Popboks - TIGER LOU - A Partial Print [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.12.2008. 13:56 · 6

TIGER LOU

A Partial Print

(Startracks)

Žešći, inspirisaniji i komplikovaniji od prethodnika, treći album švedskog benda odlazi korak dalje u kreiranju sablasne atmosfere

Vladimir Ninčić

Ocena:
7


7/10
 

Iza imena Tiger Lou, (slučajno ili namerno) pogrešno preuzetog iz hongkonškog akcijaša Fong Sai-Yuk (Corey Yuen, 1993), kriju se 28-godišnji grafički dizajner iz Stokholma Rasmus Kellerman i muzičari koji mu pružaju podršku isključivo na živim nastupima.

TIGER LOU - A Partial Print

Na početku karijere (EP Trouble And Desire, 2003) i nešto kasnije (debitantski album Is My Head Still On?, 2004), Rasmusu je kritika često prebacivala da previše očigledno i nemaštovito pokušava da stopi Radiohead i Coldplay. No, talentovani Šveđanin se nije obazirao na takve komentare. Nastavak marljivog rada je već naredne godine rezultirao daleko profilisanijom i prihvaćenijom pločom The Loyal, na kojoj je predstavio svoju viziju tamne strane rock zvuka.

Iako nesumnjivo inspirisan radovima sastava Joy Division, New Order, Slowdive i Echo & The Bunnymen, Rasmusov Tiger Lou se nikako ne bi mogao svrstati u red američkih ili britanskih interpretatora ove struje koje predvode Interpol i Editors. Njegovo muziciranje karakterišu specifična skandinavska melanholija i nordijski šarm, čiju je paradigmu u svetu gitarskog popa u proteklim godinama predstavljala grupa Kent.

Međutim, postoji nešto jezivo i neverovatno privlačno u emotivnom naboju i atmosferi prividne euforije koju Rasmus uspeva da stvori prodornim opsesivnim vokalom, utapanjem melodija i načinom na koji ih integriše u smirenu ali i pored toga napetu ritam-sekciju.

Najnovije ostvarenje iz te perspektive deluje kao jedna pesma, jer su prelazi tako pažljivo proračunati da ih je ponekad nemoguće primetiti, a pojedine teme i stihovi se, sa određenim modifikacijama – u konceptualnom prog maniru – ponavljaju. Ton albuma je izrazito melanholičan i po senzibilitetu se nadovezuje na naslovnu numeru s prethodnog izdanja, poznatu i po zastrašujućem spotu.

 

Crushed by a Crowd (Live, Sundsvall)

Ipak, za razliku od relativno pitkog i hitičnog prethodnika,  A Partial Print je komplikovan i težak na prvo slušanje, ali je zato dovoljno intrigantan i zagonetan da slušaocu ne dozvoli da lako odustane. Zapravo jedini momenat u kome je ploča neposredna i začuđujuće živahna smešten je pred sam kraj, u prvom singlu Crushed by a Crowd.

Ostatak odiše ledenom mirnoćom koju povremeno presecaju energični rifovi iz posthardcore domena. U njima Tiger Lou prvi put u diskografiji dobija moćnu dimenziju, inkarnaciju koja je, pomalo neočekivano, izuzetno delotvorna.

Ipak, po pitanju krajnjeg ishoda, iznenađenja nije bilo. Za vreme trogodišnje apstinencije Tiger Lou je stekao dubinu koja njegov već karakterističan izraz prevodi na viši nivo. Sa svim svojim vrlinama, A Partial Print je jedan od retkih istinski relevantnih skandinavskih rock albuma u godini na izdisaju.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 25.12.2008. 13.24.05
    Definitivno album godine. Mnogo mračniji nego prethodnici, i bolji kao celina. Pun pogodak.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 25.12.2008. 13.56.55
    Steta sto link ka spotu Loyal ne radi, a i ovaj postavljeni snimak je veoma loseg kvaliteta...Ako neko ne zna koliko su dobri, bolje da poslusa ovaj live... https://www.youtube.com/watch?v=Wp_x6vEGk-Q Album je dobar, medju boljima u godini cak, ali se meni prosli ipak vise svidja...
  • Gravatar for sylvia
    sylvia (gost) | 25.12.2008. 14.08.33
    A zasto na MajSpejsetu stoji da se bend zove Tgr Lou? Tamo ima ceo album baj d vej
  • Gravatar for sima
    sima (gost) | 25.12.2008. 22.56.48
    to se zove good value for money: malo low, pa malo depeche, pa malo soad, i jos plus ima poneka da je stvarno njihova.
  • Gravatar for Snuffer
    Snuffer (gost) | 26.12.2008. 00.22.39
    Super je Tiger Lou. Ipak, kada je već spomenut album godine, gde je Friska Viljor - Tour de Hearts? Gde je?
  • Gravatar for marcoman
    marcoman (gost) | 30.12.2008. 13.37.09
    Album je dosadan do bola.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.