Popboks - NEOBIČNI SLUČAJ BENDŽAMINA BATONA – David Fincher - Žal za staros’ [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.02.2009. 23:21 · 16

NEOBIČNI SLUČAJ BENDŽAMINA BATONA – David Fincher

Žal za staros’

„Treba da izgubimo ljude koje volimo. Kako bismo inače znali koliko su nam važni?”

Sofija Vuković

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: The Curious Case of Benjamin Button
Scenario: Eric Roth, Robin Swicord, po kratkoj priči F.Scotta Fitzgeralda
Uloge: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Tilda Swinton, Mahershalalhashbaz Ali, Jared Harris, Jason Flemyng
Žanr: drama/ fantastika
Trajanje: 166 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Osim imena i osnovnog motiva – čoveka koji je rođen sa 80 godina i stari unazad (podmlađuje se) – novi film Davida Finchera nema mnogo zajedničkog s kratkom pričom F. Scotta Fitzgeralda po kojoj je nastao. Fincherov Benjamin Button je, naime, samo rođen u starom telu, dok je Fitzgeraldov starac i duhom. Dok originalni Benjamin izaziva čuđenje, strah i zaziranje okruženja u kome „raste“, Fincherov nailazi na začuđujuće blagonaklonu sredinu.

Gde nam Fitzgerald priča apsurdnu životnu priču čoveka koji i sam smatra da je čudovište, Fincher bi hteo da nam uvali romantičnu melodramu o tome kako svako ima svoje mesto na ovom čudnom svetu i kako prava ljubav sve može da prevaziđe. Najčudnije od svega je što mu to uspeva.

Iako Benjamin Button (Pitt) u svom naopačke okrenutom životu doživljava razne avanture, film je fokusiran na ljubav između njega i Daisy (Blanchett), koju upoznaje kao devojčicu, da bi se konačno „našli“ negde oko četrdesete. Pošto su veći deo života u potpuno različitim razvojnim fazama, Benjamin i Daisy su osuđeni na povremene susrete u potpuno odvojenim životima, što ih čini dragocenim.

Da nije Brada Pitta i Cate Blanchett, koji očigledno svaku ulogu koja im je dodeljena uspevaju da dignu na viši nivo, i neporecive hemije između njih, ovakvo romantično jurenje kroz vreme možda bi ispalo banalno. Međutim, ubedljivost i čistota njihove emocije uspeva da potisne moralnu sumnjičavost i da nas kroz tragiku njihove priče podseti da treba ceniti svaki trenutak svoje prolazne egzistencije.

Benjamin to shvata veoma rano, i bez obzira na to šta mu se dešava, on uspeva iz toga da izvuče nešto pozitivno. Zamišljen kao čovek čije su telo i duša u konstantnom neslaganju, on u prvoj polovini filma svojom dobroćudnom naivnošću podseća na Forresta Gumpa, starije čedo svog scenariste, da bi se u drugoj polovini pretvorio u deprimiranog i dezorijentisanog mladića.

Ipak, njegova ljubav je do kraja nepokolebljiva, do granica nerealnosti, i ne možemo da se ne zapitamo zašto ovo nije problematičnije? Kako je moguće da on (zajedno sa svim ljudima u svojoj okolini) sve vreme tako mirno prihvata svoj usud? Zaista, sve mogućnosti za konflikt su vešto izbegnute: iako se spolja razlikuju, Benjamin i Daisy su uvek na istom mentalnom nivou, a njihova veza je prikazana kao potpuno izolovana od socijuma, što priču čini pomalo upeglanom i bez pravog faktora napetosti.

Za Finchera bi se, osim što je evidentno da voli da u glavnoj ulozi svog filma vidi Brada Pitta, moglo reći da nikako nije dosadan reditelj. Iako mu se i ranije dešavalo da mu se film razvuče preko pristojnih granica za gledanje u bioskopu (Zodiac, 2007), čak i kada ne barata nogotresućom akcijom, u čemu je najbolji, on uspeva da isplete prijemčiv narativ i verodostojno ilustruje emocije, što je dovoljno da se gledalac zainteresuje za priču koja sama po sebi nije bez manjkavosti.

Iako možda nije zaslužio baš svih 13 nominacija za Oskara, Neobični slučaj... je lep film u koji će vas pre svega uvući atmosfera, dobra gluma i povremeni izleti u metafiziku (a la Forrest Gump – u jednostavnosti je mudrost).



Komentari

  • Gravatar for zoccman
    zoccman (gost) | 12.02.2009. 08.24.36
    Ništa nisam očekivao od filma a i pored toga sam se razočarao: 1. Film traje bespotrebno dugo. Čini mi se da je ovo i bila namera Finchera, kao, pravim remek-delo, film epskih razmera... 2. Druga polovina filma je predvidljiva. Jednostavno, priča ne drži pažnju i apsolutno nema potreban emotivni naboj 3. Iako cenim Pitta, mislim da je ovo njegova najslabija uloga u poslednjih nekoliko godina 4. Previše klišea (posebno iritantan deo sa saobraćajnom nesrećom) Po meni, ovo je teško precenjen film, krojen po merilima Američke filmske akademije koja voli i ceni "neobične" filmove o "neobičnim" ljudima. Shift+Delete.
  • Gravatar for Madonna
    Madonna (gost) | 12.02.2009. 10.19.04
    Prosecan film sa bespotrebno dugim trajanjem, koji spasava odlicna gluma Pit/Blancet, kao i kostimi.
  • Gravatar for J. Aniston
    J. Aniston (gost) | 12.02.2009. 10.35.51
    Film je dug kao zivot. Tokom gledanja coveku izgleda da ce projekcija vecno trajati.
  • Gravatar for forest
    forest (gost) | 12.02.2009. 10.44.37
    potpuno mediokretizovana verzija ionako priglupog Forest Gumpa. Nisam čak ni znao da je isti scenarista, pa mi je na pola filma već bila bolna sličnost. Pittova gluma eventualno prolazi samo prvu polovinu filma, dok se ne prolepša, tad se već pretvara u starog dobrog bezličnog Joe Blacka. Cate, lepa pa lepa, još je i uspela da nas malko uveri u bezobraznost svojeg lika, al ne bez velikih kontraefekata i zbunjujućih momenata. NAročito tragi-komična vokalna gluma iste kao starice. Fotografija je lepa, zvuk takođe, režija drži vodu, a muzika je već prejadna. Ipak najveća zamerka mi je potpuna nedefirencijacija i neubedljivost likova, naročito Joe Black-a, pardon, Brad Pitta. Više Mr.Smith nego Tyler Durden.
  • Gravatar for zy
    zy (gost) | 12.02.2009. 12.38.43
    Fincher je krenuo silaznom putanjom.Ovaj i dva filma prije ovoga(Zodiac i Panic Room) su daleko od sjajnih Seven,The Game i Fight Club.
  • Gravatar for Eh...
    Eh... (gost) | 12.02.2009. 12.46.13
    ...meni je Panic Room uz Se7en i The Game bio odlican... Zodiac dosadan, ovaj film u rangu grozomornog Dzo Bleka (good remark forest!) ...i to poredjenje sa Forest Gampom samo moze da odbije (mene barem da nisam gledao ovaj dosadan film!) Ali ubedljivo najprecenjeniji Fincherov film je "Fight Club"! takvoj gomili besmislica ne postoji pandan!
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 12.02.2009. 12.46.37
    najdosadnijih 2 sata i 40 minuta u poslednjih nekoliko meseci. najviše sam uživala u pauzama koje sam pravila kako bih promešala ručak. forest gamp je remek delo naspram ovog.
  • Gravatar for Ja
    Ja (gost) | 12.02.2009. 13.39.25
    Dosadan film, predvidiv, jedino sto vredi je sminka :) a da i sto se tice Brad Pitt-a - jedna od losijih uloga.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 12.02.2009. 15.22.20
    Katastrofalna gluma i predosadan film. Ne mogu da verujem da je dobio 8.
  • Gravatar for hihi
    hihi (gost) | 12.02.2009. 22.59.48
    vishe se slazem s slobodanom http://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=343377
  • Gravatar for Pop
    Pop (gost) | 13.02.2009. 01.28.19
    Ja se ne slazem sa Slobodanom, Film nije toliko los, sa druge strane, nije ni nesto posebno dobar.. Posle pola sata gledanja (oko5% filma :D). pomislio sam kako Fitzgeraldova prica mora da je odlicna.. I jeste.. Mnogo bolja od filma..
  • Gravatar for Polanski
    Polanski (gost) | 13.02.2009. 02.19.59
    Uf, koliko negativnih komentara sa kojima se uopste ne slazem. A tek sto se ne slazem za Zodiac-a, koji je izvanredan film. Meni je TCCOBB bukvalno proleteo. Nisam osetio da traje skoro 3 sata. Prica, iako je potpuno cudno, izuzetno je pitka i prihvatljiva kao nesto potpuno normalno. Plejada izuzetno zanimljivih likova (kapetan broda, lik Tilde Swinton, keva, njih dvoje, matorac sa gromom). Ono sto neki ljudi komentarisu kao klisee, to su u stvari omazi rediteljima koje Fincher postuje. Mrzi me da ih navodim. Ovaj film ima samo jednu manu,po meni - to sto je izasao iste godine kada i Slumdog millionaire, pa nema nikakve sanse da se kvalitet filma verifikuje zasluzenim nagradama. PS Ako vam kriticarka koja je visoko ocenila ovaj film, ako vam Akademija deluje suludo zbog nominacija, da li vam deluju suludo i Britanska akademija (BAFTA), strani novinari (Zlatni globus) i sva moguca strukovna udruzenja, koja su prepoznala kvalitet ovog filma i uvrstila ga u jedan od 5 najboljih filmova iz protekle "filmske" godine?
  • Gravatar for tejt!
    tejt! (gost) | 13.02.2009. 11.01.04
    hajde konvencionalisti, naravno da ne verujemo bafti i oskarima. a slobodan je u pravu kad kaze da ovo nije fincherov film, ja sam skrozzz za to.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 13.02.2009. 22.25.22
    Prvi komentar je sve rekao, a laznog polanskog bi trebalo krivicno goniti (?)
  • Gravatar for ivan't
    ivan't (gost) | 17.02.2009. 10.14.11
    na mestu su freedomove zamerke (zanimljivo je ovo uzmrežavanje recenzija u komentarima:}). stvarno ga je finčer razvuko i prepatetisao i prolinearnisao, ali i pored toga film nije uopšte baš toliko dno. voleo bih da nisam znao ko ga je režirao.
  • Gravatar for poliplakofora
    poliplakofora (gost) | 27.02.2009. 14.31.51
    Film, iako traje dugo, nije dosadan i imate utisak kao da tecete zajedno s njim kroz vreme, mogao je da traje i pola sata duze, ne bih primetila! Naravno da je predvidiv ali nije Fincheru ni bila namera da ga ucini zagonetnim!Akcenat je na drugim stvarima,to je vec jasno. Kejt je savrsen izbor, a sto se Breda tice- pa Bred ko Bred.. Mana ovog filma upravo je ono sto je gdin.Polanski primetio ali moram dodati i iritantan vokal starice, stvarno je razarajuc! :D negativni komentari na Fight Club I F.Gumpa..pa dajte ljudi, to je nedopustivo..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi