Popboks - VOJVOTKINJA – Saul Dibb - Zadrigli i Histerična [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.02.2009. 09:09 · 2

VOJVOTKINJA – Saul Dibb

Zadrigli i Histerična

Film idealan za potvrdu popularne bestseler psihološke literature Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere. Jer, Vojvotkinja je muškarcima skoro pa ni o čemu, a ženama o ljubavi i braku; dakle, o svemu

Marija Perović

Ocena:
7


7/10
 

Naslov originala: The Duchess
Scenario: Jeffrey Hatcher, Andres Thomas Jensen
Uloge
: Keira Knigtley, Ralph Fiennes,Havley Atvel, Charlotte Rampling
Žanr: istorijska melodrama
Proizvodnja: Velika Britanija, Italija, Francuska, 2008.
Trajanje: 110 min.

Melodrama smještena u kontekst istorijskog filma – sa svim dramaturškim, scenografskim i kostimografskim odrednicama koje visoka produkcija nudi – priča je o Georgianni, vojvotkinji od Devonšira. Jedna od najuticajnih žena svog doba za status se izborila šarmom, inteligencijom, obrazovanjem, političkim uticajem, a prije svega udajom. Film govori o aristokratskom braku i bračnom trouglu koji se u to doba zvao „dogovori u aristokratskim krugovima“.

”Dogovori” su tada bili validni, ako bi ih muškarac potvrdio. I danas je slično. Bez obzira na antologijske filmske priče koje za temu imaju troje u vezi. Na primer Žil i Džim, film u kojem izgleda da su se o trouglu svi radosno dogovorili, ali na kraju junakinja svojevoljno strada. Ili, Kazablanka, u kojoj junakinja donosi odluku da od ljubavi nema ništa, a oba džentlmena su apsolutno saglasna.

Elem, konkretni ženski likovi utemeljeni na realnosti, kao u svakoj dobroj filmskoj priči, napreduju utoliko što su u pitanju odnosi između dva muškarca i jedne žene, a muškarci nekako uvijek bolje prođu.

U Vojvotkinji, zasnovanoj na istorijskim činjenicama, osnovni dramaturški sukob tiče se odnosa između dvije žene i jednog muškarca. A osnovni emotivni zamajac filma (ili podtekst) jeste priča o nesrećnoj ženi koja se dobro udala (baš kao i u Mariji Antoaneti, još jednoj priči o nesrećnom braku ispričanoj iz ženskog ugla). Priča je i o pokušajima žene da u prvoj polovini filma izađe u susret mužu, a da u drugoj polovini filma izađe u susret sebi. Po ženski karakter u priči svaka odluka je pogubna. I danas, i prije 250 godina.

Zanatski precizno režiran, ovaj film, uz postignut kompromis između A produkcije i intimističke melodrame, posjeduje kvalitet koji se može definisati kao opšte mjesto zajedničko svim dobrim filmovima: univerzalnost, prepoznavanje.

Glavni muški lik, vojvoda i suprug (Ralph Fines), skeptični je mizogini psetoljubac sa zadatkom da napravi sina ne bi li svom imenu osigurao politički uticaj, ali i ostale uticaje. Riječju, univerzalan muškarac, jer muškarcima je većinski normalno da gledaju svoja posla, a žene treba da budu saglasne s njihovim pogledima na svijet.

Psi, politika, dvorac, isključivo su scenografska ili igrajuća rekvizita, a sukob je isti kao i u bilo kom filmu crnog talasa. U takvim filmovima ”zadrigli” muškarac maltertira ”histeričnu” ženu i svi su nesrećni. Zato je priča o braku univerzalna i empatična. Poput svih negativaca koje pamtimo, Fines je nominovan za Zlatni globus za epizodnu ulogu. Vojvoda je sasvim u skladu s vremenom i prostorom u kojem živi i sve što on radi ispravno je. Tu leži vojvotkinjina drama.

Georgianna (Keira Knightley), međutim, ne može da dobije ono što želi. Ona na kompromis pristaje zbog djece. Takođe univerzalna ucjena, zajednička za sve istorijske periode i ženske likove, a prepoznata još od antičke drame.

Priča o trouglu iz Devonšira opisana je u segmentu knjige Istorija ljubavnica Elisabeth Abbott. U knjizi sve izgleda kao da je tako moralo da bude. Film ispičan iz vizure vojvotkinje potresna je intimistička drama u kojoj se stalno pitate – zašto? Borbu za sebe junakinja definitivno gubi u nizu precizno, diskretno i sukcesivno postavljenih dijaloških scena, uz minimum drame i bez histerije, i uz nekoliko scena seksa iz ljubavi ili zbog trgovine.

Ali, osnovna tragedija filma je suptilna i ženska, a pojačana udajom zbog koje je glavni ženski lik vojvotkinja.



Komentari

  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 09.02.2009. 20.53.34
    Jedna sasvim, sasvim skromna recenzija filma koji, ipak, zasluzuje (malo) vise. Dosta je toga diskutabilnog... Imamo li trougao ili cetvorougao? Da li je "nesrecna zenska sudba" predodredjena ili samo-izazvana sopstvenom lakomislenoscu i hirovitoscu? Postoje li ovde muske, mozda malo manje suptilne, tragedije? etc...
  • Gravatar for Mirjana Markovic
    Mirjana Markovic (gost) | 25.05.2009. 09.54.02
    Upravo sam pre par dana pogledala film Vojvotkinja i mene je bas odusevio. Mada sam u nekim momentima bila revoltirana spoznajom da jedna cinjenica da pre ali i velikim delom i danas je ipak sve to muski svet i da muskarci imaju veca prava i mogucnosti u odnosu na zene. Cena je ponekad previsoka i pitanje je sta izabrati. Vojvotkinja je zarobila svoj vlastiti zivot da bi ostala s porodicom i da bi pomogla onom ko je voli, da uspe, da postane premijer / Carls Grej/.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi