Popboks - THE KILLERS - Day & Age [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.12.2008. 12:08 · 17

THE KILLERS

Day & Age

(Universal/Multimedia)

Treći album kvarteta iz Las Vegasa isprečio se ove nedelje Kineskoj demokratiji na putu ka vrhu britanske liste 

Vladimir Ninčić

Ocena:
5


5/10
 

The Killers su dosad mnogo više bili bend singlova, nego albuma, i Day & Age je njihov pokušaj da se ta situacija preokrene ili bar uravnoteži. U tom nastojanju oni jesu donekle uspeli, jer teško da će ijedna pesma sa ove ploče postati hit kakav su bile Mr. Brightside ili When You Were Young. Problem je, međutim, što ujednačavanje materijala nije proizvelo opšte povećanje kvaliteta, jer album balansira na granici prosečenosti, pokazujući da momci iz Nevade još uvek nisu kadri da naprave ozbiljno i zaokruženo delo.

THE KILLERS - Days & Age

U celoj priči najpozitivniji je uticaj koji je na Killerse izvršio britanski producent Stuart Price (Madonna, Gwen Stefani). Pod njegovim patronatom uvedeni motivi funkya, latina i bossa nove sasvim fino pristaju prepoznatljivom dance-rock zvuku i u pojedinim trenucima stvaraju pomalo konfuznu, ali blesavu i prijatnu atmosferu, kojoj bi Ameri mogli češće da pribegavaju u budućnosti.

Da je na albumu više numera poput Losing Touch i Joy Ride, Day & Age bi bez problema postao ozbiljan pretendent na najbolje mainstream izdanje u sezoni. Međutim, Killersi kao da nisu imali hrabrosti (ili sposobnosti) da u potpunosti prigrabe novi izvor života.

Njihov repertoar su i ovoga puta u velikoj meri okupirali komadi kojih je trebalo da se ratosiljaju, mada je sindrom fillera bio izraženiji na debiju Hot Fuss i, naročito na prethodniku Sam’s Town, gde je bilo očiglednije koje su pesme hitovi, a koje su tu da bi trajanje dostiglo pristojnu cifru od 40-ak minuta. Premda nešto zrelija nego ranije, druga polovina nove ploče ponovo je svedoči o njihovoj dugogodišnjoj želji da se otisnu u pop vode, ali, u isto vreme, i odbijanju da raskinu sa indie korenima, što rezultira sterilnim i nemaštovitim pesmama koje pažnju, u najboljem slučaju, jedino mogu da drže pri prvom susretu.  

Brendon Flowers još uvek nije shvatio da nikada neće biti ni Springsteen ni Bowie ni Robert Smith, bez obzira što je na trenutke prilično upečatljiv u oponašanju. Čini se da njegovi tekstovi sve manje i manje imaju smisla i da se pretvaraju u niz nasumičnih reči i duhovitih sintagmi koje ponekad dobro zazvuče, a ništa ne znače.

Tipičan primer je prvi singl Human, u kom peva o egzistencijalnom pitanju “Are we human or are we dancer”. To je prvi put da singl Killersa ima takav sklop da dosadi pre nego što se i sazna da li je pronašao odgovor. Sličnih banalnih i nesuvislih momenata, nalažost, ima na pretek.

 

Human

Day & Age je mogao da bude prekretnica u karijeri jednog od najvećih gitarskih bendova današnjice, na kojoj su mogli da se predstave u novom ruhu i, u skladu s gradom iz koga potiču, definišu bogat i glamurozan zvuk koji bi lako mogao da preraste u trend.

Umesto toga, Killersi su na trećem izdanju stali na pola puta, pri čemu su odbacili stare vrline, a nisu u dovoljnoj meri postigli željenu transformaciju. Krajnji rezultat nije ništa ubedljiviji od prva dva albuma, s tim što ovoga puta nijedna numera neće naći svoje mesto na kompilaciji zlatnih glavnostrujaških rock momenata iz prve decenije tekućeg milenijuma.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for meni se dopadaju...
    meni se dopadaju... (gost) | 02.12.2008. 11.23.33
    ...i album i recenzija.
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 02.12.2008. 11.41.03
    Ovo za Human je skroz tacno - meni je ta pesma bila super kad sam je prvi put cuo, ali dosadila mi je vec posle treceg slusanja i vec ne mogu da je smislim. Ubedljivo je najbolja prva pesma na albumu (Losing touch?)
  • Gravatar for mrvica
    mrvica (gost) | 02.12.2008. 11.53.44
    Meni se album i ne svidja, nekako to vise nije taj bend, a fora je sto su i najbolje te pesme na koje tek ni trunku ne lice na sebe...ali trebali su poraditi na kvalitetu kad su se vec odlucili na takavu promenu, ovako opet dve-tri pesme valjaju... Sjajno opisano, recenzent je bas pogodio
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 02.12.2008. 16.45.18
    Prvi album je stvarno bio sjajan, a onda sve prosecnije. Tesko da oni mogu bolje od toga.
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 02.12.2008. 18.57.37
    Kako su se loše istripovali sa 'Human'. Odvratno! Već čujem gomilu euro dance obrada... Tuc, tuc, tuc ,..................................
  • Gravatar for ne znam....
    ne znam.... (gost) | 02.12.2008. 22.36.57
    ....voleo bih da ih odbranim, ali ne znam kako i kojim argumentima???? ....ova pesma "Human" bi bila idealan povratnicki singl za recimo Erasure, bolje da su ga njima prodali....Ovako, pamticu ih po 2 dobre pesme:(
  • Gravatar for Milan.
    Milan. (gost) | 02.12.2008. 23.43.00
    Evo sad sam preslusao album i na prvo slusanje 100% se slazem sa recenzijom. Joy Ride je stvarno najbolja na albumu, dok sam Human znao od ranije i ovoga puta sam je preskocio.
  • Gravatar for Branislav
    Branislav (gost) | 03.12.2008. 01.03.01
    Ljudi, "Human" je najlosija pesma na ovom albumu, u stvari i nije toliko losa nego je u dance fazonu sto i nije bas ocekivano od Killers-a. A sto se tice albuma - odlican je! Svi clanovi benda su po meni mnogo bolji muzicki, ubacili su neke nove instrumente (npr. saksofon i to u pravoj meri), napravili zanrovski raznovrsniji album, a da pri tom ne zvuce "jeftino". Sve u svemu mislim da im je ovo najbolji album do sada. Autor recenzije bi mogao malo manje da prepisuje kritike iz stranih casopisa...a mozda i nisam u pravu.
  • Gravatar for @Branislav
    @Branislav (gost) | 03.12.2008. 10.32.56
    Nikako nisi u pravu, ali ni po jednoj tacki
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 03.12.2008. 10.34.56
    Ovo je prvi put da ja vidim recenziju koja kritikuje ovaj album, svuda je nahvaljen pa sam se ja pitala da li sam gluva...
  • Gravatar for margo
    margo (gost) | 03.12.2008. 11.02.10
    A na koju je foru autor prepisivao iz stranih casopisa, kad je tamo album nahvaljen? Neki ljudi bas imaju potrebu da napisu bilo sta i ubace neke sulude optuzbe cim se ne sloze s recenzijom.
  • Gravatar for Nemanja
    Nemanja (gost) | 03.12.2008. 13.25.28
    kao i do sada, popboks mi nije merodavan za bilo kakvo novo muzičko izdanje... vrlo irelevantan sajt koji ću skinuti sa Favorites!
  • Gravatar for indiesurfer
    indiesurfer (gost) | 03.12.2008. 13.50.30
    Po meni je najveci problem ovog albuma preterano ispeglana produkcija i aranzmani koji potiskuju gitare u drugi plan. Da se radi o nekom novom pop bendu ocenio bi ovaj album kao veoma solidan ali posto se radi o momcima koji su nas svojevremeno ubedjivali da im je indie rock duboko usadjen u korenu duse (pesma Indie Rock & Roll, album Hot Fuss) i koji su pri tome stvorili jos nekolicinu hitova koji su zasluzeno usli u anale (indie) rock muzike, ovakvo mainstream preobrazenje u Duran Duran novog doba je blago receno razocaravajuce.
  • Gravatar for haha
    haha (gost) | 03.12.2008. 14.42.07
    Znaci, Repetitor su za 4 ocene bolji od Killersa!!! Svaka ti cast, Popbokse!
  • Gravatar for @Nemanja
    @Nemanja (gost) | 04.12.2008. 14.51.58
    Hoces maramicu?
  • Gravatar for michael valentine
    michael valentine (gost) | 17.12.2008. 23.25.36
    Neverovatno je kako je recenzent potpuno pogresno pristupio oceni ovog albuma!!!'Ajde da preskocimo relevantnost ocena iz strane stampe, ali citaoci ''Rolling Stona''su ga proglasili za album godine, a Britanci koji su potpuno poludeli za ovim bendom su ga vec razgrabili u pola miliona primeraka za samo 3 nedelje prodaje.Reci za grupu KILLERS da imaju album-fillere je sa jedne strane smesno, a sa druge nevaspitano! Veliki sam poznavalac njihovog opusa i smatram da su u svakoj svojoj fazi(ukljucujuci i ''Sawdust''iz 2007. album B-strana i rariteta) vredni paznje i komplimenata. Jednostavno, to je talentovan i dinamican bend koji crpi inspiraciju od njihovih raznovrsnih muzickih uzora, ali i uvek zvuci sveze i inventivno. Da skratim:Sablasnut sam kako Nincic nije shvatio i prepoznao novu inkarnaciju benda i 'masakrirao'losom ocenom jedan album - kolekciju razlicitih, ali sjajnih pesama!
  • Gravatar for cacke
    cacke (gost) | 09.01.2009. 20.13.02
    are we human or are we dancers...glupog li teksta ponekad mi je žao što znam engleski.muka mi je više od tih slinavih britanskih bendova
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.