Popboks - UHVATI SMARTA - Peter Segal - Uhvati zabavu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.10.2008. 23:09 · 3

UHVATI SMARTA - Peter Segal

Uhvati zabavu

Inteligentna akciona komedija nastala po TV seriji čiji su karakteri nastali po ideji Mela Brooksa i Bucka Henryja. Likovi u komediji inspirisani su karakterima iz serije

Marija Perović

Ocena:
7


7/10
 

Naslov originala: Get Smart
Scenario:Tom J. Astle, Matt Ember
Uloge
: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwauyne Johson, Allen Arkin, Terence Stamp
Žanr: akciona komedija
Proizvodnja: SAD, 2008.
Trajanje: 110 min.

Inteligentno u prosedeu Mela Brooksa znači još i ironično, satirično, sociološko-politički osvješteno. Ako idemo dalje, inteligentno znači i filozofično, na način na koji je filozofija prisutna u medijima masovne kulture. Film Uhvati Smarta jedan je od boljih predstavnika podžanra filmova inspirisanih TV proizvodima (Seks i grad, Dosije X).

Ne znam da li vi osjećate nostalgiju za filmovima inspirisanim starim dobrim hladnim ratom. Tada se pouzdano znalo ko su loši a ko dobri momci; osnov dramaturške potke bio je čvrst, a svaka nadgradnja logična i jasna. Uhvati Smarta posjeduje takav celokupan i klasičan okvir.

Ako klasiku ne volite zbog predvidljivosti, potpuno ste u pravu. Ali u današnje vrijeme najčešći razlog konzumacije filma, iliti bilo kakvog proizvoda, jest njegovo pakovanje. A ovaj je dobro upakovan. Odnosno, dobra gluma, duhovite replike, priča sa smiješnim a u stvari realnim zapletima, stalno se nadgrađuje poigravanjem sa svima zainteresovanima:

1. s plastičnom hirurgijom kroz lik Agenta 99 – da li je u pitanju samo motiv iz soupa ili romantične komedije, ili jedan od elemenata filozofije savremenog života;

2. sa strahom od debljine – u ovom filmu, sa strahom muškarca od debljine koja ga je onemogućavala u profesionalnom uspjehu (ravnopravnost polova na djelu);

3. sa strahom od terorizma – i strahom od Rusa i lika arapskog teroriste koji sluša Ruse, a u stvari pati jer ga žena ne voli;

4. sa američkim predsjednikom (kameo-pojavljivanje Jamesa Caana) – koji čita bajke djeci u vrtiću, dok strašna teroristička prijetnja apokaliptično lebdi i u pekari u Moskvi i u dvorani Walt Disney;

5. s rusko-bugarskim bogatašima (čitajte crnogorskim ili srpskim ili hrvatskim tajkunima) – bal u vili jednog od njih, slika i prilika npr. fashion weekova;

6. s ruskim, tj. istočnoevropskim ”čestitim” seljacima – koji obrađuju njivu, a teže ferariju;

7. s filmovima o Jamesu Bondu – u dobro spakovanim i skupim akcionim sekvencama koji akciju eksploatiše kao podtemu;

9. s Čovjekom koji je suviše znao Alfreda Hitchkocka – tj. opsjednutošću terorista lijepim umjetnostima;

10. s predrasudama da su u CIA nadljudi – oni koji u svakom trenutku znaju šta treba i obiluju tajnim, skrivenim planovima koji izazivaju paranoju.

I naravno, s višestrukim romantičnom hepiendom kojem u ovakvom filmu morate da povjerujete. Agent 99 zaljubi se u Agenta 86 zbog njegove časti, požrtvovanosti i poštenja, zanemarujući i fizički izgled i čudnu komunikativnost. Ali to i nje predrasuda, u životu je katkad i tako.

I šta je u stvari Uhvati Smarta? Pod rediteljskim vođstvom Petera Segala (The Nutty professor, 50 first date), iskusnog autora romantičnih, dječijih, uglavnom blokbaster komedija, to je dobro upakovani pastiš s jasnom temom i idejom. Koji baš zato što je citatni pastiš neće postati blokbaster komedija, ali ”oni koje ga zavole, rado će mu se vraćati”.

Elem, ako ne volite Mela Brooksa i Bucka Henryja, ovaj film će vam 100% biti glup ili neduhovit. Ako se grozite predvidljivih zapleta, a kada odete u bioskop igrate se skrivalice i testirate da li ste pametniji od autora, takođe na ovaj film ne bacajte vrijeme.

Ali, ako ste spremni da se nekoliko puta dobro nasmijete na angažovane opaske, pri tome gledajući holivudsku A produkciju, onda je Uhvati Smarta više nego dobro upakovana zabava.

U filmu ćete još više uživati ako u bioskop ponesete predznanja, predrasude i odnos prema masovnoj kulturi. Ili ako se i našoj maloj, a i velikoj globalnoj svakodnevici, najčešće smijete.



Komentari

  • Gravatar for zaffa
    zaffa (gost) | 07.10.2008. 00.43.18
    vredi gledati zbog en hatavej. kad je na ekranu svejedno vam je sta se desava
  • Gravatar for jes vala....
    jes vala.... (gost) | 07.10.2008. 12.12.36
    ....mudro zboris zaffa! ....preslatka je :)
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 07.10.2008. 12.47.36
    Odlican tekst, Marija, welcome aboard! ;)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi