Popboks - THE CHASER – Na Hong-jin - Od Sedam do 24 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.12.2008. 16:20 · 8

THE CHASER – Na Hong-jin

Od Sedam do 24

Još jedan prvorazredan dokaz vitalnosti i bogatstva moderne južnokorejske kinematografije i, barem za potpisnika ovih redova, najbolji žanrovski film koji je dospeo do nas iz ove daleke zemlje još od kultnog Oldboya

Dejan Ognjanović

Ocena:
9


9/10
 

Originalni naslov:Chugyeogja
Scenario: Hong Won-chan, Lee Shinho, Na Hong-jin
Uloge: Kim Yun-seok, Ha Jung-woo, Seo Yeong-hie
Žanr: triler
Trajanje: 125 min.
Proizvodnja: Južna Koreja, 2008.

Na prvi pogled prepoznatljivi elementi: serijski ubica prostitutki, čovek kome niko ne veruje usamljen u pokušajima da ga uhvati, trka s vremenom u borbi za život zatočene žrtve... Svake večeri na TV-u imamo priliku da u ponekoj seriji vidimo sličan zaplet. O filmovima da i ne govorimo. Neki kritičari ga opisuju kao spoj Fincherovog filma Sedam i serije 24. Pa opet... The Chaser se izdvaja od žanrovskih i tematskih „kolega“ jer je, pre svega, superioran kao triler a, zatim, on je mnogo više od trilera.

Baš kao i pomenuti Oldboy, ili izvanredni Memories of a Murder (s kojim, pored ostalih kvaliteta, deli i intenzivne pešačke jurnjave sa besomučnim trčanjem kroz sokake), ispod vrhunski poštovanog žanra trilera, The Chaser nudi jak (melo)dramski naboj, te oštru društvenu satiru. Potonji momenti nekim gledaocima mogu ići na nerve, jer je nekompetencija policije toliko vrtoglavo izluđujuća da bi čak i srpski gledalac (navikao na ovdašnju, "narodnu" miliciju) očekivao malo više profesionalnosti u istrazi. Ipak, vredi istaći da je scenario zasnovan na istinitom slučaju. Kako izgleda, policija je svuda ista!

Saspens je nekonvencionalno tretiran jer film nije rađen kao whodunit: ne samo što je ubica poznat već u prvih petnaestak minuta, nego (spojler!) biva uhvaćen već u prvih pola sata. Avaj, čak ni njegovo pismeno priznanje ne pomaže policiji da mu pronađe skrovište, u kome vezana i onesvešćena leži prostitutka okružena leševima. Što je još gore, ako ubrzo ne nađu materijalne dokaze za njegove tvrdnje, zbog neadekvatnog hapšenja preti opasnost da on bude uskoro pušten. Jedina nada je u rukama (i nogama) bivšeg pajkana, otpuštenog zbog korupcije, a sada u ulozi makroa koji bi da povrati svoju "investiciju". Ovaj antijunak nevoljno kreće u mračnu odiseju zabitima velegrada u potrazi –kako se ispostavlja – za svojom dušom.

The Chaser ne beži od klišea: prostitutka je "zlatnog srca" (primorana da radi, iako prehlađena; izdržava maloletnu ćerku), curica je prepametna za svoje godine, a pajkan podvodač od nečasne ruine vođene golom pohlepom postepeno stiče priliku za (dvosmisleno) iskupljenje.

Birokratizovana, nesposobna policija svakako nije samo korejska specijalnost, pa se i njen prikaz u ovom filmu može doživeti kao žanrovska datost – baš kao i tanka "motivacija" psiho-ubice (impotencija!), na kojoj se možda moglo malo dublje poraditi.

Pa opet, debitant Na Hong-jin sa impresivnim uspehom žonglira svim tim činiocima, ne dajući gledaocu ni tren predaha. The Chaser je savršen rollercoaster koji vas grabi tako jako da, eventualno, tek kada sve prođe, i kada preživite (anti)klimaktičnu, gorku završnicu, možete početi da razmišljate.

Reditelj sjajno manipuliše emocijama, na odmeren, nenapadan način koji će sigurno (kao i mnogo toga drugog) biti banalizovan u najavljenom američkom rimejku u produkciji Lea di Caprija. On se podjednako vešto poigrava i sa očekivanjima publike, stalno uspevajući da bude nepredvidiv i podgrevajući saspens do gotovo nepodnošljivih razmera.

Mračan, težak, brutalan i opor, Hong-jinov film ne nudi lažnu nadu niti jeftinu holivudsku katarzu: ostaviviši mnogo toga u zoni sivog i dvosmislenog, on proizvodi trajniji efekat. Ovaj chaser će vas progoniti i mnogo posle odjavne špice.



Komentari

  • Gravatar for Pitanje
    Pitanje (gost) | 26.12.2008. 20.07.49
    Kada ovaj film počinje da se daje u domaćim bioskopima?
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 26.12.2008. 21.21.29
    kao i većina najboljih, nikada.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 27.12.2008. 07.45.07
    malo ozbiljnije i studioznije the chaser ce biti predstavljen zainteresovanima u tematu nishkog casopisa GRADINA posvecenom korejskom filmu, koji izlazi sredinom 2009.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 27.12.2008. 17.45.16
    prethodni 'ghoul' je neki šaljivdžija: temata o korejcima u Gradini neće biti u dogledno vreme.
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 27.12.2008. 17.53.29
    E ovo je (konacno) tacna recenzija. I ocena je adekvatna. Salute
  • Gravatar for Odgledao-
    Odgledao- (gost) | 28.12.2008. 18.01.40
    Sjajan film. Zaista.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 02.01.2009. 17.49.49
    Malo se sta ima dodati ili oduzeti textu. Recenzija adekvatna, ocena mozda malkice previsoka. Ipak je Memories of a Murder za delic inteligentniji, rekao bih dugotrajniji... Sve ostalo (posle dugo vremena) jako, jako korektno.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 04.07.2011. 02.39.16
    dobar
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi