Popboks - CUT COPY - In Ghost Colours [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.01.2009. 12:40 · 7

CUT COPY

In Ghost Colours

(Modular/Universal/Multimedia)

Australijski trio na drugom albumu pokazuje da nikakav new rave ne može da smeni pop kao unirvezalnu plesnu formu

Vladimir Ninčić

Ocena:
8


8/10
 

Iako u prvi mah mogu da deluju kao deo ultraeksploatisanog new rave miljea, momci koji pod imenom Cut Copy  stvaraju prijemčive melodije zapravo predstavljaju njegovu suštinsku suprotnost. Dok Klaxons i njihovi sledbenici deformišu pop čineći ga šljaštećim i drečavim, trio iz Melburna ga sličnim metodama pročišćuje i dovodi do kristalnog stanja.

CUT COPY

Razlozi zbog kojih ih i slušaoci i kritičari često trpaju u isti dance-punk koš sa već istrošenim new raverima (od kojih je, ironično, retko ko uspeo da objavi više od jednog albuma) mogu se najpre tražiti u obitavanju u prostranstvima postpunk zvuka. Australijanci, međutim, u svom nostalgisanju daju prednost sintisajzerima u odnosu na gitaru, po čemu bi se pre mogli povezati sa etiketom DFA i sastavima Hot Chip, LCD Soundsystem ili Hercules & Love Affair.

Ovu vezu potvrđuje suvlasnik pomenutog uticajnog izdavača Tim Goldsworthy, čiji je producentski rad na ovoj ploči u velikoj meri pomogao „kengurima“ u izgradnji identiteta koji je na debiju bio u početnoj fazi formiranja.

Dok su na prvencu Bright Like Neon Love (2004) tada neiskusni vunderkindi upijali uticaje sa svih strana, ne vodeći previše računa o autentičnosti, ovog puta su na potpuno inovativan način interpretirali svoj preovlađujući izvor inspiracije – synth pop 80-ih na tragu radova grupa The Human League i Pet Shop Boys i disco-house zvuk inkarniran u radu francuskih heroja Daft Punk.

Plesni pop koji reformisani Cut Copy danas demonstrira dovoljno je neposredan i uzbudljiv da vuče na podijum, ali u isto vreme tako inteligentno sklopljen da u sekundi može postati bezgranično ličan. Iz anatomije pesama izvire neskrivena vedrina koja ih u isto vreme čini zabavnim, prijatnim i neodoljivim. Ipak, ključni detalj zbog koga In Ghost Colours ubedljivo funkcioniše leži u snažnom kreativnom zamahu koji se manifestuje kroz bogatstvo ideja i njihov nesmanjen intenzitet.

Hearts on Fire

Lights & Music i Hearts On Fire su ultimativni hitovi u poređenju s kojima veći deo prošlogodišnje dance-pop produkcije deluje moćno poput naše ratne mornarice. To ne znači da su Australijanci inferiorni ni u bilo kojoj drugoj formi kojoj na momente pribegavaju (makar ona zahvatala shoegaze i klasičan indie rock), ali ni da njihov besprekorni pop izraz kapitulira pred najezdom eklektike.

Muzički vremeplovi su previše dugo u modi da bi se moglo očekivati da album obavijen gustom retro-aurom može da iznenadi i zvuči apsolutno sveže. No, putovanje na koje su se Dan Whitford, Tim Hoey i Mitchell Dean Scott odlučili ne pripada samo prošlosti. Naoružana ushićenim notama i euforičnim uspomenama, njihova potraga je pre svega moderan tonski zapis koji će tek steći punu afirmaciju.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Željka
    Željka (gost) | 23.01.2009. 12.37.19
    Napokon recenzija za ovaj predivan album i to bas onakva kakvu je zasluzuje. Better sooner than later :)
  • Gravatar for far away
    far away (gost) | 23.01.2009. 20.46.27
    "Plesni pop koji reformisani Cut Copy danas demonstrira dovoljno je neposredan i uzbudljiv da vuče na podijum, ali u isto vreme tako inteligentno sklopljen da u sekundi može postati bezgranično ličan". sjajno receno! :)
  • Gravatar for new rave
    new rave (gost) | 24.01.2009. 17.03.45
    ne postoji.
  • Gravatar for wtf
    wtf (gost) | 24.01.2009. 19.37.23
    Jako lep tekst.
  • Gravatar for MILOSH
    MILOSH (gost) | 26.01.2009. 00.59.10
    bravo za recenciju ja sam ih video prosle godine na v festivalu na gold kostu otkidaju
  • Gravatar for maja
    maja (gost) | 26.01.2009. 11.13.50
    zasto ovo ovako muljavo i na pola koplja? cut copy je nesto najbolje na svetu i neophodna je jedna debela doza ushicenja! i vristanje i skakanje i desetka! UFFFF!
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 26.01.2009. 12.25.46
    Da. Bas je tekst muljav i na polja koplja. Uopste se ne vidi da ga je pisala napaljena siparica. P.S. Stavili ste pogresan spot za Hearts on Fire.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.