Popboks - RELIGULOUS - Larry Charles - Videćete svoga boga! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.01.2009. 08:48 · 3

RELIGULOUS - Larry Charles

Videćete svoga boga!

Verujete li u Boga? Kog, tačno, iz ponuđenog asortimana? I šta ste, zapravo, spremni da za njega/nju/to učinite?

Dejan Ognjanović

Ocena:
8


8/10
 

Scenario: Bill Maher
Žanr: Dokumentarni film
Trajanje: 101 min
Proizvodnja: SAD, 2008

Bill Maher, poznati stand-up komičar, scenarista je i glavni lik u ovom dokumentarcu koji se duhovito i naizgled lagano bavi jednom od najtežih tema: (zlo)upotrebom ljudske potrebe da veruju u nešto veće i više od sebe samih. U potrazi za odgovorima na pitanje značenja i smisla vere u boga na početku 21. veka, Maher putuje od Italije do Izraela, od Engleske do Misurija i Jute.

Posećujući „sveta mesta“ i razgovarajući sa „svetim ljudima“ (ili barem onima koje biznis dovodi u vezu sa „svetim“) Maher pokušava da pojmi dubinu i posledice njihove ispoljene vere. Pri tome mu njegov komičarski dar pruža mogućnost da na licu mesta improvizuje obilje spontanih opaski i komentara kojima začinjuje ionako već ljutkasti obed.

Ovo nije jedan od onih dokumentaraca koji hine „objektivnost“ samo da bi vam na kvarno zavukli neku svoju agendu kroz izbor i implicitnu interpretaciju materijala. Maher ne krije svoj subjektivni odnos prema temi: „Moja velika ponuda glasi, ja ne znam. Moj produkt je sumnja. Ono što ja propovedam je sumnja“.

On, dakle, nije ateista, već agnostik, i kao takav, stalno iznova se, tokom filma, nalazi u situaciji da razne vernike upita: „Dobro, ali kako to znate?“ On ne osporava toliko njihova konkretna uverenja koliko osnovnu premisu iza njih: da bedni smrtni stvor može da „zna“ odgovore na krajnja pitanja, da direktno priča s Bogom, da bude njegov glasnik ili inkarnacija...

Naravno, vera je privatna stvar, i Maher ne zalazi u pravo svakog pojedinca da veruje šta god mu ćune: da je zemlja ravna ploča, da je šuplja i da u njenoj unutrašnjosti stanuju leteći tanjiri, da ju je bog stvorio za sedam dana... Problemi nastaju kada se vera institucionalizuje i instrumentalizuje, kada se jave posrednici i mesije koji počnu da trguju spasenjem za „naše“ i prokletstvom za „one druge, nevernike“.

Neki njegovi sagovornici su puki snalažljivi biznismeni koji su u religiji videli potencijal za šišanje ovaca na veliko, poput crnog propovednika koji Mahera ubeđuje da zlatno prstenje na njegovim rukama i skupoceno odelo nisu u protivrečju sa Isusovim učenjem, jer je i Isus nosio haljine od najfinijeg lana. Ili Portorikanca koji se izdaje za inkarniranog Hrista i hvasta se sa kojih 100.000 sledbenika.

Neki su apsurdni oportunisti, poput proizvođača komplikovanih mašina putem kojih se glatko zaobilaze jevrejska pravila o tome šta se ne sme raditi na Sabat. Neki su obične lujke. Ali, najopasnije su lujke na odgovornim mestima, poput američkog senatora koji je ubeđen da je Kraj Sveta blizu. Ili verskih vođa svih denominacija, sa svojim konceptima „svetih ratova“ i „mučenika za Našu Stvar“.

OK, ovce se mogu šišati, ali im se može i smejati. A vukove u jagnjećim kožama treba otvoreno ismejati. Maher to čini pronicljivo i smelo, u nekoliko navrata hrabro iskazujući sumnju usred lavlje jazbine, slično Boratu koji je na stadionu krcatom patriotskim Teksašanima parodirao američku himnu.

Pominjanje Borata nije slučajno, jer isti reditelj - Larry Charles - potpisuje Religulous, dokumentarac oživljen brojnim zabavnim komentarima u vidu kratkih filmskih inserata ili natpisa i citata koji daju novi sloj značenja onome što trenutno ide na ekranu. To film čini dinamičnim, neprekidno-zabavnim i često politički nekorektnim produktom savršenim za sve one koji vole da preispituju uvrežena mišljenja.

Možda bi mu se moglo zameriti da previše vremena posvećuje hrišćanima (katoličke i protestantske provenijencije; pravoslavci, kao i obično – ne postoje) i sektama kao što su mormoni i sajentolozi. Jevreji i muslimani dobili su znatno kraći i blaži tretman. Ipak, sa fatvom se nije zezati. Još uvek je previše onih koji su za najmanje neslaganje o „krajnjim“ pitanjima spremni da vas skrate za glavu.



Komentari

  • Gravatar for Adnan Babajic, Toronto
    Adnan Babajic, Toronto (gost) | 28.01.2009. 19.32.42
    Celi ovaj film je jedno veliko, sto bi Ameri rekli, preaching to the converted. Bil Mar ume da bude zanimljiv kad ga se konzumira u manjim kolicinama (vodi emisijicu "Real Time" na HBO), ali sat i po vremena samo njega brzo preraste u udav. Plus, sve ovo je on vec hiljadu puta rekao na gotovo identican nacin u svojim emisijama ili gostujuci kod Lena, Letermana i slicnih likova. Plus, on na svojim TV nastupima deluje mnogo pametnije (u nedostatku preciznijeg izraza) nego u ovom filmu. Ovde je namerno isao na ocigledne i prilicno jeftine fore i fazone da bi stvar imala siru komercijalnu prodju (kakva je draz u tome sto ismejes likove koji su karikature sami po sebi). Zao mi je sto nije malo vise isao u dubinu jer osoba njegovih kognitivnih sposobnosti bi definitivno trebala da je u stanju da od neceg sa ovakvom temom napravi malo vise od obicne ha-ha limunadice. Bemligaje, ne znam, mozda ce u Srbiji ovo nekom i delovati hrabro ili ludo komicno, ali ja sam se bas smorio.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 29.01.2009. 22.30.21
    daleko je od smora, ja se odavno nisam ovako slatko zasmejala ali fora je da ne gledas na ovo kao na dokumentarac vec kao cistu zabavu... a nista vise od toga nije ni trebalo ocekivati! hvala na preporuci u svakom slucaju!
  • Gravatar for drmiskto
    drmiskto (gost) | 02.08.2009. 08.14.49
    treba mi srbska verzija titanika
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi