Popboks - TWO DOGS FUCKIN' (1989) - Neizgubljeni [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 29.01.2009. 18:40 · 2

TWO DOGS FUCKIN' (1989)

Neizgubljeni

Najnoviji dokaz da se kod nas negde (ipak) nešto događa je vinilna avantura riječkog sastava Let 3 - Two Dogs Fuckin'. Daleko i od toga da su „nova velika nada“ i od mogućnosti da se pretope u prosečan yu-pop-rock, Let 3 su ostrvo samopoštovanja i smirene kreativnosti koja samu sebe opravdava, kako to već mora biti

Gordan Paunović

Ritam

Let 3 ove godine planiraju da dve decenije prvenca obeleže izdavanjem remastera tog albuma, koji bi trebalo da prati i dodatak u vidu nekih raritetnih snimaka

„To je odličan album! Super je, zbilja šljaka i dan-danas izvodimo dosta pjesama sa Two Dogs Fuckin. Volimo mi sve naše pjesme, ali prvi album je prvi album", rekao je za sajt promoterske kuće Long Play pevač Zoran Prodanović Prlja.

Let 3 su se sa Two Dogs Fuckin' oglasili aprila 1989. preko male slovenačke izdavačke kuće Helidon, posle pojavljivanja sa dve pesme na čuvenoj riječkoj kompilaciji Rijeka-Paris-Texas (’87),

Kultni prvenac je doneo žestok i mračan zvuk u pesmama Sam u vodi, Ne trebam te ili U rupi od smole, koje su do danas ostale među koncertnim favoritima Let 3.

Posebno se istakla generacijska himna Izgubljeni, uz upečatljivi gitarski rif najprijemčljivija stvar na albumu, koja je poslala hit u Jugoslaviji te godine. Let 3 su se drznuli da se u TV nastupu za Izgubljene pojave preodeveni u izazovnu žensku odeću.

Prlja kaže da je sa basistom Damirom Martinovićem Mrletom prilikom pripreme kompilacijskog trostrukog CD box-seta Riječki novi val (2008), kopajući po arhivu pronašao dosta neobjavljenih snimaka svog benda.

"Pronašli smo jako puno nekakvih naših demo i garažnih snimaka, snimaka iz faze Let 2 i tako dalje. Kopalo se i rovarilo po kućnim arhivama i stvarno smo našli raritetnih snimaka, koji će sigurno biti zanimljivi našim najžešćim fanovima, a možda i ostaloj publici", očekuje Prlja.

Osam pesama albuma Two Dogs Fuckin' snimljeno je od juna do decembra 1988. godine u ljubljanskom studiju Tivoli uz producentsko-snimateljski tim Janeza Križaja, Gorana Lisice i Tonija Jurija. Deveta je minijatura Ciklama, zaostavština iz Mrletovog ranijeg kultnog punk benda Termiti, koju su Let 3 snimili uživo na koncertu Novi Rock 88 u ljubljanskoj dvorani Križanke septembra ’88..

Na albumu osim Prodanovića i Martinovića svirali su bubnjar Nenad Tubin i gitaristi Igor Perković i Ivica Dražić.

Upečatljiv omot albuma, nasmejano lice debeljka (koje podseća na onda popularnu čokoladu Braco (i seka) ili pak pomalo na frontmena Pixies Black Francisa), uradio je riječki slikar i scenograf Dalibor Laginja.



Komentari

  • Gravatar for two dogs fuckin' ratziger
    two dogs fuckin' ratziger (gost) | 30.01.2009. 09.59.56
    fala kupcu na poljupcu da se neko konacno setio!!! nek se posle sete i reizdanja cd "el desperado"!!!
  • Gravatar for tiho
    tiho (gost) | 07.02.2010. 22.13.05
    ovo nije u vezi sa legendarnim let 3-ali ako biste nasli ikakav podatak o bendu Gregor Samsa bio bih vam mnogo zahvalan,znam samo da su 91 godine izdali mini izdanje i da poticu iz Zagreba,ako ritam nije pisao o njima onda sam ja mnogo ostario
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora

NENO BELAN - Đavoli (1989)

Kad se nađem u predjelu noći

Ritam

MOTOWN – MARVIN GAYE (1989)

Vaskrsenje ponoćnog ljubavnika

Ritam

RASMC (1992)

Rambolaya

Ritam