Popboks - METAMORFOZE VAMPIRA – Marija Šarović - Mračne teorije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 29.01.2009. 17:15 · 5

METAMORFOZE VAMPIRA – Marija Šarović

Mračne teorije

(Institut za književnost i umetnost)

Da li je slučajno da je jednu od najkomercijalnijih saga o vampirima, Intervju sa vampirom, napisala žena (Anne Rice) za pretežno žensku publiku, a da popularnost te tematike među istom ciljnom grupom (mlađe devojke) postiže serijal Sumrak Stephenie Meyer – o tinejdžerki koja sreće svog Mračnog Princa?

Dejan Ognjanović

Šta je to u ljudskom biću što ga goni krvopiću?

Šta je to u ženskom stvoru što ga goni vampirskom hororu?

U zemlji u kojoj se na prste mogu izbrojati studije posvećene hororu, više je nego indikativno da postoje čak dve reprezentativne studije o vampirima u književnosti, i da obe potpisuju – žene. Međutim, za razliku od knjige Ane Radin, Motiv vampira u mitu i književnosti (Prosveta, 1996), posvećene isključivo građi iz srpske književnosti, Marija Šarović u Metamorfozama vampira (Institut za književnost i umetnost, Beograd, 2008) ovaj motiv posmatra u kontekstu svetske književne produkcije.

Konkretno, u knjizi se pomno obrađuju sledeća dela: romani Kako upokojiti vampira (uz reference i na Zlatno runo) Borislava Pekića; poznati postapokaliptični SF horor roman Ja sam legenda Richarda Mathesona (nedavno na filmu oskrnavljen po treći put); ruski bestseler fenomen (a na filmu i blokbaster) Noćna straža Sergeja Lukjanjenka; i najzad, pomalo neočekivano, kratka priča od par strana, Drenkula Borisa Viana.

Analize tih dela nadahnute su i vrlo rečite, i služe da ilustruju tezu o konotativnim potencijalima na koje motiv vampira upućuje, od politički intoniranih satira preko multižanrovskih popularnih romana do avangardnih idiosinkratičnih proizvoda kakav je Vianova parodična rekonstrukcija erotskog podteksta cele te vampirske fame.

Ipak, te analize zauzimaju tek trećinu knjige: najduži i najznačajniji deo ove veoma vredne studije čini bavljenje vampirom kao motivom, prvo u narodnom verovanju a potom i u književnosti. Razmatraju se mit, legenda i narodna priča; arhetipsko u motivu vampira; istorijski i književni uzori za lik vampira; ikoničke karakteristike kao što su nastanak, izgled, smrt, funkcionalne odlike, erotizam (s posebnim naglaskom na ženske vampire) itd.

Iako ima neminovnih preklapanja sa radom Ane Radin, uz neizbežno pozivanje na iste izvore (Vukov Rečnik i radovi etnologa Tihomira Đorđevića i Veselina Čajkanovića), tri ključna kvaliteta izdvajaju ovu knjigu:

1) širi književni i kulturni kontekst, koji uključuje svetsku književnost, posebno engleski gotik, romantizam i dekadenciju;

2) moderniji pristup žanru i popularnoj kulturi, koji se ovde tumače kao ravnopravni sa "visokom" književnošću;

3) ova studija je zato zasnovana na ne samo na domaćim već i na brojnim inostranim relevantnim publikacijama o fantastici, hororu, vampirima i slično, tako da su njene reference bogatije, a uvidi složeniji i dublji, te daju širi prikaz motiva vampira.

Od zamerki, pomenimo dve:

1) zavedena obiljem konsultovane literature, autorka povremeno ume da tekst optereti digresijama i navodima koji donekle razbijaju tok izlaganja, a preteranim brojem fusnota (čak 430 napomena na 320 strana glavnog teksta) poenta se povremeno rasplinjava i gubi;

2) knjiga je štampana na ćirilici, a naslovi stranih dela najčešće nisu dati u originalnom obliku, niti je data originalna transkripcija imena njihovih autora. Potonja postoji u indeksu imena na kraju knjige, ali ne i naslovi priča i romana koji se pominju u tekstu.

U svakom slučaju, bogati uvidi, brojni navodi i inspirativna tumačenja potkrepljeni su bogatom bibliografijom pa će tragači i tragačice za tajnom vampirske privlačnosti imati sasvim dovoljno materijala u koji mogu da zarone svoje zube.

    Neka prikaz ove knjige o vampirima i vampiricama ujedno posluži i kao najava sutrašnjeg bioskopskog prikazivanja kultne domaće Leptirice u bioskopu Doma omladine (30. januar, 22 h, u okviru Beokona), kad će sa publikom razgovarati reditelj tog TV filma Đorđe Kadijević. Ulaz besplatan.



Komentari

  • Gravatar for Nosim dva pistolja...
    Nosim dva pistolja... (gost) | 29.01.2009. 18.11.47
    ... kao Mira Skoric!
  • Gravatar for izliv sreće
    izliv sreće (gost) | 30.01.2009. 08.18.30
    Čuo sam sve najbolje o ovoj knjizi od ljudi izvan fandoma. Baš me raduje da i unutar fandoma ima podršku. Još samo da je kupim.
  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 30.01.2009. 08.31.04
    Jeziv lik ta leptirica...
  • Gravatar for ripley
    ripley (gost) | 30.01.2009. 13.30.25
    rec vampir je kazu, jedan od svega par srpskih doprinosa svetskom vokabularu (preko engleskog); drugi primer za koji sam cuo je paprika
  • Gravatar for Vampir Paprikar
    Vampir Paprikar (gost) | 30.01.2009. 17.20.07
    Vampiri uzgajaju paprike.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige