - TROPSKA OLUJA – Ben Stiller - Svaka vaška obaška [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.10.2008. 12:09

TROPSKA OLUJA – Ben Stiller

Svaka vaška obaška

Ako ni zbog čega drugog, Tropsku oluju treba gledati u bioskopu zbog obimnog i veoma zabavnog promo materijala koji mu prethodi

Sofija Vuković

Ocena:
6


6/10
 

Naslov originala: Tropic Thunder
Scenario: Ben Stiller, Etan Cohen, Justin Theroux
Uloge: Ben Stiller, Robert Downey Jr, Jack Black, Jay Baruchel, Brandon T. Jackson, Steve Coogan, Nick Nolte, Danny McBride, Matthew McConaughey, Tom Cruise
Žanr: Komedija
Trajanje: 107 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Svako ko je bacio pogled na trejler za plitkoumni, repetitivni akcioni triler Scorcher VI: Global Meltdown, „fizičku“ komediju Fatties koja nemilosrdno kasapi manje uspela dela Eddieja Murphyja ili, najbolji od svih, Satan’s Alley, potresnu ljubavnu priču između dva srednjovekovna gej sveštenika, momentalno će, pošto se povrati od smeha, poželeti da gleda i najnoviji film Tugga Speedmana.

Reč je o akteru kojeg glumi Stiller, ocvalom akcionom heroju u nastojanjima da postane ozbiljan glumac; zatim o Jeffu Portnoyu (Black), komičaru zavisnom od raznih droga, i Kirku Lazarusu (Downey Jr.), pretencioznom i arogantnom višestrukom dobitniku Oskara.

Uvodeći nas na ovaj način u film, Stiller kreira pseudorealnost koja je toliko uverljiva da se gledalac nađe u blagom šoku kad taj mehurić sapunice pukne. Tada shvatamo da ne gledamo parodiju ratnih filmova o Vijetnamu, već film o ljudima koji snimaju krajnje ozbiljan visokobudžetni ratni film. Ono što nije ozbiljno, ali ni blagonaklono, jeste način na koji Stiller tretira nadobudne holivudske producente, nesposobne reditelje i umišljene glumce. Na samom početku izgleda da će oštrina ironije u njegovom izrazu biti na visini zadatka.

Na setu „najskupljeg filma nikad snimljenog“ svaka razmažena zvezda brine samo o svom egu, dižući prašinu oko beznačajnih problema, a namučeni britanski reditelj (Coogan), zajedno s piscem (Nolte), pokušava da ih nekako dovede u red, sve dok studio ne zapreti ukidanjem projekta. Reditelj tad reši da primeni drastične mere i petoricu glumaca ostavlja usred džungle, samo s mapom puta do helikoptera i spiskom scena. Međutim, ni on sam ne zna da se nalaze usred teritorije bande proizvođača heroina, koji, pak, misle da su glumci pripadnici Uprave za suzbijanje droge (DEA) koji su krenuli da ih pohvataju.

U komedijama poznata situacija u kojoj svako za svakog misli da je neko drugi kulminira u liku Kirka Lazarusa, koji se toliko unosi u svaku ulogu da ni sam nije siguran ko se tačno nalazi ispod svih tih slojeva pretvaranja. Downey Jr. još jednom pokazuje da ne samo da je izuzetno šarmantan, samoironičan i duhovit, već i da je sposoban za kompleksne glumačke zadatke. Nažalost, ne može se reći da glumačka ekipa baš idealno funkcioniše, a Jack Black nam pruža jednu od svojih najslabijih izvedbi.

Dok se bavi karikiranjem svega što je loše u Holivudu, Stiller je na čvrstom terenu. Međutim, izgleda da ni u jednom svom filmu ne uspeva da se suzdrži od prekomerne količine prizemnih fazona, koje ovde ne uspeva baš najbolje da uklopi u celinu.

Tropska oluja se zato, otprilike na polovini, rasplinjava iz savremene satire u ne preterano uspelu situacionu komediju. Uzmicanje produkcijske kuće pred žalbama pojedinih organizacija i skidanje spornog pseudosajta još više razvodnjavaju doživljaj i stvaraju utisak da autori nisu bili dovoljno odlučni.

Trey Parker i Matt Stone odavno su postavili solidne standarde toga kako društvena kritika treba da izgleda, tako da sada svaki blaži pokušaj izgleda kao neiskren i kukavički. Ben Stiller bi u buduće mogao malo više da gleda South Park ako želi da nauči kako izgleda prava surova satira, ali i kako se daje smisao toaletnom humoru.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi