Popboks - KEEP AWAY FROM HEAT - Helium Bliss [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.12.2008. 12:11 · 13

KEEP AWAY FROM HEAT

Helium Bliss

(Ammonite Records)

Sa dva albuma objavljena ove godine, beogradski muzičar Predrag Nedić postaje nezaobilazno ime na ovdašnjoj elektronskoj sceni

Uroš Smiljanić

Ocena:
7


7/10
 

Nekim ljudima stvari jednostavno idu od ruke. Peđa Nedić je u vreme kada je većina nas pisala za slavu, smatrajući honorare dekadencijom koja se događa drugima, imao veoma razumnu poslovnu egzistenciju vezanu za neke bitne magazine koji su se bavili pop-kulturom. Nije me preterano iznenadilo kad se dohvatio pravljenja muzke, i pokazao da je i na tom polju više nego kompetentan.

Popboks je već pisao o muzici koju Nedić snima pod imenom PNDC, a koja je svojom postpank elegijom privukla Zdenka Franjića i obezbedila izdavanje albuma Fading Away na etiketi Slušaj Najglasnije. PNDC, iako u osnovi elektronski projekat, još zadržava jasne veze s gitarskom muzikom i, da tako kažem, organskom estetikom.

Keep away from heat zaranja mnogo dublje u elektronsku primordijalnu čorbu i na debi albumu ovog projekta ima vrlo malo naturalističkih gestova koji bi se mogli protumačiti kao pokušaj imitiranja muzike čitavog benda kroz digitalnu simulaciju. Umesto toga, Helium Bliss, u skladu s naslovom, pluta među bestelesnim svetlosnim oblicima i sanjari o nikada sasvim realizovanom rajskom vrtu sa samo dve-tri kapljice gorčine.

KEEP AWAY FROM HEAT - Helium Bliss

Najgora stvar koja se za Helium Bliss može reći je da se preteče i uticaji mogu vrlo lako prepoznati. U neku ruku slično albumu Fading Away, ovo je revizija muzičkih svetova iz nekih prošlih vremena, samo što je u ovom slučaju raspon nešto drugačiji. Ovde se mogu prepoznati eterični ambijenti veoma nalik Cocteau Twins, u diskretnim pokretima gitare na Wall, ali i u setnom napevu Marine Skiadaresi na Rainbow Drops. S druge strane, naslovna pesma s prigušenim bitovima, snolikom harmonijom i timestretchovanim semplovima ljudskog glasa neodoljivo podseća na Boards of Canada.

I drugde su uticaji nežnijeg dela WARP ergele vidni: Everything... Senseless me podseća na Plaid, a Des Notes de Clementines bi bez problema mogao da prođe kao muzika bilo kog od nebrojenih WARP projekata nastalih pod uticajem kompilacija Selected Ambient Works i Artificial Intelligence.

No, ružno bi bilo Helium Bliss proglašavati samo veštom imitacijom tuđih ploča. Nedić u svemu ovome definitivno ima lični izraz i slušanje ovog album u paru s radovima PNDC otkriva zajednički set muzičkih ideja i estetskih rešenja, bez obzira na stilske razlike. Keep Away From Heat je projekat koji možda još traži definitivnu formu, krećući se između leftfield popa 80-ih, leftfield elektronike i postrocka 90-ih, te bezvremene ambijentalne muzike; međutim ovo treba više shvatiti kao opservaciju nego kao zamerku.

To što Helium Bliss nije sasvim konzistentan u idejama i zvuku tokom svojih 45 minuta je formalna primedba i vredi je zabeležiti samo zato što u svakom drugom pogledu ovaj album pleni zrelošću. Na nivou samih pesama nema ni govora o nesigurnosti i elegancija s kojom one nose svoje nežne note je za svaku pohvalu.

Priznajem, uvek sam zavideo Peđi Nediću na tome kako mu je svaki posao naizgled bez napora išao od ruke. U poslednje vreme, kada vidim da je u muzici jednako uspešan kao i u prethodnom poslu, ostaje mi samo da se nadam da nema ambicija (ili bar vremena) da se bavi i pisanjem za Popboks.

I mi ostali treba nešto da radimo, do đavola! 

Audio:



Komentari

  • Gravatar for modeselektor
    modeselektor (gost) | 17.12.2008. 13.34.06
    to je znachi onaj "profa" sto pljuje po mojim recenzijama.
  • Gravatar for Leonardo
    Leonardo (gost) | 17.12.2008. 13.49.18
    Kakva skromnost najveceg i najboljeg muzickog novinara na Balkanu svih proslih i buducih vremena!
  • Gravatar for Pedja*****
    Pedja***** (gost) | 17.12.2008. 14.45.45
    "Najgora stvar koja se za Helium Bliss može reći je da se preteče i uticaji mogu vrlo lako prepoznati." a odmah posle toga se nabraja gomila uticaja i slicnosti sa drugim izvodjacima mahom sa Warp-a. i jos nesto: Selected ambient works nija nikakva warp-ova kompilacija, vec postoje dva izdanja Aphex Twin-a koja nose naziv Selected ambient works l (85-92) i ll i vrlo su uticajna kada se govori o ambijentalnoj muzici uopste. Nisam slusao album, ali sam siguran da podseca na sve i svasta iz domena ambijentalne elektronike, IDM-a i sl.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 17.12.2008. 20.34.47
    "Peđa Nedić je u vreme kada je većina nas pisala za slavu, smatrajući honorare dekadencijom koja se događa drugima, imao veoma razumnu poslovnu egzistenciju vezanu za neke bitne magazine koji su se bavili pop-kulturom." da li je vise sebe isticao ili njega prozvao? kakav megaloman, i dalje mi nije jasno zasto toliko prostora dobije, nije zbog stila i kvaliteta recenzija sigurno!
  • Gravatar for sorry bat...
    sorry bat... (gost) | 17.12.2008. 20.49.43
    ...ovo na majspes je teshki tresh.
  • Gravatar for ceracke beracice kukuruza
    ceracke beracice kukuruza (gost) | 17.12.2008. 22.59.34
    urose, urose, ti si nase cvece, niko tvoje mesto, drugom dati nece. + tear me apart je hit!
  • Gravatar for Luka Petrovic
    Luka Petrovic (gost) | 18.12.2008. 05.37.58
    Isti onaj Nedic iz XZabave?
  • Gravatar for veky
    veky (gost) | 18.12.2008. 13.42.15
    Urke, pile moje malo, pa kako ti nekome da zavidis kad mozes sve sto ti se hoce!?
  • Gravatar for Bojsha
    Bojsha (gost) | 19.12.2008. 10.57.04
    Ovo zvuci kao demo sekvence koje dobijete kad instalirate F.Loops, kakav C.Twins, kakva etericnost??? Da ponovim sorry but... : Tesko smece
  • Gravatar for digitronen
    digitronen (gost) | 19.12.2008. 18.56.12
    nije mi bilo tesko da preslusam sve sa plejera i ne bih se slozio sa pojedinim komentatorima da je ovo "tesko smetje" (tzv. djubre). takodje, ne bih se slozio ni sa autorom teksta po pitanju slicnosti sa cocteau twins ali ono sto sam cuo je sasvim dobro. nazvao bih to npr. light elektronikom. no, citajuci vase postove uocljiv je odredjeni hejt direktno usmeren na autore (sto teksta, sto muzike, svejedno), a da je sustina (muzika, ovom prilikom) uglavnom zanemarena. tipicna srpsaka posla. hejt4ever :)) btw. marina skiadaresi ima izuzetan glas.
  • Gravatar for qqlele
    qqlele (gost) | 20.12.2008. 12.55.05
    I ja sam preslusao par stvari i ne mogu da kazem da je u pitanju bas tesko djubre, ali opet je ispod proseka za svetsku produkciju, a i idejno nista posebno. U moru slicne muzike jedno preslusavanje je i vise nego dovoljno. Cinjenica da je u pitanju lik sa nasih prostora kada je ovakva muzika u pitanju mi nista ne znaci.
  • Gravatar for Nedićevac
    Nedićevac (gost) | 20.12.2008. 21.39.44
    ovo je bolje od Boards of Canada, a o Autechre i R.D.J, da i ne prichamo!
  • Gravatar for @Nedicevac
    @Nedicevac (gost) | 21.12.2008. 10.12.45
    Ti se to zezash!? Malo ga pretera!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.