Popboks - ALICIA KEYS U ARENI - Šou premija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 12.10.2008. 23:03 · 7

ALICIA KEYS U ARENI

Šou premija

Žena kojoj je Dylan posvetio strofu pesme Thunder on the Mountain s obrazloženjem „Nemoguće je naći joj manu“, a ovih dana sa Belim Jackom peva Bondu, pred solidno popunjenom Beogradskom arenom je izvela najveće hitove i srpskoj publici pružila odmeren, ali prilično efektan doživljaj

Nenad Milosavljević

Od uvodnih taktova prštećeg funka bilo je vrlo izvesno da je na pomolu jako dobar koncert. Iako je takva predubeđenja uvek najpamenije ostaviti ispred Arene, u slučaju Alicije Keys nije bilo iznenađenja. Go Ahead je eksplodirala preko cele hale, lightshow zašljaštio, Alicijiin vokal takođe!

Usledeli su hitovi Teenage Love Affair i You Don’t Know My Name, kao i pregršt drugih, od kojih je svaki pogodan za iskazivanje vokalno-instrumentalne briljantnosti mnogočlane ekipe na bini.

Alicia se ne libi da bendu prepusti inicijativu i ne ustručava se da prati one koju prate nju. Tročlana postava back vokala, predvođena Jermaine Paulom (koji je kratko nastupio pre Alicije) obilato koristi svaku priliku koju dobije; hiljade ruke pljeskaju i mašu u ritmu, čini se da Alicia uživa najviše od svih - u tome možda i leži tajna velikih izvođača.

A onda tenzija polako pada... Alicia seda za klavir, prebira po dirkama i poziva publiku da joj se pridruži u Superwoman, "posvećujući je svakom od prisutnih".

Bend nakon sladunjavog seta ponovo dobija svojih pet minuta, svirka se pojačava, funk praćen latino začinima izbija u prvi plan. Jedna za drugom, Diary i Wrekless love čine da se aplauzi šire sa jedne na drugu stranu Arene poput epidemije, čak i tokom samih pesama.

Kraj zvaničnog dela koncerta nije mogao biti završen ničim drugim do pesmom koja je Aliciju lansirala na vrh– Fallin. U nešto izmenjenom aranžmanu, Fallin’ nas podseća na mladu devojku sa kikicama iz istoimenog spota, a danas samouverenu ženu koja pretenduje na najekskluzivnije stranice knjige o modernoj pop muzici.

Onda sledi pozdrav i povlačenje sa scene. Publika hoće još, aplauzi, lupanje o pod i sedišta. Alicia se vraća. No One na prvom bisu, If I Ain’t Got You na drugom... Jermaine Paul opet blista, sa video bima slivaju se raznobojne zvezde…

Svetla su se upalila posle gotovo dva sata koncerta. Upečatljiv koncert nabijen emocijama, srdačan, spontan i neposredan odnos sa publikom, odlična izvedba i intenzivna reakcija publike. Čak i ukoliko niste ljubitelj Alicijine izvođačke koncepcije, ovakvom događaju je vredelo prisustvovati.



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 13.10.2008. 00.07.41
    bilo je ok. alicia peva to što peva ok, nema ona neki raspon glasa i izražajnost da se us*r*š ali ima pesme koje ume da iznese. učinilo mi se da je na nekoj pesmi bilo nekog utišanog plejbeka pošto su je snimali krupno a nije izvodila uzdahe koji su naglašeni u pevanju al dobro - čak i da je tako, u svakom slučaju je veći deo pesama otpevala. bend je ok - busta rhymes svira trubu! :S koreografije i mizanscen sa pratećim pevačicama su, očigledno, pod velikim uticajem motown tripova i, generalno, soul nastupa iz '60ih i '70ih. šou je vizuelno lepo osmišljen ali je, što se tiče "dramaturgije", recimo povratak na binu posle 1. pauze bio totalno nerazrađen - kao da se ništa bitno nije desilo - a i za vreme warm upa koji je radio dj iroc - lik za koga se videlo da zna na gramofonima a i gotivno hajpuje na mikrofonu - su bili upaljeni naporni reflektori na bini prema publici koji su ubijali atmosferu pa se lik očigledno cimao i pokušavao da nađe ljude raznim pesmama jer su reakcije bile krajnje nekontrolisane a kapiram posebno za lika koji zna koliko je koja pesma "velika" u americi. inače, njena komunikacija s publikom je bila... korektna. izgledala je, onako, baš kao da je naučila napamet šta će da kaže između pesama ali i da se potrudila da to zvuči maksimalno spontano, tako da... ok je, štajaznam. znači, bez tih nekih penala, ceo šou je ok. meni je bilo krivo što nije pevala "so simple" (nadao sam se iako sam znao da ju je izbacila iz spiska na većini nastupa u toku turneje). meni je ovo prvi put da gledam uživo koncert neke soul/rnb face i mogu da kažem da mi ne leže baš mnogo ta raspevavanja - možda može čovek da se iseče ako je gotivnije ozvučenje ili ako je to mary j blige npr. ali ovako sam više iz fazona "daj mi groove da me vozi" nego sad da se ja tu sečem na njen triler (koji i nije za seču). ali, i pored toga, lep koncert posebno ako ideš sa devojkom.
  • Gravatar for Danijel
    Danijel (gost) | 13.10.2008. 07.41.26
    Dooo-bar koncert.
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 13.10.2008. 10.27.56
    Prvo bih da pozdravim legendu Yu i RS rokenrola Nenada Milosavljevica, poznatijeg kao Nesa Galija. Svaka cast Popboksu sto pruza priliku nasim rok veteranima da se iskazu kao novinari. To samo daje dodatni kredibilitet vasem magazinu, a bome pokazuje koliko ste tolerantni ljudi, najsirih mogucih shvatanja. Svaka cast majstori (Popboks) i svaka cast majstore (Neso).
  • Gravatar for medjutim
    medjutim (gost) | 13.10.2008. 11.34.19
    Arfe, to NIJE Nesa Galija :)))
  • Gravatar for Autor teksta
    Autor teksta (gost) | 13.10.2008. 12.01.17
    za Arfa Ovaj Nenad Milosavljević nije taj Nenad Milosavljević na koga ti misliš :-) Ne postoji samo jedan Nenad Milosavljević, niti svaki Nenad Milosavljević po default-u mora da peva u Galiji :-) Srdačan pozdrav, Nenad Milosavljević
  • Gravatar for hahaha...
    hahaha... (gost) | 13.10.2008. 13.47.32
    ....dobar ti Arfe ovaj fazon sa Nesom Galijom....pozz :) za Aliciju: thumbs up :)
  • Gravatar for Curtis Mantronik
    Curtis Mantronik (gost) | 14.10.2008. 17.56.58
    Djape PLS. Odustani!!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji