Popboks - NIKAD NE ODUSTAJ – Jeff Wadlow (CINEMANIA 08) - Krvavi spot [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.11.2008. 08:39 · 7

NIKAD NE ODUSTAJ – Jeff Wadlow (CINEMANIA 08)

Krvavi spot

Ne čudi što je film dobio MTV nagradu za „najbolju borbu“. Ismevanje i kritika tuče u YouTube formatu, u jednom filmu koji veliča to isto što i klinci koji tuče na YouTube kače, reditelju nagradu namače

Kristina Đuković

Ocena:
3


3/10
 

Originalni naziv: Never Back Down
Scenario: Chris Hauty
Uloge: Sean Faris, Amber Heard, Cam Gigandet, Evan Peters, Leslie Hope, Djimon Hounsou, Wyatt Smith
Žanr: drama, akcioni
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: SAD, 2008.

Nikad ne odustaj nalazi se na tromeđi fetišističke mizantropije sa kojom Larry Clark posmatra sodomu i gomoru mladih Amerikanaca, naivno iskrenog borilačkog žara „sam protiv svih“ filmova tipa Krvavi sport i nedefinisane kritike (koja se graniči sa veličanjem) surovog opstanka u hijerarhiji bogataških škola, poput filma Alfa Dog.

Najbitnije, reč je o filmu u kome svi izgledaju super. Čak i pre nego što shvate da im je svega dosta, pa počnu da treniraju u obližnjoj teretani.

Iako, kako za sebe kaže, glavni junak Jake Tyler „živi u kutijama i jede iz kutija“ i uporno beži od sudbine razbijača koji prebija sve oko sebe i majci jede džigericu, sudbina ga dovodi u bogatašku školu u kojoj se deca bave organizovanjem gladijatorskih borbi koje snimaju i kače na You Tube. Da se Vlasi ne dosete.

Dakle, sukob je rezervisan isključivo za ring, s obzirom da junak dospeva upravo u sredinu u kojoj se dobro snalazi i u kojoj samopoštovanje stiče u tučama. Jedino što nam scenarista i reditelj sugerišu da je, za razliku od posrnuća, samopoštovanje u tuči zadobijeno ako dišeš duboko.

U ovoj školi čak nema ni onih sitnih životnosti koje postoje u Beverli Hilsu (bogate devojke koje kradu po radnjama, pa neko osniva školske novine, a neko igra odbojku na pesku ili zeza druge telefonom), već svi u školi žive za dan kada će neko nekome rascopati glavu.

Jeff Wadlow donekle je svestan pogubnosti ovakvog života (ja nisam, ali mi je on sugerisao da je takav život loš, meni jednostavno nije bilo stalo), pa sevanje bliceva na krvavim plećima dece Apokalipse snima sa pravedničkim zanosom srednjevekovnih monaha koji u isto vreme vape za Bogom u ovoj dolini suza i sa uživanjem i do najsitnijih detalja opisuju Đavola koji je došao po svoje.

Od kritike do afirmacije korak je još manji ako se za glavnog junaka, tog iz kutija, uzme Sean Ferris, nalik Tomu Cruiseu iz mlađih dana. Pa mu se, pošto ga dobro premažu uljem, prilepi jedna Amber Heard, koja razloge za njegovo makljanje nalazi čak u Ilijadi.

Naposletku, film me je razgalio jer nisam očekivala nešto ovako bezrazložno napucano na jednoj filmskoj smotri, pa mi je čak bio i simpatičan. Podsetio me na Krvavi sport i na to koliko je Jean-Claude Van Damme u stvari bio veliki. On razloge besa nije tražio na Ahilovom štitu, već mu je antičke mudrosti gravirao život na pesnicama.

Ostale kritike sa Cinemanije 08:



Komentari

  • Gravatar for hahaha....
    hahaha.... (gost) | 06.11.2008. 10.27.32
    ....zivi trash! bogati plavusan protiv siromaska crnokosog se bore za naklonost tupave plavusice :D ....zaista arhetipski!....ma mitoloski, Ilijada je na mestu!!!! :D hehe....trejler otvara trash apetite, a Kristina je trenutno naj od naj na popboksu! :) viva B.H.90210!
  • Gravatar for Diližansa snova
    Diližansa snova (gost) | 06.11.2008. 13.42.45
    Još jedan odličan tekst Kristine Đuković, treba slaviti dan njenog povratka u Popoboks vode, mada se ovog puta ne bih saglasio sa njenom ocenom i procenom; NEVER BACK DOWN je sasvim zadovoljavajuće ostvarenje, koe mnogo duguje borilačkim B filmovima iz osamdesetim, sada prezrenim a svakako kvalitetnim, i nešto skromnija minutažća bi, siguran sam , značajno popravila utisak. In my book, 5/10 bez mnogo vaganja.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 06.11.2008. 14.08.45
    svaka čast na odličnom textu, Kristina!
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 06.11.2008. 17.06.39
    Zdrav mladalcki film.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 25.08.2009. 08.59.06
    film je goooooooooooooooooddddd extra
  • Gravatar for GMAZ
    GMAZ (gost) | 27.08.2009. 11.58.13
    mislim da je film do jaja.ekstra je uradjen.
  • Gravatar for solim
    solim (gost) | 06.08.2010. 22.44.28
    strava film samo ako neko zna da mi kaze gde se pusta ovaj film please:D :P
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi