Popboks - SHINE A LIGHT - Martin Scorsese (CINEMANIA 08) - Nova starost [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.11.2008. 10:04 · 6

SHINE A LIGHT - Martin Scorsese (CINEMANIA 08)

Nova starost

Teško je reći da su Rolling Stonesi precenjeni bend. Recimo to ovako: oni sigurno nisu dobili manje od onog što im je sledovalo. A kad dobiješ ono što si zaslužio, nemaš mnogo opravdanja da išta više tražiš

Marko Kostić

Ocena:
7


7/10
 

Uloge: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ron Wood, Christina Aguilera
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 122 min.
Proizvodnja: SAD, Velika Britanija, 2008

Shine a light počinje zbunjenom organizacijom dobrotvornog koncerta i još zbunjenijom organizacijom snimanja sa zbunjenim najavljivačem Billom Clintonom. Tek kada počne koncert, grubo izmiksovan i umorno odsviran, postaje jasno da Scorsese snima kritički film o Stonesima koji nikako da se zadovolje još uvek gajeći simpatije prema đavolu.

Mnogo eksplicitniji negativni muzički dokumentarac videli smo u Some kind of monster, u kome Metallica svesno degradira svoj mit. Na skriveniji način isto to radi i Scorsese Rolling Stonesi deluju više farisejski nego mesijanski. Poput katoličkog misionara, isijavajući svoju zapadnu svetlost na severni kamen, Scorsese se, ustima većim od Jaggerovih, plazi njihovom njujorškom mesecu.

Muzika je umetnost u kojoj se direktnije i brže, otkriva odnos snaga među kolegama. Stonesi, kao predstavnici rock i blues tradicionalizma, sigurno svaki dan imaju susret sa boljim muzičarima od sebe. Neki su im prethodnici i idolima, neki talentovani sledbenici. To ne ugrožava smisao njihovog postojanja, ali ih čini pre voditeljima programa nego specijalnim gostima.

Na razne načine učestvujući u filmovima o muzičarima (serijal o bluesu, film o Dylanu, Woodstock, Round midnight, New York, NewYork, Last Waltz), Scorsese je upoznao sudbine drugačije od sudbine Stonesa: odvojenu tihu stvarnost koja se prema Stonesima odnosi kao Last Waltz prema Razjarenom biku.

Shine a Light govori o Scorseseovom rascepu, o velikoj karijeri sa previše tihih (zaboravljenih) i sa previše glasnih (izvikanih) filmova. U prve većinom spadaju njegovi muzički filmovi. Zato se ovde Stonesi ismejavaju: samo istinom Scorsese može da ih vrati u kultni status i spreči da njihov medijski vrh zamaskira njihovu pravu funkciju u svetu rock muzike.

A Stonesi nikada nisu bili vrh, oni su uvek bili centar velikih kulturnih migracija i revolucija, matchmakeri suprotnih polova moderne kulture. Svi zajedno oni su najvitalniji starački dom na svetu, onaj koji ima jedinstvarnu šansu da razmisli još jednom, dok je mlad. Takođe, i da nama, običnim smrtnicima, poruči nešto iz dimenzije nedostupne našoj biologiji.

Skriveni dramaturški solista ovog filma je Ronie Wood koji je gostovao i na Last Watlz, koji je svirao sa Faces pre nego što je vrbovan od svoje jedine konkurencije – Stonesa. Novi i stari varvarin čeka njihovu penziju, koja će ga otkriti kao najvećeg od svog kamenja, kao kamen međaš.

Nama ostaje čekanje da od posmatrača ponovo postanemo svedoci. Like a Rolling Stone!

Ostale kritike sa Cinemanije 08:



Komentari

  • Gravatar for Andre Williams Tezgaros
    Andre Williams Tezgaros (gost) | 05.11.2008. 11.22.53
    U poredjenju sa Scorseseovim dokumentarcem o Dylanu 'No Direction Home' ovaj je nevidjen smor svakom ko nije fan grupe. Malo price, mnogo dosadne mjuze.
  • Gravatar for maja
    maja (gost) | 05.11.2008. 16.50.12
    slazem se sa time da ko ne voli stonese, teshko moze da voli ovaj film. ali zvuk i kamera filma su savrsheni, pogled sa Stonese u jednom manjem, privatnijem okruzenju je sjajan, a kratki isechci iz intervjua i keithove opaske su neprevazidjeni. UZIVAJTE!!!
  • Gravatar for negrita
    negrita (gost) | 05.11.2008. 22.57.35
    Recenzent se zaneo, a provejava mu i negativan stav spram Stonesa: ima boljih muzicara, staracki dom, los zvuk(!), umorno odsviran koncert.Na srecu, nista nije tako, naprotiv. U svom zanosu, recenzent je predaleko otisao: Ronny nikad ne moze biti najveći od svog kamenja, pa cak ni u prenosnom znacenju.
  • Gravatar for opa_opet_kopa
    opa_opet_kopa (gost) | 06.11.2008. 07.01.34
    Koji li je film gledao ovaj recezent!? Ko li ga je naljutio, o cemu li je mislio? Uostalom nije ni vazno...Film je poslastica-UZIVAJMO ;)
  • Gravatar for ne razumem
    ne razumem (gost) | 08.11.2008. 08.34.31
    kako tekst o ovome moze pisati covek koji misli da su Rolling Stonesi precenjeni bend...
  • Gravatar for Nilt
    Nilt (gost) | 12.11.2008. 05.34.23
    Kao da smo gledali isti film. Cenim potez recenzenta da ukaze na sve najbitnije detalje ovog ostvarenja oskarovca Martina.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi