Popboks - PETROL - Nezgodno vreme opasni dani [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.11.2008. 16:30 · 35

PETROL

Nezgodno vreme opasni dani

(Odličan hrčak)

Sastav koji skuplja istorijske naslage ovdašnje rock scene i daje im moć metafore za nova vremena

Dragan Ambrozić

Ocena:
8


8/10
 

Danas kad ti nije dobro, onda ti samo nije dobro, to ne može biti nikakva metafora o stanju tinejdžerske nacije, niti bilo koje druge nacije. Šta god da ti se desi, više nema zajedničkog jezika u koji se možeš skloniti i kojim možeš izraziti to što ti se desilo. Sve je toliko izlizano da se ne možeš uhvatiti ni za šta.

Zato onih par reči koje tiho otvaraju album grupe Petrol imaju tešku lakoću jedne My Generation izrečene ovlaš i usput, jer se drugačije i ne može, a da nešto znači: „Nas ovo više ne zanima, nas ovo više ne pogađa“. Ovo je definitivno ključan generacijski iskaz u dvehiljaditim, kojim se uspostavlja nova tačka gledišta iz našeg rock’n’rolla ka okolini, posle velikih dana Kande Kodže i Nebojše i albuma Igračka plačka.

PETROL - Nezgodno vreme opasni dani

U stvari, ako na albumu Nežnog Dalibora možda nedostaje poneki iskaz koji bi „promenio sve“, nešto van striktno individualne perspektive, takvo nešto ne nedostaje na albumu Petrola. Štaviše, Petrol ima neka jasna obeležja koja ga svrstavaju u očekivane glasnogovornike novog rasporeda na našoj rock sceni, bend koji tražite da biste shvatili o čemu se zapravo tu radi, te ključni argument da je i ova generacija deo iste rock’n’roll šifre koja je ovdašnje krajeve zahvatila nekako još pre nego što se pošten čovek više može setiti.

Jedna stvar je ista kod dve inače vrlo različite grupe – kao i Nežni Dalibor, i Petrol je čvrsto žanrovski utemeljen, što nam daje za pravo da tvrdimo kako je revolucija na delu unutar srpske rock muzike u stvari žanrovska revolucija, odnosno konačno ovladavanje žanrovima ove anarhično postavljene muzičke scene na kojoj je svako uvek morao da počne sve da izmišlja.

Svi naši veliki bendovi su u stvari morali da se u stvarno velikom gradu istaknu isključivo ludošću da se usude na nešto što niko ne sme. Zato su i bili originalni na svoj sasvim iščašeni način, jer se svaki trudio da izmisli svoj jezik, za razliku od prvog velikog bližeg grada (Zagreba), u kome su se uvek prvo poštovala žanrovska pravila i stil, pa se tek u načinu interpretacije tražila originalnost. Zato je i nemoguće slediti primere Šarla Akrobate, Discipline Kičme, Idola, Obojenog Programa, Boya i mnogih drugih ekstremno autentičnih pojava na našoj sceni, a samo malo manje je uputno preslikavati Partibrejkerse ili EKV.

PETROL - Nezgodno vreme opasni dani

No i ako je generacija koju su kreacijom predvodili Darkwood Dub, Presing, Klajberi, Kazna za Uši, kasnije i Kanda Kodža i Nebojša, početkom 90-ih bila inspirisana gorepomenutim primerima s one strane bilo kakvog reda i poretka, naročito nekadašnjeg, ne zaboravimo da su u isto vreme svi oni išli ruku pod ruku s popularnim grupama veoma raznolikih usmerenja kao što su Deca Loših Muzičara, Del Arno Band, Direktori, Bjesovi, Orthodox Celts, Novembar, Goblini, Eva Braun – cela jedna potpuno žanrovski razvijena scena koju su potopila nesrećna zbivanja i koja je očigledno dala čvrst temelj za kasnija zbivanja.

Tako se u dvehiljaditim godinama konačno susrećemo s naraštajem koji priznaje pravila i njihovu vrednost, odnosno spoznaje da se prava revolucija kod nas može ostvariti samo obrtanjem onoga što bi čovek u prvi mah rekao da je suština revolucije. Ovo je, dakle, revolucija u kojoj se kreira red, u kojoj se – prvi put posle nesrećnih 90-ih, u kojima je visoka žanrovska profilisanost dosegnuta, a da to niko nije primetio – pomaljaju obrisi razvijene rock scene, na kojoj svako ima svoj izraz i svoje mesto. Sledeći korak za srpsku scenu je, naravno, komunikacija sa inostranim konzumentom koji je postao naš prvi www komšija.

Petrol je poseban bend, sastav koji skuplja neke istorijske naslage ovdašnje rock scene i daje im moć metafore za nova vremena. Tri himnične pesme koje čine okosnicu njihovog inače ujednačenog albuma – Sve jedno je, Beirut i Zebra – skupljaju u sebi neke prošle inspiracije i pretvaraju ih u poruku, izdižući se iznad miljea globalnog neopsihodeličnog undergrounda u kome je ovom bendu egzistencija zagarantovana.

PETROL - Nezgodno vreme opasni dani

Konačno, debi Petrola stiže u pravom trenutku, kad je grupa nadrasla razne početne nedoumice i smelo nadgrađuje ovaj žanrovski predložak – podsećanja na sonicyouthovštinu koja izbija na sve strane, bez odvlačenja benda u epigonstvo, menjaju se kovitlacima psiho-klavijatura i vrludavim pevanjem koje s punkom nema dodirnih tačaka; njihov u stvari klasičan rock sa improvizacijama skoro uvek ima ritam koji je pogodan za cupkanje, i već je isprovocirao odgovor s druge strane podijuma, pa tako već beleže jedan interni clubbing hit u vidu dance-remixa Sve jedno je Banana Rave tima.

Povezano

Kad u pesmi Pogrešan kod ubace malo podsećanje na Lucifer Sam, to je samo to – podsećanje kojim se duhovi davno prošlih vremena prizivaju i čine živim usred pesme jedne beogradske grupe 2008. I to pravilo funkcioniše savršeno – bez obzira na odseve ranih Darkwood Dub u sneno-noisičnom raspoloženju, bez obzira na ne baš diskretan naklon ka Sonic Youth generalno, bez obzira na mnogobrojne reference iz psihodeličnog rock nasleđa, od ranih Pink Floyd do Can (da li tu prepoznajemo i onaj pravi kod koji je povezivao Pop Mašinu i Igru Staklenih Perli?) – Petrol samo priziva, duhovi se čine blizu, ali između nas i njih je uvek blistava i gruba svakodnevna današnjica.

Ne znam tačno kako da napišem sledeći zaključak, ne znam ni da li ćete moći da ga razumete najbolje, ali ovo vrlo jasno osećam: Petrol zvuči kao da je oduvek bio ovde, samo smo ga tek nedavno primetili. Veći kompliment sebi nije mogao dati.

Ono si što si u stanju da isfantaziraš.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 01.11.2008. 19.40.13
    .verovatno najbolji bend na ovoj etiketi. recenzija mi se ne svidja previse, ima dragan i svetlijih trenutaka, ovde se "izgubio u shirini":)
  • Gravatar for Ma...
    Ma... (gost) | 01.11.2008. 20.13.19
    ...neka me i isprozivaju da sam hejter, ali gledao sam zivi nastup ovog benda na TV-u, nemaju pojma da sviraju, daleko su ispod nivoa kultnih bendova spomenutih u recenziji, i ne znam dokle ce se gurati ovakvi "umetnici" u cijoj muzici ima mnogo vise neceg drugog nego muzike...
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 01.11.2008. 22.10.58
    Volim da cujem jednu pesmu, nije lose da preseku neki blok na radiju. Posle preslusavanja celog albuma boli me glava
  • Gravatar for @@@@@
    @@@@@ (gost) | 01.11.2008. 22.13.09
    petrol-nezni dalibor-petrol-nezni dalibor-petrol-nezni dalibor-petrol-nezni dalibor-petrol............................
  • Gravatar for trouble me
    trouble me (gost) | 01.11.2008. 22.32.31
    definitivno najbolji bend sa trenutne novosrbijanske scene, bar sto se mene tice. "svejedno je" je maestralna stvar, ne sjecam se da me je neka stvar ovako ponijela u posljednje vrijeme. dragan na nivou, kao i obicno, jos od dana starog "ritma". pozdrav petrolu i dragecu, tm.
  • Gravatar for Eustahije Roterdamski
    Eustahije Roterdamski (gost) | 02.11.2008. 01.28.31
    OK, na stranu Cigo hvali svoga konja sindrom koji je u ovakvoj situaciji neizbežan, album zvuči pretenciozno tromo. Posebno je neprijatan baš u momentima kada pokušava da se izmetne u generacijski krik.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 02.11.2008. 04.14.17
    Dokle bre više sa previsokim ocenima ovim našim kvazi-indie-alternativnim bendovima? Mislim, razumem ja da su naši i da nam je slaba ta scena, ali to ne znači da bi trebalo svi nežni dalibori, petroli, repetitori, šta već, da dobijaju nezasluženo velike ocene, na kraju se i preispituje kompetentnost ovog sajta, previše je neozbiljno ovako. Zbog čega se to radi, pojma nemam. Povećavanje prodaje albuma dotičnih izvođača? Nisam pametan. Ima dobrih momenta, ali malo. Ništa preko 5, eventualno 6, ne bih dao ovom albumu. Stay hate.
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 02.11.2008. 08.53.53
    Care ako ti vidis obrise razvijene rock scene na primerima ova dva benda svaka ti cast. Pobrojao si sve svetle trenutke u zadnjih 25 godine, i kontam da jeste politika ovog sajta da se guraju odredjeni novi domaci bendova, ali daaaaaaaaaaaaj.......Mislim da situacija, realno, nikad tuznija nije bila.
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 02.11.2008. 11.59.16
    petrol je dobar bend i album je ok. dalibors & repetitors nisu tako kvalitetni, u svom domenu, kao sto bi izdavaci (i ostatak "masinerije") voleli da jesu. nazalost sve ove recenzije koje imaju "tajnu vezu" sa ovim sajtom su u sustini pogresno postavljene i imaju strogo propagandnu svrhu (iako se to nevesto prikriva), i to ce, iz iskustva, samo naneti stetu bendovima. takodje, o "generacijskim" stvarima ne bih trosio reci posto se ne vide in u tragovima. i tako...
  • Gravatar for dragan2
    dragan2 (gost) | 02.11.2008. 12.34.48
    ma dajte im 10.haha
  • Gravatar for Zagor
    Zagor (gost) | 02.11.2008. 12.42.46
    "Tako se u dvehiljaditim godinama konačno susrećemo s naraštajem koji priznaje pravila i njihovu vrednost, odnosno spoznaje da se prava revolucija kod nas može ostvariti samo obrtanjem onoga što bi čovek u prvi mah rekao da je suština revolucije. Ovo je, dakle, revolucija u kojoj se kreira red, u kojoj se – prvi put posle nesrećnih 90-ih, u kojima je visoka žanrovska profilisanost dosegnuta, a da to niko nije primetio..." –osim mene- "...pomaljaju obrisi razvijene rock scene, na kojoj svako ima svoj izraz i svoje mesto." Poštovani Dragane Ambroziću, ja ne znam u kakvoj vi utopiji živite. Kao prvo, ako se malo razmisli, 90-te godine su bile veoma plodan period za ovdašnju rock scenu. Naročito druga polovina decenije. Ljudi su imali šta da kažu, imali su protiv čega da ustanu, žanrovski su bili neuporedivo raznovrsniji nego danas, i što je najvažnije - postojali su mediji koji su sve to pratili. Setimo se emisija kao što su Dodatno ubrzanje, VJ na Studiju B, pa čak i domaće top liste koja se, verovali ili ne, vrtela na TV Pink. Danas imamo situaciju u kojoj Balkanmedia i MTS volšebno nestaju iz kablovske ponude, B92 emituje Operaciju trijumf, TV Metropolis postaje javni servis Megatrend univerziteta... Takođe, kreativni potencijal, produkcija zvuka i videa domaćih bendova toliko zaostaje za devedesetim godinama da je to više nego tužno. O kakvoj to revoluciji pričate, bre?!!! Danas vladaju nepotizam, laktaštvo i šarlatanstvo. "Zrela rock scena" sa sve srpskim sonic youthom na kraju 2008. godine, ma daj.
  • Gravatar for miki
    miki (gost) | 02.11.2008. 12.54.10
    odlican bend, odlicna ploca! konacno isplivavaju pravi bendovi na povrsinu!
  • Gravatar for anonononononiman
    anonononononiman (gost) | 02.11.2008. 13.20.51
    previse se lozite na te ocene, i svugde trazite nekakvu zaveru. uvek svi misle da neko hoce nesto da podvali, da zajebe, kao da ljudi sa popboksa pomazu ove bendove zbog neke svoje koristi a ne jer im se svidjaju. pri tome niko nije u fazonu nikoga da hvali, vec samo da pljuje. zasto neko od vas ne ostavi pohvalni komentar bendu koji mu se svidja umesto ovih slabo-argumentovanih hejtova. ako na ovom sajtu nema bendova koji vam se svidjaju, onda ovo mozda nije sajt za vas. veoma jednostavno.
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 02.11.2008. 15.31.20
    Ima boljih bendova u Americi i Evropi ali u ovako zaostaloj sredini da postoji nesto kao Petrol to je pravo cudo. Ovi kojima Petrol nije dovoljno dobar ima da tuguju jos godinama dok docekaju da se pojavi grupa koja zadovoljava njihove cenjene kriterijume.
  • Gravatar for u americi i evropi...
    u americi i evropi... (gost) | 02.11.2008. 18.37.27
    ...nema takvog benda kao sto je petrol. i dosta tog glupavog uporedjivanja. grrrr... to je jako malogradjanski.
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 02.11.2008. 20.32.48
    Sjajne vijesti za Petrol kad se ovoliko oko njih lome koplja. Za Kvin i PR jedva ses komentara, a odje vidji cuda! Jos bi veca fora bila da ovdjeprisutni komentatori naprave neku diverziju, tipa pokrenu polemiku na forumima Operacije trijumf o NDaliboru, Repetitoru, Petrolu...
  • Gravatar for ne bih da se mesam....
    ne bih da se mesam.... (gost) | 03.11.2008. 00.28.10
    ....ali bez obzira na neosporan kvalitet Petrola, o "generacijskim stvarima" danas je zaista smesno citati....mislim da Petrol ni nemaju takvih stremljenja.... jednostavno su snimili album i to je to....kome se svidi kupice ga i cuce ih.... sto se tice generacija koje dolaze, zaboravite cinjenicu da ih zanima rock'n'roll....mozda jedino ovaj dinosauruski, tipa Queen bez F.Merkurija, Whitesnake (u Operaciji Trijumf!), tribute bendovi i odrtaveli Police, ali bas bih voleo da se javi neko ko ima 19 godina i kaze da slusa recimo Mogwai i da je bio na Animal Collectivu recimo....bez skretanja u snobovstinu i elitizam, mislim da mladje narastaje ovde to uopste ne interesuje i sta znam, ako je tako, neka sami otkriju sta ih najvise lozi, a mi stariji bismo trebali da prestanemo da se iscudjavamo nad njihovim izborom sve najbolje Petrolu....toliko o "generacijskim stvarima"....
  • Gravatar for moje oshtro uho...
    moje oshtro uho... (gost) | 03.11.2008. 08.34.40
    ...kaze da je Petrol odlican bend. Flomaster je to odlicno nacrtao. A ko kaze da Petrol ne zna da svira, taj ocigledno nije bio na njihovom koncertu...i nije steta.
  • Gravatar for @ne bih da se mesam
    @ne bih da se mesam (gost) | 03.11.2008. 08.50.27
    donekle se slazem sa tobom. rokenrol nije vise muzika mladih. svidelo se to nekom ili ne. mislim da je kit ricards rekao da ce rokenrol izgubiti smisao kada nestane poslednja generacija koja je odrasla pod senkom II svetskog rata. i to je upravo sada otprilike. pa ipak, srecom postoje mladi ili sredovecni ili svejedno koliko stari koje zanima nesto drugacije. hteli mi to da priznamo ili ne petrol, kao i jos neke muzicke grupe jesu nesto drugacije. i to treba negovati. to je vrhunska kultura u srbiji danas. tesko je prisetiti se mnogo toga boljeg na bilo kom polju. zbog toga sto je jako uzbudljiva sama pomisao da takvo nesto danas postoji i ume da (ne - ne pomeri, ni promeni, nisu takva vremena) nego natera na ples ili ucini da se makar na trenutak osetimo bolje. tu se negde krije zec. koji sad zec?
  • Gravatar for korov
    korov (gost) | 03.11.2008. 11.54.58
    odlican album! muzika uz koju moze da se zaigra, muzika koju kad pustite dok se vozite autobusom ucini da ne vidite ruzne stvari oko vas... generalizovani hejt koji u paketu bacate na p. r. i nd. - uopste mi nije jasan, sticem utisak da to nema veze sa tim bendovima i njihovom muzikom vec pojedinacnim ogorcenim odnosom prema popboksu. hvala petrolu! samo napred!
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 03.11.2008. 11.57.38
    Ako je Petrol vrhunska kultura, onda super.....................
  • Gravatar for Holger Czukay
    Holger Czukay (gost) | 03.11.2008. 12.15.16
    Voleo bih da sam u tekstu procitao manje o 'generacijskim stvarima', 'sceni' itd, a vise o muzici na albumu [zasto je dobra, izuzev sto lici na Can i Sonic Youth - ma nemoj?] Ali tuzno je sve to... voleo bih da podrzim, samo kad ne bi bilo tako kilavo
  • Gravatar for sugarfree
    sugarfree (gost) | 03.11.2008. 21.32.49
    >>OK, na stranu Cigo hvali svoga konja sindrom koji je u ovakvoj situaciji neizbežan, album zvuči pretenciozno tromo. Posebno je neprijatan baš u momentima kada pokušava da se izmetne u generacijski krik.
  • Gravatar for pegla
    pegla (gost) | 04.11.2008. 10.58.49
    razni polivachi se sjatili ovde, zanimljivo... pitam se da li su uopste culi album koji komentarisu ili su samo alergicni na popboks ili kreativnost drugih ljudi kakvu oni sami nisu sposobni da pruze.
  • Gravatar for haha
    haha (gost) | 04.11.2008. 18.40.51
    Kreativnost? hahahaha Nisam znao da svako ko napravi mediocre album može da se hvali nekom "kreativnošću". I otkud znaš da neki od ovih ljudi ovde već ne pokazaju neku određenu dozu kreativnosti? Možda je to samo do toga što nisu "hype" kao Nežni Dalibori, Repetitori i Petroli i ne treba im visoka ocena na popboksu da bi se afirmisali negde ili da ih to sprečava da budu kreativni, šta već.
  • Gravatar for pegla
    pegla (gost) | 04.11.2008. 20.06.43
    @ova(j) ispod: nisam siguran da razumem poslednju recenicu koju si napisao(la)... verovatno je ni ti neces razumeti ako je ponovo procitas. nego, hajde ti nama lepo priznaj jesi li preslusao(la) album petrola ili samo komentarises, onako usput, kao razni drugi polivachi ovde?
  • Gravatar for haha2
    haha2 (gost) | 04.11.2008. 23.35.40
    Ne znam šta je sporno u vezi poslednje rečenice, upravo sam je pročitao ponovo, možda je samo trebalo da napišem da sam mislio da ovde verovatno ima ljudi koji sviraju/pevaju u nekim bendovima kod nas i da pokazuju veću kreativnost nego ovi bendovi koje sam dole pobrojao. "ili su samo alergicni na popboks ili kreativnost drugih ljudi kakvu oni sami nisu sposobni da pruze." Aludirao sam na ovo, mislim da nije na tebi da sudiš da neko od ljudi koji komentarišu ovde ne može da pruži "kreativnost". A mislim da je totalno nepotrebno pitati da li sam preslušao album, ne komentarišem nešto što nisam slušao, naravno.
  • Gravatar for pegla
    pegla (gost) | 05.11.2008. 09.40.47
    "...da sam mislio da ovde verovatno ima ljudi koji sviraju/pevaju u nekim bendovima kod nas i da pokazuju veću kreativnost nego ovi bendovi koje sam dole pobrojao" vidim da ni ti nisi siguran da li su oni ovde prisutni ili ne. ili mozda jesi, pa bi mogao da me uputis u te vrhunske domete kreativnog rada? verovatno bi bilo dobro da se neko od tih ljudi predstavi imenom i prezimenom, da znam sa kim imam posla i da mogu da prokomentarisem njihovu kreaciju na nacin na koji oni komentarisu petrol, anonimno i sa neopravdanim hejtom.
  • Gravatar for mekejn, dzon mekejn
    mekejn, dzon mekejn (gost) | 05.11.2008. 11.32.29
    brate rowenta, drago mi je da si skontao koncept izlozenosti javnog rada javnoj kritici. moje srce je puno. dokle cete bre da lupetate o ''strucnosti'' publike?
  • Gravatar for pegla (a nije rowenta)
    pegla (a nije rowenta) (gost) | 05.11.2008. 12.16.39
    koje publike? mislis na ove luzere (ili luzera) kojima je najvece uzbudjenje u toku dana da upute neki negativan komentar, dok jako lepo skrivaju svoj ukus ili rad koji bi, takodje, mogao biti podlozan kritici javnosti? ja kad bih komentarisao sve stvari koje mi se ne svidjaju verovatno ne bih imao dovoljno slobodnog vremena da zivim. mnogo mi je prijatnije da pohvalim nesto za sta verujem da je dobro, a to velika vecina ljudi koji bacaju hejt nikada ne radi.
  • Gravatar for Cera
    Cera (gost) | 08.11.2008. 12.38.25
    To g-dine Ambroziću. Vaša reč gvozdena vrata otvara. Bend je na svom mestu i u svoje vreme. Sve pohvale. Interesuje me samo kako zvuče uživo. A i toga će biti, nadam se.
  • Gravatar for bne
    bne (gost) | 01.12.2008. 00.10.30
    odlichan bend. i odlichan album.
  • Gravatar for peter
    peter (gost) | 12.12.2008. 09.18.36
    bio na 2 svirke u PG, kupio album nakon prve. Prije toga nisam nikad ni cuo za njih, niti citao neke kritike i recenzije. Jednostavno je cool da ih slusam, i uzivam, ne uporedjujuci ih sa bilo kim drugim. Pokusajte da dozivite muziku na taj nacin, a ne dok slusate pjesmu ili album smisljate sto treba da kazete drugima ili napisete na nekom forumu, kako bi sami sebe istakli na tako glup nacin.
  • Gravatar for Sho Ne?
    Sho Ne? (gost) | 23.01.2009. 00.44.30
    Zasto ovaj nindza spominje operu u pjesmi Prijatelj?
  • Gravatar for visočanstvo
    visočanstvo (gost) | 07.03.2009. 09.10.53
    Meni ta "u operi" toliko zasmeta da gotovo fizički zaboli. Ako izuzmem taj gotovo da oksimoron u odnosu na zvuk i text ostatka materiala, album je odličan. Ako bude jednom došlo do reizdanja, promenite to, ko boga vas molim
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.