Popboks - ANANAS EKSPRES – David Gordon Green (CINEMANIA 08) - Gde ima dima... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.10.2008. 08:57 · 2

ANANAS EKSPRES – David Gordon Green (CINEMANIA 08)

Gde ima dima...

Uprkos očiglednom talentu i posvećenosti slikanju muško-muških odnosa, Judd Apatow i ekipa ovog puta ne dobacuju do rampe koju postavljaju njihova prethodna dva filma

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10
 

Naslov originala: Pineapple Express
Scenario: Seth Rogen, Evan Goldberg, Judd Apatow
Uloge: Seth Rogen, James Franco, Gary Cole, Rosie Perez, Danny R. McBride
Žanr: Komedija
Trajanje: 111 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Odmah na početku treba reći: „Sredovečne domaćice, poslušni građani i ostali konzervativci, no pasarán!“. Nemojte se izlagati traumatičnom iskustvu gledanja filma koji na prvi pogled besramno promoviše legalizaciju određenih lakih droga.

U stvari, egzotična i veoma prepoznatljiva sorta marihuane je rekvizit zbog koga će narko-bos posumnjati da su naši junaci, smušeni i nedozreli uručivač sudskih poziva Dale Denton (Rogen) i njegov dobroćudni diler Saul Silver (Franco), svedoci upravo počinjenog ubistva, a možda i u dogovoru sa „Azijatima“, njegovim suparnicima. Kroz zamagljene oči uživalaca pratimo apsurdnu jurnjavu ove dvojice nesposobnjakovića s krvožednim kriminalcima, u kojoj nekim čudom uspevaju da u očima svojih protivnika deluju neuhvatljivo i opasno.

Međutim, i „stouner“ film i akciona parodija su zapravo samo okvir za priču o rađanju čvrstog prijateljstva dvojice muškaraca, koje se, kao i u Knocked Up i Superbad, u nekim trenucima graniči s homoerotičnim.

Judd Apatow i Seth Rogen su ljudi koji su toliko vešti u prikazivanju muške strane svake priče da su zbog toga optuživani za seksizam. Onima koji znaju da čitaju između redova od početka je jasno da nedostatak jakih ženskih likova kod njih nije posledica namerne diskriminacije, već izrazito ličnog pristupa.

Kroz doživljaje svojih likova oni iživljavaju frustracije koje su imali kao tinejdžeri, i istina je da to rade prvenstveno iz muške perspektive, ali ako malo zagrebemo ispod toaletskog humora i akcionih figurica, videćemo da oni zapravo predstavljaju sve one koji se ne snalaze baš najbolje u blistavim tržnim centrima i sterilnim kancelarijama savremenog društva.

U Ananas ekspresu marihuana stoga funkcioniše i kao simbol drugačijeg stila života koji su Dale i Saul izabrali. Ipak, iako je prikazana kao relativno bezopasna zabava, ona se ne glorifikuje. Imajmo u vidu da se većina problema u koje su upali našim junacima ne bi desila da nisu konstantno uduvani, a to će na kraju i sami shvatiti, mada ne toliko eksplicitno da bi film imao neku moralizatorsku pouku.

Standardno solidna scenaristička podloga Rogena i Goldberga ovog puta, iako dovoljno zabavna da drži pažnju skoro dva sata, nažalost ne raspolaže tolikim brojem visprenih citata kao njihov prethodni film, tako da ponekad pomalo razočarava, mada im gledalac uglavnom oprašta zbog neodoljive prijemčivosti likova. Rogen, čini se, reprizira svoju ulogu iz Knocked Up, samo u još pogubljenijoj varijanti, dok James Franco kao veselo nadrogirani diler koji je sve vreme u pidžami i privržen svojoj baki prosto razoružava i najciničnije.

Reditelj David Gordon Green, do sada poznat po nekomercijalnim ali hvaljenim ostvarenjima poput George Washington (2000) i All the Real Girls (2003), doprineo je najpre tehnikalijama poput širokog i dugog kadra, koje na svoj način potcrtavaju uduvanu atmosferu.

Ne preporučljiv za previše mlade ili konzervativne zbog eksplicitnog jezika i nasilja, ali dopadljiv, pre svega zbog harizmatičnih likova i sjajnog izbora muzike, Ananas ekspres se na momente ipak rasplinjava u moru stonerskih šala koje nisu podjednako smešne. Ako ste ljubitelj filmova i serija u koje je na bilo koji način umešan Judd Apatow, volećete i ovaj film, ali ćete se ipak povremeno uz uzdah prisećati nekih njegovih prethodnih, uspelijih ostvarenja.

Povezano:

Ostale kritike sa Cinemanije 08:



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 31.10.2008. 09.35.59
    dim bez vatre?
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 31.10.2008. 15.29.28
    Film na trenutke djeluje kako b akcioni film, bez odvec komicnih elemenata. 7/10? Recimo 4/10.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi