Popboks - SRPSKO STRIP TRŽIŠTE U 2009. - Dinamitno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 30.01.2009. 14:47 · 5

SRPSKO STRIP TRŽIŠTE U 2009.

Dinamitno

Prethodna godina je obeležila domaću strip scenu sa 258 izdanja, a 2007. nešto ispod 200. Da li ćemo ove imati po jedan novi strip svakog dana?

Dušan Mladenović

Mladen Jugović

Uzmemo li u obzir da širom sveta fantastika, horor i strip uživaju ogromnu popularnost i da su upravo produkti nastali u sferi ovih žanrova i medija oni koji obrću najviše para, postavlja se pitanje zašto su onda u Srbiji svedeni na granice geekovskog geta. Ovaj tekst ne nudi odgovor, ali pokušava da predvidi ili ekskluzivno otkrije šta će se pojaviti tokom stripovske 2009. godine.

Dinamit!: Svakako najiščekivanije strip izdanje 2009. godine. Reč je o domaćem strip magazinu nastalom usled inspiracije britanskim 2000 AD-em, koji ima nameru da okupi sve najbitnije domaće autore i učini najbitniju stvar za domaću strip scenu ikada.

Ideja Bore Grbića, glavnog čoveka projekta, jeste da pokrene mesečni strip magazin u boji, koji bi čitaocima nudio mogućnost da iz broja u broj prate nekoliko serijala nastalih u saradnji najcenjenijih domaćih scenarista i crtača, a koji su dosad bili primorani da se uhlebljuju daleko od granica domaće produkcije (i granica Srbije uopšte).

Najavljuju se potpuno novi autorski serijali, ali i svojevrsno oživljavanje junaka iz bogate strip baštine s početka 20-ih godina prošlog veka, pa sve do sada. Držimo palčeve!

Veseli Četvrtak: Izdavač koji je napravio bum prethodne godine uvođenjem visokotiražnih kiosk izdanja i koji za sada ne pokazuje znakove posustajanja. Uprkos izdavačkoj politici koja je dosad bila skoncentrisana isključivo na prevode izdanja Sergio Bonelli Editore, ova edicija obezbeđuje zdrav temelj za širenje izdavačkog plana i ućutkivanje svih onih koji ovu produkciju ocenjuju kao šund i laku literaturu.

Iz Veselog Četvrtka stižu najave o skorom pokretanju novih edicija u manjim tiražima, koje bi trebalo da profunkcionišu nezavisno od kiosk izdanja i koje bi za ciljnu grupu imale čitaoce zainteresovane za neku drugu školu stripa.

Beli Put: Firma koja je od početka puno obećavala nastavlja u istom stilu (naime, obećava). Vizuelno besprekorna izdanja i fokus na odabranu publiku ostaju odlike ove izdavačke kuće.

U 2009. se očekuju nastavci hit serijala Sendmen, Propovednik, Džon Konstantin Hellblazer, 100 metaka, Konan, ali i nastavak edicija Integrali i 88, koje su naišle na oduševljenje publike. U najavama se pominje integralno izdanje legendarnog Redova Bilija, sakupljanje kompletnog Dikana Lazara Sredanovića u jednu knjigu, a čitaoci se i dalje nadaju obećanom izdanju kompletnog Gastona u dve obimne knjige.

Beli Put je poznat po tome što mnogo toga želi, ali ne postigne uvek sve. Da li da podsećamo i na to da se još nadamo ostalim epizodama Grada greha?

System Comics: Nažalost, ovaj izdavač je sve manje prisutan na tržištu. Kruže zlokobne glasine, ali se nadamo da će se one pokazati netačnim i da će System nastaviti dalje u svom umerenom tempu i povremeno izdavati strip albume po kojima je poznat (Dilan Dog gigant, Raptors, Kelvin i Hobs...), kao i da će redovno izbacivati svoja kiosk izdanja (Helboj, Hard Boiled) koja već zabrinjavajuće kasne.

Marketprint: U poplavi novih, mladih izdavača, Marketprint odaje utisak starca koji odoleva vremenu i nema nameru da mu se povinuje. Striktno određen izdavački plan ne doprinosi naročito širenju publike, ali se izdanja očigledno oslanjaju na proverene kupce i njihov ukus. Stripoteka nastavlja ustaljenim ritmom i očigledno joj niko ništa ne može.

Lavirint: Najveći mali izdavač u Srbiji daje sve od sebe da minimalizuje broj prevedenih naslova i da domaću produkciju istakne u prvi plan. Serijal Zabava za celu porodicu doživeo je već sedam brojeva i iz epizode u epizodu je sve bolji.

Za ovu godinu je predviđeno pokretanje strip magazina koji bi objavljivao nekoliko novih domaćih serijala, potkovanih perjanicama domaće strip kritike i kolumnistike. Po broju obećanih domaćih stripova za ovu godinu, čovek nikad ne bi zaključio da je recesija u toku.

Zlatno doba – vremeplov kroz svet srpskog stripa: Jedino izdanje Društva ljubitelja stripa Komiko izlazi tempom jedne sveske u šest meseci, i nastoji da nas podseti na neprocenjivo blago domaće baštine, za koje uglavnom nismo ni bili svesni da postoji.

Predviđa se da će tokom 2009. izaći dve sveske, i to: u februaru/ martu Đavolov šegrt Sergeja Solovjeva iz 1937. godine i u julu/ avgustu Novi Tarcan & Put na Mesec Radomira Perice iz 1940. godine. Posebno raduje to što se iz naslova može zaključiti da je reč o hororu i fantastici iz prve polovine prošlog veka.

Još neko?

    Strip magazin Ennea ispunio je očekivanja i nikad nije izbacio drugi broj. Možemo ovaj magazin smatrati počivšim.

    Marvel magazin je najavljeni mesečni strip časopis, koji bi na kioscima trebalo da ponudi reprezentativne junake ove poznate američke izdavačke kuće. No, kako je prvi broj bio najavljen za sredinu januara, a već se neko vreme ne čuje ništa o tome, možemo zaključiti da ni od ovoga (vrlo verovatno) nema ništa. Svakako da bi bilo lepo da nešto slično krene, ali je ovde očigledno bila reč o jednoj od mnogih dezinformacija koje možete naći po internet forumima ako vam je baš mnogo dosadno.

    Egmont nastavlja u svom tempu i redovno izbacuje svoju verziju Mikijevog zabavnika. Od njega se više ni ne očekuje.

    Večernje novosti su početkom godine počele da objavljuju kaiševe s Mornarom Popajem, i to baš u trenutku kad je on u Evropi postao javno vlasništvo, tj. kad se više ne plaća nikakva autorska naknada za korišćenje njegovog lika i dela. Uz redovno izdanje Simpsonovih, ova novinska firma se trudi da ubaci strip u deo svog poslovanja.

    Politikin zabavnik je tamo gde je oduvek i bio, i kao i Stripoteka, očigledno nema nameru da se menja. Ipak, zabrinjavajuće su najave o gašenju Zabavnika koje, iako kruže godinama, posle gašenja Hupera deluju sve realnije.

    Alan Ford, strip bez koga se u ex-yu očigledno ne može, i njegov izdavač (bez koga se očigledno isto tako ne može) takođe hodaju utabanom stazom bez namere da šire izdavačku delatnosti. Od koga je – dosta je.



Komentari

  • Gravatar for Banjanin
    Banjanin (gost) | 30.01.2009. 15.43.54
    Divota! Bey stripova nema nama ni zivota}}}}}}}}
  • Gravatar for Dirty
    Dirty (gost) | 02.02.2009. 10.50.39
    Da li je moguce da se ignorise ili namerno nepominje Dirty editions (SKCNS) kao najagilniji izdavac domacih autora?
  • Gravatar for Veliki Blek
    Veliki Blek (gost) | 02.02.2009. 19.15.01
    Mozda autori prizeljkuju da u ovoj godini Dirty nece nista izdati?
  • Gravatar for m
    m (gost) | 03.02.2009. 21.51.41
    nije pomenuta poplava marvelovih stripova na nasim kioscima? brajan majkl bendis sa spajdermenom i x-menima? u spektakularnim sveskama u boji, po pristojnoj ceni? fantastic four? the ultimates? millar, kubert? HELOU!to je kulturni dogadjaj sezone!
  • Gravatar for Hermafrodit
    Hermafrodit (gost) | 04.02.2009. 20.47.02
    A to su takodje i izdanja Hrvatskih izdavaca, pa nemaju bas sta da traze u tekstu o planovima domacih izdavaca, ha? HELOU!!?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi
Od istog autora