Popboks - LINDSEY BUCKINGHAM - Gift of Screws [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.12.2008. 12:59 · 2

LINDSEY BUCKINGHAM

Gift of Screws

(Warner Bros. Records)

Ni peti solo album ključnog autora komercijalno najuspešnije postave Fleetwood Maca ne pokazuje znake slabljenja avangardne strane nebrojeno puta dokazanog hitmejkera

Marko Artuković

Ocena:
7


7/10
 

Ako se na trenutak dogovorimo da postoji nešto što bi se dalo nazvati rock aristokratijom a da to ne znači nešto ružno, članovi najuspešnije postave Fleetwood Maca (Mick Fleetwood, John McVie, Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie) svakako su sam njen krem. Da je snimanje albuma Rumours (1977), recimo, bilo iskorišćeno za reality show, pitanje je da li bi Dinastija kasnije bila onoliko interesantna.

LINDSAY BUCKINGHAM

Pored toga što je pisao besramno besprekorne mainstream rock hitove za odrasle, Lindsey Buckingham nikada nije krio svoju eksperimentalnu stranu, a njegova umereno do znatno uvrnuta ličnost protezala se i na jedno i na drugo – kako kroz melodije i stihove, tako i kroz vrlo osobeno sviranje gitare iz kog bi gotovo svako mogao ponešto da nauči, bez obzira na stilsko usmerenje. Često čujemo Fleetwood Mac i kad to ne znamo: R.E.M., Smashing Pumpkins, Ryan Adams... samo su neki od onih koji su prigrlili njihovu enormnost.

U celoj toj priči novi solo album Lindseyja Buckinghama je, kao i prethodnici, uvrnut, frustrirajući biser beskompromisnog songwritinga i ekonomično upotrebljene virtuoznosti, većim delom radijski skoro neupotrebljiv, ali i praktično nepresušan ako se ispostavi da ponekad dosta neobične stvari koje se dešavaju u Buckinghamovoj glavi imaju veze sa osećanjem sveta kakvo neguje – ili protiv kakvog se u sebi bori – slušalac.

Oko dve poletne pesme koje bi, pogotovo uz nešto izdašnije aranžmane, mogle biti hitovi za Fleetwood Mac – Did You Miss Me i Love Goes Deeper – tiska se jato napetih komad(ić)a kojima lepo pristaju sve moguće konotacije naslova albuma, preuzetog iz pesme Emily Dickinson.

Baš kao i njena poezija, pesme poput ovih na Gift of Screws ne rastu baš u baštama u kojima se ljudi druže, prepoznaju, smeju i razumeju. One su plod unikatne ličnosti, grčevitih trenutaka i zamamnih meditacija, gotovo bolesne od teskobe i potrebe za komunikacijom.

Njihova melanholija je nemirna i grčevita, i obrnuto: njihova nervoza je puna čežnje i posebne vrste strpljenja, onog koje pripada ljudima kojima je razumevanje sebe praktično fiziološka potreba, a potreba za razumevanjem drugih nešto poput poroka.

LINDSAY BUCKINGHAM - Gift of Screws 

Ovo nije zdrava i jedra muzika inertnog velikana koji nikome nema ništa da dokazuje, već intimna i žilava gitarsko-vokalna poezija osobenjaka koji polako načinje senovitu stranu sredovečnosti; koji je video svet, i svašta na njemu, a i sada ga, i sebe u njemu, gleda – ponekad uznemirujuće unezverenim – pogledom istinskog umetnika.

Teško za slušanje, još teže za dopadanje, i praktično nemoguće za osporavanje. Primamljivo za izbegavanje. Preporučljivo za posvećivanje istinske pažnje.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Dupeuvlakach
    Dupeuvlakach (gost) | 16.12.2008. 12.49.03
    "Teško za slušanje, još teže za dopadanje, i praktično nemoguće za osporavanje. Primamljivo za izbegavanje. Preporučljivo za posvećivanje istinske pažnje." . odavno se ovako dobar splet rechenica nije pojavio na pop.oxu! meni je Peter Green ipak drazi, dajte mi da pishem recenziju njegove upravo objavljenje 4xCD antologije.
  • Gravatar for hvala...
    hvala... (gost) | 16.12.2008. 14.16.40
    ...za Lindsey-a....da ne bi ove recenzije, ne znam ko bi se na ovim prostorima setio da ga pomene...mozda jos Moma Rajin...:) i da, ono za r'n'r elitu ziva istina! FM su sam vrh, a ne oni najcesce pominjani....hvala jos jednom....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.