Popboks - SEPULTURA (1994) - Smrt iz džungle [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 08.02.2009. 23:01

SEPULTURA (1994)

Smrt iz džungle

Ono što Sepulturu čini posebnim bendom jeste podneblje iz kog su iznikli: glamurozni sjaj karnevala i ludilo policijske države. Sva agresija koju su doživeli i preživeli u Brazilu činiće njihovu nepresušnu duhovnu i emotivnu inspiraciju

Jova Miljanović

Blaž Bošković

Kad je u Ritmu objavljen prvi tekst o Sepulturi, bend je iza sebe već imao nekoliko različitih faza: sa ranim izdanjima The Bestial Devastation i Morbid Visions iz sredine 80-ih preboleli su boginje fasciniranosti britanskim heavy metalom; na albumu Schizophrenia utemeljuje se izraz sa režećim glasom Maxa Cavalere i agresivnim zvukom novog gitariste Andreasa Kissera; 1989. sa Beneath the Remains postaju jedna od najuticajnijih figura trash-metala; Arise iz ’91. je početak nove faze eksperimentisanja unutar granica žanra, čuveni Chaos A.D. iz ’93. revidira dotadašnji manir: smiruje ritam, ali naglašava agresivnost na tragu punka i ranije okultne teme zamenjuju politički tekstovi; uz još čuvenije etno-metal izdanje Roots iz ’96, to je bila labudova pesma i s Maxovim odlaskom početak kraja dotadašnje Sepulture.

Bend će sutra u SKC-u održati prvi koncert u Srbiji i tom prilikom promovisati novi album A-Lex, prvo izdanje od odlaska Igora Cavalere i prvo izdanje snimljeno s novim bunjarem Jeanom Dolabellaom.

Ovo je drugi konceptualni album benda posle Dante XXI, inspirisanog Božanstvenom komedijom. A-Lex je koncipiran prema Burgessovoj Paklenoj pomorandži, a naziv mu je potekao od imena glavnog junaka knjige (Alex) i latinske kovanice „bez zakona“ (ab + lex).



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora

Autor trenutno nema druge tekstove.